[92-96]Colt CA0 - [CA5A] Popychacze hydrauliczne
pawela - 09-01-2010, 10:38
Cytat: | P.S.Normalny człowiek nie słyszy tego stukania tylko debile pokroju mnie |
i potencjalny znafca kupujący, który twierdzi że są obrócone panewki... przechodziłęm to...
rosomak1983 - 09-01-2010, 10:58
eee to powiem wam gdzie tu niezawodnosc ??? Skoro po 150 tys (lanc czerwa) juz trzeba wydawac na silnik min 700zł Pomimo mocy nie jest to widze udany silnik bo wszyscy jak leci borykaja sie z tym problemem... To ja juz wole moje poczciwe 4g92
Hugo - 09-01-2010, 11:03
Popychacze w silnikach 4G93 (Colt, Lancer) i 4G63 (Galant, Space Wagon itd.) się czyści, tak jak ja zrobiłem. Od tej chwili nie słyszę w ogóle pracującego silnika. A stukać one mogą już przy przebiegu poniżej 100 000 km! I nie jest to wada fabryczna czy błąd w sztuce tylko efekt zastosowania niewłaściwego oleju do silnika.
Anonymous - 09-01-2010, 11:03
rosomak1983 napisał/a: | Skoro po 150 tys (lanc czerwa) juz trzeba wydawac na silnik min 700zł |
Pomimo 17 lat-przebieg w tym przypadku to sprawa drugorzędna.
Dziś wyczyszczę te 3-4 podejrzane-jeden z nich jest winny
Koton - 09-01-2010, 11:24
Ja tylko dodam że warto wyszyścić popychacze. Lepsze to niż kupowanie nowych.
Gdy wymieniałem silnik na nowy-używany z przebiegiem 68tkm Leszek(mechanik PL pd.) powiedział że na początku(zaraz po zamontowaniu silnika) było średnio - troche cykały ale później jak przeczyścił popychacze była cisza absolutna totalna niczym nie zmącona cisza.
Przy okazji czyszczenia popychaczy pomyślałbym nad zmianą oleju połączoną z wlaniem preparatu do silników(chodzi mi o ten preparat który niektórzy wlewają przed każdą zmianą, który sprawia że więcej oleju spływa i dzięki temu stare resztki oleju nie mieszają się z nowo zalanym olejem).
Stuki popychaczy są be bo to hałas metaliczny spod maski a konkretnie z silnika.
czarnuch23 - 09-01-2010, 11:54
stukajace popychacze maja tez wplyw na prace silnika niestety (zawory moga pracowac nie tak ja k powinny)
Niestety czyszczenie popychaczy nie zawsze pomaga (czesto jzu zdarza sie uszkodzic mechanicznie (glowka jest sklepana- zacinaja sie) przerabialem u siebie walil mi jeden ale juz inne tez sie czasami odzywaly wymienilem wsyztkie i cisza. roboty niewiele koszt jest znaczny ale na te 100kkm bede mial cisze
macia - 09-01-2010, 12:00
Ja wymienię komplet, bo jak już robić to dobrze. A to czyszczenie to niby na czym miałoby polegać dokładnie?
czarnuch23 - 09-01-2010, 12:11
igielka otwiersz zaworek od gory w popychaczu i jakims syfem (do gaznikow wel innym na eterze) pluczesz caly mechanizm sciskajac i obracajac popychaczem pozniej z boczku tym czyscidelkiem w otworek i to samo i tak az do momentu gdy przestanie syf wyplywac z popychacza:) X 16 + wyczyszczenie magistrali olejowej tym czyscidlem i szmatka czekamy az odparuje i skladamy.
Organo leptycznie wylapujemy te ktore chodza ciezko i sie przycinaja a dodatkowo sa podklepane (tak jakby je ktos mlotkiem od gory taktowal...)
macia - 09-01-2010, 12:13
Czarnuch sądzisz, że to pomoże na dłuższy czas? Bo mnie się wydaje, że taka pomoc, to tylko doraźnie, na krótki czas.
czarnuch23 - 09-01-2010, 12:21
jesli uda ci sie wylapac te uszkodzone to pomoze a koszt bedzie mniejszy. Aczkolwiek u siebie zrobilem wsyztkie a ta cholera ktora byla najmocniej uszkodzona sie ostala i klepal niemilosiernie. W koncu koncow wymienilem wszystkie. Ale pomoc pomoze napewno, na jak dlugo? ciezko stwierdzic wsyztko zalezy od ich stanu mechanicznego- jak dlugo klepaly i czy jzu zdarzyly sie uszkodzic.
macia - 09-01-2010, 12:24
czarnuch23 napisał/a: | W koncu koncow wymienilem wszystkie |
No właśnie, myślę, że to najlepsze rozwiązanie.
Rafal_Szczecin - 09-01-2010, 12:41
macia napisał/a: | czarnuch23 napisał/a: | W koncu koncow wymienilem wszystkie |
No właśnie, myślę, że to najlepsze rozwiązanie. |
panowie, w gti jak to w gti ,ale ja w galu wymienialem wszystkie 24 szt , a nie 16 i od 10tkm cisza jak makiem zasial, teraz jest tak jak powinna chodzic V6'stka jestem tylko ciekaw, czy gaz tego nie popsuje
mkm - 09-01-2010, 13:09
Zeby nie bylo, ze to taka norma... Wyjatki tez sie zdarzaja. W moim nabytku prawie 300tys. przebiegu i cisza.
Anonymous - 09-01-2010, 13:47
mkm napisał/a: | Wyjatki tez sie zdarzaja. W moim nabytku prawie 300tys. przebiegu i cisza. |
Ktoś pewnie zmieniał
kartomaniak gti - 09-01-2010, 14:07
racja wszystko zależy od oleju.... na mineralnym popych klepał mi czasem nawet na ciepłym...teraz jest półsyntetyk i tylko na zimnym coś tam poklepuje
|
|
|