MitsuManiaki.com - INTER-CARS ... Ogólnopolski Dystrybutor części zamiennych
roch_27 - 22-04-2008, 22:03
akbi, bardzo fajnie, że dostaliśmy rabacik
W celu sprawdzenia informacji czy to działa w całej Polsce można się zapytać Śierściucha znaczy się Rafał_Szczecin podobno pracuje w tej firmie
pozdro
Rafal_Szczecin - 22-04-2008, 22:11
dokladnie jest tak jak Arek napisal .
podaje sie nr klienta i wtedy komputer widzi ile dana czlowiek/jednostka posiada znizek .
roch_27 napisał/a: | podobno pracuje w tej firmie |
eeeeeeee ja tam tylko sprzatam
tomusn - 22-04-2008, 23:12
Cytat: | Wg mnie nie. Czy to na paragon, czy na fakturę dla nich to nie ma znaczenia (podatkowo). IMO to tylko dobra wola sprzedawcy aby wystawił fakturę. A zdrugiej strony sprzedawca ma obowiązek wystawić fakturę na wezwanie klienta. | tu się muszę sprzeciwić, też pracuję w motoryzacyjnej hurtowni i wszystko u nas jest założone w systemie,
przykład: klient ze Szczecina jedzie sobie na wakacje do Gdańska i może wziąć cześci na fakturę, bo na założony nr klienta i z nim połączony NIP. A teraz wyobraź sobie, że ktoś na niego bierze towar i rząda FV na inny NIP? tzn podaje numer klienta i rząda zmiany NIPu w systemie?
Jak ktoś ma firmę i chce brać na FV to niech sobie zrobi umowę handlową z IC czy moją firmą , ustali warunki, wysokość zakupów i związany z tym rabat, termin płatności i inne, i bierze towaru ile dusza zapragnie. Oczywiście jak ktoś chce kupić u nas część na FV, nie robimy z tym problemu, jednak nie ma mowy o rabatach przy jednorazowym zakupie.
Myślę, że umowa wynegocjowana z IC jest bardzo korzystna, pamiętajmy że IC przejął JCAuto i jest tam jeszcze więcej towaru do wschodnich aut
[ Dodano: 22-04-2008, 23:14 ]
Rafal_Szczecin napisał/a: | podaje sie nr klienta i wtedy komputer widzi ile dana czlowiek/jednostka posiada znizek | dokładnie - u nas tak samo, a jeszcze na różne grupy towarowe może być inna zniżka
Rafal_Szczecin - 22-04-2008, 23:29
tomusn napisał/a: | pamiętajmy że IC przejął JCAuto i jest tam jeszcze więcej towaru do wschodnich aut |
niestety nie moge sie z tym zgodzic ,
po pierwsze IC nie przejal JCAuto, tylko te dwie firmy polaczyly sie, to jako pierwsze, po drugie, raczej nie ma podzialu na auta wschodnie i zachodnie . naprawde jezeli chcemy to dostaniemy tam WSZYSTKO. jezeli nie ma tego na miejscu, mozna sciagnac na zamowienie ( np. ostatnio sciagalem dla Mateusza oryginalna tulejke w naparwde przyzwoitej cenie czy tez oryginalna uszczelke aparatu zaplonowego dla Starego Alfera i czesc ta byla na drugi dzien od zamowienia )
tomusn - 22-04-2008, 23:45
Rafal_Szczecin napisał/a: | tomusn napisał/a: | pamiętajmy że IC przejął JCAuto i jest tam jeszcze więcej towaru do wschodnich aut |
niestety nie moge sie z tym zgodzic ,
po pierwsze IC nie przejal JCAuto, tylko te dwie firmy polaczyly sie, to jako pierwsze, po drugie, raczej nie ma podzialu na auta wschodnie i zachodnie . |
okidoki, wiesz lepiej (ciekawe co masz na fakturze)
okej są zachodnie i japończyki, hehe
Anonymous - 23-04-2008, 00:44
ja 3 lata temu kupowalem kapcie do Golfa nie bralem ich na zaden nr klienta a sprzedawca puscil je z rabatem(zapewne na jakas pierwsza lepsza firme z brzegu listy) zamiast zaplacic piecset za sztuke zaplacilem 400 podobnie bylo z zimowkami do Gala tez dostalem rabat nie biorac na firme mimo ze mam na kogo brac klamoty w IC ale tu te 29% kusi .
ktos pisal cos wyzej na temat oliwy ...niekiedy w Auchan robia rzut Mobila 1 polsyntetyka np (bo taki stosuje w swoich furkach...i na taki patrzylem) za ktory trzeba zaplacic w sklepie 130zl za 4L w IC wychodzi z rabatem 100 zl a ja we wspomnianym Auchan kupowalem jakis rok temu po 79 zeta dlatego wzialem 3 banki zeby na dluzej starczylo (jeszcze jedna mam )
cns80 - 23-04-2008, 07:50
JCH napisał/a: | Wg mnie nie. Czy to na paragon, czy na fakturę dla nich to nie ma znaczenia (podatkowo). IMO to tylko dobra wola sprzedawcy aby wystawił fakturę. A zdrugiej strony sprzedawca ma obowiązek wystawić fakturę na wezwanie klienta.
Możemy dyskutować czy to moralne ale dopóki nikt nie będzie robił "wałków" to powinna być taka możliwość. | Mogą Ci wystawić imienną fakturę:
-Imię: Klub
-Nazwisko: Mitsumaniaki
Dla mnie to normalne, bo zniżki są przypisane do konkretnego klienta ( w tym przypadku klubu). Ja robiąc u nich zakupy dla jednej firmy też nie mogłem skorzystać z rabatów drugiej .
Takie mają warunki i trzeba się przystosować
Wielkie podziękowania dla akbi'ego !
JCH - 23-04-2008, 08:41
cns80 napisał/a: | Dla mnie to normalne, bo zniżki są przypisane do konkretnego klienta ( w tym przypadku klubu). | Ale to jest przecież klient wirtualny. To "zrzeszenie" ludzi, którzy z racji wynegocjowanego rabatu zwiększą obrót firmie IC. I to się im, jak widać, opłaci. Klientem jest konkretny podmiot - firma posiadająca NIP, nazwę, adres, itd. W przypadku paragonu jest to po prostu detal. Po to jest paragon aby nie było "imiennej" faktury.
A przecież można taki paragon wziąć do ręki i za 3 dni przyjść i poprosić o fakturę. Co wtedy?
Nie chcę tu nikogo przekonywać do swoich racji, chcę tylko zwrócić uwagę, że dla IC jest to kompletnie bez znaczenia czy wystawi paragon, czy fakturę.
tomusn - 23-04-2008, 08:56
JCH napisał/a: | A przecież można taki paragon wziąć do ręki i za 3 dni przyjść i poprosić o fakturę. Co wtedy? | teoretycznie masz rację - jednak jeden klient - jeden numer - jeden NIP
myślę że numer klienta jest ułatwieniem zarówno dla nas jak dla IC, wtedy nikt nie musi "wojować" o zniżkę a sprzedawcy mają podkładkę, że opuścili cenę klientowi w detalu (bo my nie opuszczamy, detal to detal w ogóle jesteśmy hurtownią )
JCH - 23-04-2008, 09:10
tomusn napisał/a: | jednak jeden klient - jeden numer - jeden NIP | Przecież pisałem, że nie ma czegoś takiego jak nr klienta Mitsumaniaki = NIP bo nie ma takiego podmiotu. Jest to twór wirtualny, grupa ludzi, którzy mogą napędzić dodatkowy obrót. I to w skali całego kraju.
Rabat jest OK, ceny są OK jednak, jak już ktoś napisał wyżej, dla prowadzących działalność zakup na fakturę i tak bardziej opłaca się u konkurencji. Czyli tak naprawdę jest to korzystne dla IC wystawiać faktury, bo jest neutralne podatkowo a nie tracą tych klientów, którzy kupować chcą na faktury.
cns80 - 23-04-2008, 10:21
Mam wrażenie że musieliby za każdym razem tworzyć nowego klienta, a program komputerowy, w którym pracują może mieć blokadę i nie pozwalać dawać rabatu 29% nowopowstałym klientom z zerowym obrotem.
Podejrzewam że tu chodzi tylko o kwestie techniczne
mkm - 23-04-2008, 10:52 Temat postu: Re: INTER-CARS ... Ogólnopolski Dystrybutor części zamienny
akbi napisał/a: |
W momencie zakupu, aby uzyskać Mitsumaniakowy Rabat należy się powołać na nr klienta: 230948, oraz dodatkowo okazać naszą Kartę Klubowicza.
|
Ja to rozumiem tak: Numer nie jest indywidualny, karta potrzebna aby potwierdzic, ze znizki "sie naleza", a nie ktos spisal numer z forum - rabat jest.
Chce ktos fakture imienna to juz nie podaje numeru tylko imie i nazwisko i rabatu nie ma. I tyle w kwestii faktury.
Widze, ze ciezko zrobic tak aby wszyscy byli zadowoleni...
akbi - 23-04-2008, 11:17
No więc tak .... mam dla Was kolejną super wiadomość ... i tutaj ukłony do Jacka za "męczenie tematu" i również moje przeprosiny za wcześniejsze wprowadzenie w błąd ... no widać nie wszystkie osoby są kompetentne.
Sytuacja z fakturami wygląda tak:
1. Jedziemy do IC
2. Podajmy nasz MItsumaniakowy nr klienta: 230948
3. Okazujemy kartę klubowicza
4. Kupujemy towar z upustem 29%
5. Otrzymujemy paragon
6. Z paragonem idziemy do kasy (mamy na to 7 dni, ale możemy to również zrobić od razu) i kasjerka/kasiarz ..wystawi nam fakturę na co chcemy imienną czy też na własną działalność
7. Wychodzimy z IC szerokim uśmiechem.
Jeszcze jakieś pytania??
mkm - 23-04-2008, 11:21
Wszystko jasne. Tylko dlaczego do IC "jedziemy", a z IC "wychodzimy"? (to zart oczywiscie)
akbi - 23-04-2008, 11:33
mkm napisał/a: | Wszystko jasne. Tylko dlaczego do IC "jedziemy", a z IC "wychodzimy"? (to zart oczywiscie) |
racja ... nie napisałem, że po przyjeździe do IC trzeba tam jeszcze wejść ...oni nas nie wniosą
|
|
|