To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

MitsuManiaki.com - INTER-CARS ... Ogólnopolski Dystrybutor części zamiennych

roch_27 - 22-04-2008, 22:03

akbi, bardzo fajnie, że dostaliśmy rabacik :)

W celu sprawdzenia informacji czy to działa w całej Polsce można się zapytać Śierściucha znaczy się Rafał_Szczecin :D podobno pracuje w tej firmie :)

pozdro

Rafal_Szczecin - 22-04-2008, 22:11

dokladnie jest tak jak Arek napisal .
podaje sie nr klienta i wtedy komputer widzi ile dana czlowiek/jednostka posiada znizek .

roch_27 napisał/a:
podobno pracuje w tej firmie

eeeeeeee ja tam tylko sprzatam ;)

tomusn - 22-04-2008, 23:12

Cytat:
Wg mnie nie. Czy to na paragon, czy na fakturę dla nich to nie ma znaczenia (podatkowo). IMO to tylko dobra wola sprzedawcy aby wystawił fakturę. A zdrugiej strony sprzedawca ma obowiązek wystawić fakturę na wezwanie klienta.
tu się muszę sprzeciwić, też pracuję w motoryzacyjnej hurtowni i wszystko u nas jest założone w systemie,
przykład: klient ze Szczecina jedzie sobie na wakacje do Gdańska i może wziąć cześci na fakturę, bo na założony nr klienta i z nim połączony NIP. A teraz wyobraź sobie, że ktoś na niego bierze towar i rząda FV na inny NIP? tzn podaje numer klienta i rząda zmiany NIPu w systemie?
Jak ktoś ma firmę i chce brać na FV to niech sobie zrobi umowę handlową z IC czy moją firmą , ustali warunki, wysokość zakupów i związany z tym rabat, termin płatności i inne, i bierze towaru ile dusza zapragnie. Oczywiście jak ktoś chce kupić u nas część na FV, nie robimy z tym problemu, jednak nie ma mowy o rabatach przy jednorazowym zakupie.
Myślę, że umowa wynegocjowana z IC jest bardzo korzystna, pamiętajmy że IC przejął JCAuto i jest tam jeszcze więcej towaru do wschodnich aut

[ Dodano: 22-04-2008, 23:14 ]
Rafal_Szczecin napisał/a:
podaje sie nr klienta i wtedy komputer widzi ile dana czlowiek/jednostka posiada znizek
dokładnie - u nas tak samo, a jeszcze na różne grupy towarowe może być inna zniżka
Rafal_Szczecin - 22-04-2008, 23:29

tomusn napisał/a:
pamiętajmy że IC przejął JCAuto i jest tam jeszcze więcej towaru do wschodnich aut

niestety nie moge sie z tym zgodzic ,
po pierwsze IC nie przejal JCAuto, tylko te dwie firmy polaczyly sie, to jako pierwsze, po drugie, raczej nie ma podzialu na auta wschodnie i zachodnie . naprawde jezeli chcemy to dostaniemy tam WSZYSTKO. jezeli nie ma tego na miejscu, mozna sciagnac na zamowienie ( np. ostatnio sciagalem dla Mateusza oryginalna tulejke w naparwde przyzwoitej cenie czy tez oryginalna uszczelke aparatu zaplonowego dla Starego Alfera i czesc ta byla na drugi dzien od zamowienia )

tomusn - 22-04-2008, 23:45

Rafal_Szczecin napisał/a:
tomusn napisał/a:
pamiętajmy że IC przejął JCAuto i jest tam jeszcze więcej towaru do wschodnich aut

niestety nie moge sie z tym zgodzic ,
po pierwsze IC nie przejal JCAuto, tylko te dwie firmy polaczyly sie, to jako pierwsze, po drugie, raczej nie ma podzialu na auta wschodnie i zachodnie .

okidoki, wiesz lepiej (ciekawe co masz na fakturze)
okej są zachodnie i japończyki, hehe

Anonymous - 23-04-2008, 00:44

ja 3 lata temu kupowalem kapcie do Golfa nie bralem ich na zaden nr klienta a sprzedawca puscil je z rabatem(zapewne na jakas pierwsza lepsza firme z brzegu listy) zamiast zaplacic piecset za sztuke zaplacilem 400 podobnie bylo z zimowkami do Gala tez dostalem rabat nie biorac na firme mimo ze mam na kogo brac klamoty w IC ale tu te 29% kusi .
ktos pisal cos wyzej na temat oliwy ...niekiedy w Auchan robia rzut Mobila 1 polsyntetyka np (bo taki stosuje w swoich furkach...i na taki patrzylem) za ktory trzeba zaplacic w sklepie 130zl za 4L w IC wychodzi z rabatem 100 zl a ja we wspomnianym Auchan kupowalem jakis rok temu po 79 zeta dlatego wzialem 3 banki zeby na dluzej starczylo :P (jeszcze jedna mam :badgrin: )

cns80 - 23-04-2008, 07:50

JCH napisał/a:
Wg mnie nie. Czy to na paragon, czy na fakturę dla nich to nie ma znaczenia (podatkowo). IMO to tylko dobra wola sprzedawcy aby wystawił fakturę. A zdrugiej strony sprzedawca ma obowiązek wystawić fakturę na wezwanie klienta.

Możemy dyskutować czy to moralne ale dopóki nikt nie będzie robił "wałków" to powinna być taka możliwość.
Mogą Ci wystawić imienną fakturę:
-Imię: Klub
-Nazwisko: Mitsumaniaki

:D :mrgreen:

Dla mnie to normalne, bo zniżki są przypisane do konkretnego klienta ( w tym przypadku klubu). Ja robiąc u nich zakupy dla jednej firmy też nie mogłem skorzystać z rabatów drugiej :cry: .
Takie mają warunki i trzeba się przystosować :wink:

Wielkie podziękowania dla akbi'ego !

JCH - 23-04-2008, 08:41

cns80 napisał/a:
Dla mnie to normalne, bo zniżki są przypisane do konkretnego klienta ( w tym przypadku klubu).
Ale to jest przecież klient wirtualny. To "zrzeszenie" ludzi, którzy z racji wynegocjowanego rabatu zwiększą obrót firmie IC. I to się im, jak widać, opłaci. Klientem jest konkretny podmiot - firma posiadająca NIP, nazwę, adres, itd. W przypadku paragonu jest to po prostu detal. Po to jest paragon aby nie było "imiennej" faktury.
A przecież można taki paragon wziąć do ręki i za 3 dni przyjść i poprosić o fakturę. Co wtedy?
Nie chcę tu nikogo przekonywać do swoich racji, chcę tylko zwrócić uwagę, że dla IC jest to kompletnie bez znaczenia czy wystawi paragon, czy fakturę.

tomusn - 23-04-2008, 08:56

JCH napisał/a:
A przecież można taki paragon wziąć do ręki i za 3 dni przyjść i poprosić o fakturę. Co wtedy?
teoretycznie masz rację - jednak jeden klient - jeden numer - jeden NIP

myślę że numer klienta jest ułatwieniem zarówno dla nas jak dla IC, wtedy nikt nie musi "wojować" o zniżkę a sprzedawcy mają podkładkę, że opuścili cenę klientowi w detalu (bo my nie opuszczamy, detal to detal w ogóle jesteśmy hurtownią :D )

JCH - 23-04-2008, 09:10

tomusn napisał/a:
jednak jeden klient - jeden numer - jeden NIP
Przecież pisałem, że nie ma czegoś takiego jak nr klienta Mitsumaniaki = NIP bo nie ma takiego podmiotu. Jest to twór wirtualny, grupa ludzi, którzy mogą napędzić dodatkowy obrót. I to w skali całego kraju.
Rabat jest OK, ceny są OK jednak, jak już ktoś napisał wyżej, dla prowadzących działalność zakup na fakturę i tak bardziej opłaca się u konkurencji. Czyli tak naprawdę jest to korzystne dla IC wystawiać faktury, bo jest neutralne podatkowo a nie tracą tych klientów, którzy kupować chcą na faktury.

cns80 - 23-04-2008, 10:21

Mam wrażenie że musieliby za każdym razem tworzyć nowego klienta, a program komputerowy, w którym pracują może mieć blokadę i nie pozwalać dawać rabatu 29% nowopowstałym klientom z zerowym obrotem.
Podejrzewam że tu chodzi tylko o kwestie techniczne :wink:

mkm - 23-04-2008, 10:52
Temat postu: Re: INTER-CARS ... Ogólnopolski Dystrybutor części zamienny
akbi napisał/a:

W momencie zakupu, aby uzyskać Mitsumaniakowy Rabat należy się powołać na nr klienta: 230948, oraz dodatkowo okazać naszą Kartę Klubowicza.

Ja to rozumiem tak: Numer nie jest indywidualny, karta potrzebna aby potwierdzic, ze znizki "sie naleza", a nie ktos spisal numer z forum - rabat jest.
Chce ktos fakture imienna to juz nie podaje numeru tylko imie i nazwisko i rabatu nie ma. I tyle w kwestii faktury.
Widze, ze ciezko zrobic tak aby wszyscy byli zadowoleni...

akbi - 23-04-2008, 11:17

No więc tak .... mam dla Was kolejną super wiadomość ... i tutaj ukłony do Jacka za "męczenie tematu" :P i również moje przeprosiny za wcześniejsze wprowadzenie w błąd ... no widać nie wszystkie osoby są kompetentne.

Sytuacja z fakturami wygląda tak:
1. Jedziemy do IC
2. Podajmy nasz MItsumaniakowy nr klienta: 230948
3. Okazujemy kartę klubowicza
4. Kupujemy towar z upustem 29%
5. Otrzymujemy paragon
6. Z paragonem idziemy do kasy (mamy na to 7 dni, ale możemy to również zrobić od razu) i kasjerka/kasiarz ..wystawi nam fakturę na co chcemy imienną czy też na własną działalność :)
7. Wychodzimy z IC szerokim uśmiechem.

Jeszcze jakieś pytania??

mkm - 23-04-2008, 11:21

Wszystko jasne. Tylko dlaczego do IC "jedziemy", a z IC "wychodzimy"? (to zart oczywiscie)
akbi - 23-04-2008, 11:33

mkm napisał/a:
Wszystko jasne. Tylko dlaczego do IC "jedziemy", a z IC "wychodzimy"? (to zart oczywiscie)

racja ... nie napisałem, że po przyjeździe do IC trzeba tam jeszcze wejść ...oni nas nie wniosą :)