To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS DID] [SILNIK] Jak wyczyścić EGR?

cns80 - 23-04-2009, 08:03

gieroj - zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia :wink:
gieroj - 24-04-2009, 00:18

Wrzuce zatem fotke... mam nadzieje ze autor sie nie obruszy... zdjecie wzialem z allegro. Tak jak ponizej widac zawor ten sklada sie z 2 czesci... warto wiedziec jak wyglada ta wazniejsza polowa (w kolektorze) zanim zacznie sie ja wyciagac. Tak jak pisalem.... ja ja ruszylem obracajac wokol osi (uderzajac mlotkiem przez pobijak lub srubokret) a nie uporczywie podwazajac uszy (otwory na sruby). Pozdro.

Misiek79 - 26-02-2010, 01:16

Tak jak koledzy wspomnieli EGR sklada sie z dwoch czesci, ta w kolektorze ciezko wychodzi, ale bez przesady - najlepiej wychodzi podczas krecenia nim w dwie strony badz w jedna. Podobny EGR (zawor recyrkulacji spalin) jest w samochodach renault z silnikiem F9Q (np starszy scenic, laguna czy nawet trafic). W renault mozna sprawdzic jego dzialanie komputerem poprzez jego sterowanie - slychac,ze pracuje,ale nie widzimy czy sie do konca zamyka i otwiera. Czesto sie one blokuja-nic dziwnego bo wiadomo w jakich warunkach pracuja. Po demontazu mozna go normalnie myc pedzelkiem i ropa albo odluszczaczem do tarcz hamulcowych - polecam firme NORMFEST (mozna go zanurzyc w ropie i zostawic na jakis czas -czesc mechaniczna). Jesli czesc mechaniczna jest zblokowana to jest do uratowania, ale jak jest juz uszkodzony elektrycznie to w gre wchodzi tylko wymiana. Czasami moze byc "trafiona" wiazka,ale to bardzo zadko.