[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Wysokie spalanie / dziwna zapaść po starcie
Anonymous - 04-05-2008, 20:16
Mój też tak pali. Ale ja już nie walczę. Czasem zajrzę jak coś nowego wyczytam na forum. Przyzwyczaiłem się Wiem że to nie sposób ale co robić jak nikt nie wie co Mam nadzieję że Wam sie uda to skorzystam z waszego doświadczenia
londolut - 05-05-2008, 01:08
kocur napisał/a: | zdejmując trąbę słonia zauważyłem, że przepustnica ciut osmolona na brzegach.. przy całkowicie otwartej - biała szmatka, której użyłem do czyszczenia tej wewnętrznej strony wyglądała jak wyjęta z komina, powiedzcie mi czy to ma tak być? chodzi mi o wnętrze poza przepustnicą, chcąc to wyczyścić musiałbym wykręcić cały zespół przepustnicy i to nie wiem... a jeśli tak nie ma być, to jaka jest przyczyna takiego stanu rzeczy. | Przepustnica musi być czysta jak łza. Jeśli w środku jest czarna jak węgiel wyczyść ją. Uważaj na takie małe kanaliki w przepustnicy, MUSZĄ BYĆ DROŻNE
Przepustnica się brudzi jeśli ktoś nie wymienia filtra powietrznego.
kocur - 05-05-2008, 14:45
Przepustnica wyczyszczona specjalnym środkiem do tego celu, a nawet głębiej niż przepustnica - środek ponoć służy do czyszczenia cięgien, kolektorów ssących, na stronie krzyżaka pisze ze przepustnica brudzi się od spalin z zaworu egr którego ja nie posiadam (CA1A) wszystko wyczyszczone, sonda wymieniona, filtry ponownie też, spalanie bez zmian (teraz ciepło - zeszło do 10..11l/100km), ciagle bogata mieszanka, smrodzi... paliwkiem, czarne wszystko, czasem sie zadławi ale tylko na początku, rozmyślam nad tym aparatem zapłonowym, ale gdyby był wadliwy to i podczas jazdy by miał jakieś zapaści, sprawdziłem już wszystko oprócz kompa, chyba to mi pozostaje jedynie.
ZAC:, przyczyn wysokiego spalania może być cała masa, ja je po prostu staram się po kolei eliminować i obserwować co się dzieje, jak na razie wszystko na marne, o kasie nawet nie wspomnę - każdy mówi pozbądź się go i będziesz miał spokój, ale jak, kiedy to wspaniały samochodzik, no i ta ciekawość
Anonymous - 05-05-2008, 19:18
W srode jade do speca od ukladu zasilania i wtryskow. Mam te same objawy co opisujesz i tez juz wyczerpalem wszystkie srodki. Moze cos wniose do tematu...
PS. Jakbys sie dobieral do ECU to mam komplet kondensatorów (do 4G13), moglbym Ci je podeslac.
kocur - 06-05-2008, 10:34
jacobs napisał/a: | PS. Jakbys sie dobieral do ECU to mam komplet kondensatorów (do 4G13), moglbym Ci je podeslac. |
Dziękuję, ale nie ma potrzeby, jestem elektronikiem, wiec takie rzeczy nie stanowią dla mnie wiekszego problemu. Napisz koniecznie jak po wizycie u fachowca.
Anonymous - 07-05-2008, 11:59
Witajcie!
Jestem juz po wizycie u mechanika. Borykalem sie z tym dlawieniem i spadkiem mocy juz od ponad pol roku. wstepnie zdiagnozowal cale auto (sonda lambda, zawory, wydajnosc pompy paliwa, czujniki...) i ustawil zaplon. Koles sie naprawde zna - wszystko robil jak w manualu, nie majac manuala:) Ustawil zaplon na 7 stopni i...jak reka odjal! Autko jest teraz zrywne, nie ma zadnych zapasci, nie dusi sie nie dlawi, mam do dyspozycji pelna moc...
kocur pisales juz, ze ustawiales zaplon, ale ja bym proponowal zrobic to dokladnie jeszcze raz, ze stroboskopem dokladnie tak jak w ksiazce. Mechanik powiedzial, ze cudow nie ma, wiec sprobuj jeszcze raz.
Zycze sukcesow w diagnostyce, mam nadzieje ze jakos dojdziemy w tym watku...
kocur - 10-05-2008, 02:23
Ale ja robiłem ze stroboskopem i to nawet bardzo dokładnie, bo w książce jak i na tabliczce w samochodzie jest wyraźne +5 stopni, może też spróbuje nieco przyśpieszyć, tyle ze przy ustawionym idealnie na +5 po odłączeniu złącza do ustawiania, znacznik latał kolo +10tki, to teraz to mi za skale wyleci
Anonymous - 11-05-2008, 13:09
No i tak powinno byc, nie musisz sie tym martwic. Wlasnie dopiero jak zmasujesz to wskaznik ci ladnie pokaze ile masz stopni. Normalnie to lata jak oszalaly:) Pierw tez powiedzial ze katalogowo jest 5 +- 2 stopnie, jednak postanowil ustawic mi na 7, bo powiedzial ze bedzie wtedy bardziej dynamiczny. jesli masz caly czas dostep do lampy to sprobuj ustawic na 7 stopni (to nie jest zadan podpowiedz, tylko gdybanie). Jak nie ma innych opcji - warto sprobowac, a nuz...
kocur - 13-05-2008, 18:54
W tym momencie właśnie nie mam dojścia do lampy ale nic straconego... prędzej czy później sprawdzę. Mam prośbę do posiadaczy CAO 1,3 12V czyli 4G13, może mi ktoś napisać oznaczenia swojego komputera? (Jeśli ktoś nie wie gdzie się znajduje - to po prawej stronie z przodu za schowkiem), chodzi mi o to, że wypatrzyłem komputer na allegro o takich samych jak mój oznaczeniach ale okazuje się że jest od modelu 1,5. Chciałbym zatem zweryfikować tę sprawę, bo albo ja mam zły, albo oni Wystarczą mi numery boczne, które widać bez jakiegokolwiek demontażu.
Anonymous - 13-05-2008, 19:13
Ja mam Colta 1.3 CA0, wersja GLi, rocznik 1992, 12V i oznaczenie komputera mam następujące:
MD189748
E2T39371
kocur - 14-05-2008, 14:59
Ja mam zupełnie inne:
MD308311
E2T39379
zastanawiam się czy może z mojego rocznika już miały inny? (1995)
jak byłem w ASO to koleś poszedł mi to gdzieś sprawdzać i niby do tego samochodu (po VINie) powinien być właśnie ten, sam już nie wiem.
Anonymous - 14-05-2008, 18:10
Zgadza sie. Z tego co wyszukalem w internecie to Twoj komputer jest od Twojego auta. Rozbieznosc wynika stad, ze moj byl produkowany w latach 1990 - 1994 a Twoj 1994 ->. Przynajmniej takie info znalazlem. Nawet na jednej z aukcji z allegro jest napisane ze te komputery mozna dowolnie wymieniac (czyli np. moj z Twoim) - sa to te same kompy tylko inny rocznik.
Nic szukamy dalej...
PS> Daj znac jak sprawdzisz ten zaplon
wichura1 - 14-05-2008, 23:46
kocur napisał/a: |
Zauważyłem ciekawą rzecz przez przypadek: podczas ustawiania TPS/IPS kiedy był trochę za bardzo w lewo zacząłem odginać cięgno przepustnicy zwiększając płynie obroty silnika, w pewnym momencie - tak na oko przy ok 4 tyś silnik zaczął przerywać z częstotliwością jednej przerwy na sekundę w równiutkich odstępach (z wypełnieniem ok 30% czyli 70% działa, 30% wycina), przy poprawnie ustawionym TPSie tego nie zauważyłem, no chyba że teraz powinno wystąpić przy jeszcze wyższych obrotach, ktoś wie co to takiego było???
|
Odcięcie przy 7000 obrotów, żebyś nie zatarł silnika.
kocur napisał/a: |
.....rozmyślam nad tym aparatem zapłonowym, ale gdyby był wadliwy to i podczas jazdy by miał jakieś zapaści, sprawdziłem już wszystko oprócz kompa, chyba to mi pozostaje jedynie..... |
To na 90% aparat zapłonowy słaba iskra i nie dopala (przerwa na świecy jest 1.1 więc musi mieć dobrą iskrę). Podmień na chwilę od innego Mitsumaniaka i będziesz wiedział.
kocur - 15-05-2008, 09:43
wichura1 napisał/a: |
Odcięcie przy 7000 obrotów, żebyś nie zatarł silnika.
|
Gdzie tam do 7000, ani 3 pewnie nie było, jak przekroczyłem to miejsce to obroty nadal się zwiększały, to było tylko w jednej pozycji przepustnicy, ogólnie później już tego nie zauważyłem, musiałbym znów tak TPSa ustawić.
Myślę nad tym modułem, skoro miałem uszkodzoną cewkę zapłonową i były przebicia wewnątrz może któryś z tranzystorów mocy ucierpiał, a być może też ta cewka, którą kupiłem jest jakimś kiepskim zamiennikiem o niskiej wydajności. kurcze nie mam od kogo podmienić, a znowu kupować.....
wichura1 - 15-05-2008, 23:30
A co w Małopolsce nie ma Mitsumaniaków? Sprawdź w Forum regionalnym, na pewno ktoś ci pomoże.
|
|
|