To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Przepływomierz?

Krzyzak - 14-08-2008, 12:06

niekoniecznie - Josie mial piekny przeplywomierz, zero bledow w ECU a po podmianie na moj zupelnie inne auto
po prostu przeplywka padla z niewiadomych powodow... a wygladala jak z fabryki

jednak blad ewidentnie wskazuje na uszkodzenie przeplywomierza

saphire - 14-08-2008, 12:08

Krzyzak napisał/a:
niekoniecznie - Josie mial piekny przeplywomierz, zero bledow w ECU a po podmianie na moj zupelnie inne auto
po prostu przeplywka padla z niewiadomych powodow... a wygladala jak z fabryki

jednak blad ewidentnie wskazuje na uszkodzenie przeplywomierza

pewnie że niekoniecznie niemniej jeśli zaglądnie i zobaczy że plaster jest be to przynajmniej będzie wiadomo czemu

Anonymous - 14-08-2008, 12:47

Ja nie mam gazu założonego a śladu po tym żeby ktoś przede mną miał też nie widziałem, plaster miodu jest ładny, nic nie jest powyginane ani połamane, bo jak czysciłem to mu sie przyglądałem, kurde nie wiem juz, kupowac ten przepływomierz czy co robic bo normalnie wlałem paliwa za 50 zl i chwila moment i nos rudolfa mi sie zapalił :P
saphire - 14-08-2008, 13:14

W takim razie sprawdź w Workshop Manualu w rozdziale o układzie paliwowym sekcję dotyczącą diagnostyki i kontroli przepływomierza - rozdział 13A-16 - trzeba pomierzyć napięcia z przepływomierza i tam masz podane gdzie i jakie powinny być więc sprawdź co ci wychodzi i jeśli to rzeczywiście wyjdzie że to przepływomierz może być to potem podrozdział 13A-64 procedura 49 i być może się okaże czy to uszkodzenie czy może tylko zwarcie w kablach lub niekontakt we wtyczkach itp.
Anonymous - 14-08-2008, 13:38

O kurcze to juz dla mnie wyższa szkoła jazdy, a boje się, że jak dam komuś żeby to zrobil i znów skasuje mnie jak za zboże a nic z tego nie wyjdzie, tyle kasy co ja juz w usunięcie tej usterki włożylem to juz bym mial chyba przepływomierz z ASO a jak narazie dalej mam usterke :P
saphire - 14-08-2008, 19:49

Oj tam, każdy elektryk samochodowy czy choćby zwykły elektronik lub elektrotechnik albo choćby i ktrótkofalowiec będzie wiedział co i jak zmierzyć.
Anonymous - 15-08-2008, 19:25

W ogóle masakra, kopiłem nowy przepływomierz, wydałem 650 zl ale mowi dobra będzie w końcu chodził jak żyleta tu niespodzianka nic nie poprawiło, dalej 2500 obrotów, chyba go spuszczę z jakiejś skarpy. Wkurza mnie już ze żaden mechaniki jej nie weźmie i nie zrobi tylko każdy zajrzy i mówi jakieś rady: kup silnik krokowy, wyczyść przepływomierz, kup nowy przepływomierz wyczyść błędy na komputerze a żaden nie weźmie samochodu i nie zrobi jak trzeba. Nie wiem co już mam robić do ASO jechać? Chyba bym musiał kredyt wziąć albo lepiej od razu nowy silnik kupić byłoby taniej ;/
Moomin - 15-08-2008, 19:28

scr napisał/a:
W ogóle masakra, kopiłem nowy przepływomierz, wydałem 650 zl ale mowi dobra będzie w końcu chodził jak żyleta tu niespodzianka nic nie poprawiło, dalej 2500 obrotów, chyba go spuszczę z jakiejś skarpy. Wkurza mnie już ze żaden mechaniki jej nie weźmie i nie zrobi tylko każdy zajrzy i mówi jakieś rady: kup silnik krokowy, wyczyść przepływomierz, kup nowy przepływomierz wyczyść błędy na komputerze a żaden nie weźmie samochodu i nie zrobi jak trzeba. Nie wiem co już mam robić do ASO jechać? Chyba bym musiał kredyt wziąć albo lepiej od razu nowy silnik kupić byłoby taniej ;/

Bo od wizyty w ASO i podpięcia pod Mitsubishowski komputer trzeba było zacząć. A tak wywalałeś pieniądze w ciemno, a rezultatu dalej nie ma. Podpięcie do kompa w ASO to kwota rzędu 150zł. Chyba taniej niż to co do tej pory wydałeś.

siwek - 16-08-2008, 08:26

scr napisał/a:
Nie wiem co już mam robić do ASO jechać?
daj sobie spokój z takimi mechanikami i podjedz do ASO, przynajmniej bedziesz wiedział dokładnie co i jak i nie bedziesz sie ładował w kolejne niepotrzebne koszta :?

najlepie idz do tamtego mechanika co ci kazał kupić przepływke i go opierd... najlepiej przy klientach :D :wink:

Krzyzak - 16-08-2008, 12:05

no coz - moge podac przyklad Firka, ktory od 10 miesiecy "naprawial" auto po warsztatach, po czym przywiozl je do mnie i w 3 dni mial diagnoze, a po 2 tygodniach wymieniony czujnik za 110 zl i auto sprawne
wczesniej wydal ok. 1500 i zadnych rezultatow

Anonymous - 16-08-2008, 16:07

Hmmm, wycieczka na trójmiasto chyba też by mnie kosztowała duużo mniej niż dotychczas wydałem :P
saphire - 17-08-2008, 20:15

Widać wolisz kupować i bulić za te graty w ciemno zamiast pojechać do ASO i zrobić pełną diagnostykę na ich kompie :axe: i pomyśleć że kasują za to jedynie 100-150zł :finga:
Anonymous - 17-08-2008, 22:10

Nie, że lubię bulić za graty, to jest moje pierwsze auto, pojechałem do jednego mechanika, hasło - silnik krokowy, myślę - ok, mechanik tak mówi, wymieniamy. Kupiłem wymieniłem, niespodzianka, nie działa, to samo z przepływomierzem, człowiek uczy się na błędach ja się nauczyłem i przy okazji poznałem naszych polskich "fachowców". Wcześniej jeździłem Astra f z 93 roku, tam coś padło to byle jaki mechanik sobie radził, tu niestety byle jaki nie pomoże. Ale dzięki wszystkim za pomoc. Jak pojadę do ASO to się odezwę co wyszło.
Pozdrawiam!

marcin84k - 19-08-2008, 08:51

Krzyzak napisał/a:
no coz - moge podac przyklad Firka, ktory od 10 miesiecy "naprawial" auto po warsztatach, po czym przywiozl je do mnie i w 3 dni mial diagnoze, a po 2 tygodniach wymieniony czujnik za 110 zl i auto sprawne
wczesniej wydal ok. 1500 i zadnych rezultatow

Krzyzak,, prosze zdradz doladnie jaki to był czujnik,,,i ewentualnie gdzie sie znajduje. bo tez juz sporo sie borykam z problemem obrotów w takim samym silniku.,..

Anonymous - 25-08-2008, 16:35
Temat postu: obrotyspadają
witam, Panowie czy mieliście taki przypadek że przy ruszaniu spadają obroty prawie do zera szarpnie i albo wchodzi na obroty albo gaśnie bardzo źle rusza się z miejsca jeżeli ktoś już to przerabiał to proszę o informację carisma 1.6 GL 98r . Napiszcie czy silnik krokowy można rozebrać i wyczyścić jeśli nie jest to skomplikowane bo może to jest przyczyna ? przepływomierz jest czysty(pl.miodu) a reszta wygląda dobrze Pozdrawiam Czarek