[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z elektryką szyb
bravo78.78 - 30-12-2012, 14:40
Witam po paru miesiacach przerwy......,zycie,wiem ,ze temat byl walkowany wielokrotnie, ale nie moge znalezc odp na moj problem....,mianowicie nie dzialaja mi szybki, sprawdzenie masy na przewodach -jest ok, nie ma masy na przekazniku *od szyb *pod maska,po podlaczeniu masy z aku na krotko -do przekaznika wszystko dziala,ale to rozwiazanie jest na krotko,bo zre aku- przekaznik jest caly czas wlaczony, wiec szukam innych rozwiazan....macie jakies pomysly?
komarsnk - 30-12-2012, 15:22
Hugo napisał/a: | komarsnk napisał/a: | Może dlatego u mnie tak sterczą dziwnie i wcale nie miał dzwonka w słupek | Gdzie sterczą? Ty masz kombi, więc powinny albo przylegać normalnie, albo w przypadku gdybyś miał przednie drzwi od sedana to mógłbyś mieć problem z ich zamknięciem (więcej siły do zamknięcia). |
O tak sterczą:
Tam przy błotniku to pewnie przez partactwo blacharza (przy migaczu też średnio to wszystko ze sobą pasuje). Ale przy słupku to nie wiem... Drzwi zmieniałem bo poprzednie były zbyt zgnite, żeby je ratować. Kupiłem takie - wyglądały na nie ruszane. Nie wiem z czego były - czy z sedana czy z kombi - ważne, że w kolorze. Albo faktycznie miał przygodę z tej strony ale tego w ogóle nie widać ani na progu ani na słupku. Poprzednie drzwi tak nie "wyrczały" ale jak je zdejmowaliśmy to były tam jakieś patenty z podkładkami itp.
Dodam jeszcze, że zaczęły odstawać bardziej po przyginaniu ramek by deejay (zapierałem kolanem o tapicerkę).
robertdg - 30-12-2012, 15:40
Te drzwi można wyregulować na zawiasach.
Hugo - 30-12-2012, 17:43
komarsnk napisał/a: | O tak sterczą: | O nie, nie. To moje od szyby do progu przylegają idealnie, no tylko na styku drzwi-błotnik przedni drzwi są głębiej, ale to tylko i wyłącznie kwestia regulacji na zawiasach. Drzwi przykręcałem w pośpiechu "na oko" jak to się mówi i mimo to wszystkie szpary w pionie są idealnie równej szerokości. Mało tego również na dole w poziomie licują się z tylnymi drzwiami. U Ciebie to jakiś horror, nie wróży to dobrze przeszłości auta chyba.
U mnie odstawała ramka drzwi na styku z dachem, najszerzej w narożniku górnym od narożnika tylnych drzwi zwężając się w kierunku przodu, ale ok. 30 cm przed lusterkiem już przylegała normalnie. Dogiąłem ramkę sposobem deejay'a i problem znikł. Teraz kosmetyka polegająca na regulacji na zawiasach, bądź opuszczenie haka zamka na słupku środkowym i będzie laleczka. Właśnie nie wiem dlaczego po dogięciu ramek drzwi jakby się opuściły, ale tylko przy tylnych drzwiach i teraz przy zamykaniu unoszą się na haku od zamka co powoduje głuchy stuk. Po zamknięciu leżą tak jak powinny w każdym miejscu. robertdg napisał/a: | drzwi można wyregulować na zawiasach | A powiedz, na których śrubach jest regulacja? Na wszystkiech czterech, czy tylko na tych zawias-drzwi? I czy hak od zamka też jest regulowany?
m6riano - 31-12-2012, 14:33
Cytat: | Tak, pewnie inny profil budy. |
bardziej sportowy...nie to co kombi dupo-dzieciowóz...;-)
Hugo - 05-01-2013, 21:14
Temat opanowany.
W pośpiechu nie trafiłem szybą w jedną prowadnicę, przez co szyba klinowała się w połowie. Dla pewności szybę wyjąłem z drzwi i porównałem. I szyby przednich drzwi od sedana i od kombi są IDENTYCZNE! Wsadziłem z powrotem szybę i wszystko działa jak nowe. 5 min. roboty.
Dzięki za pomoc.
Iron.Falcon - 08-07-2013, 19:22
Podłącze się pod temat : po odgrzybieniu klimy chciałem otworzyć okienka aby się przewietrzyło i ZONK. Prawa tylna szybka nie drgnęła. Ani ze sterownika w drzwiach kierowcy... ani jej własnym. Słuchać takie "pyk" ale nie rusza się. Od czego zacząć
EDIT:
Karne puknięcie otwartą dłonią w boczek i szybka chodzi. Dostała wyrok w zawieszeniu i póki co zostawię boczek w spokoju
mytek1 - 11-06-2014, 12:38
Witam, Galanta mam od 2 miesięcy i pojawił się problem z elektryką szyb. Mianowicie prawa tylna szyba szwankuje, jak ją zasunę to sama się odsuwa do połowy. Nie zawsze się tak dzieje, ale coraz częściej. Gdzie szukać przyczyny?
sierars1 - 13-06-2014, 00:13
Mam to samo tyle ze prawy przod co prawda dopiero 1x taki numer miałem ale nie oznacza że ostatni
Iron.Falcon - 13-06-2014, 07:30
Blokuje się na prowadnicy i czujnik przycięcia łap ją cofa....
|
|
|