[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Ulubiona kontrolka CE
Kokos - 25-04-2006, 22:32
witam
chce wreszcie wymienic kontrolke CE, bo mi zgasła (nie zapala sie przy odpalaniu) i nie wiem jaką kupić
czy to jest duży problem z jej wymianą?
czy coś zlego mogło się stac z samym koputerem?
pozdro
Anonymous - 25-04-2006, 23:03
Nie pamiętam oznaczenia tej żarówki, mogę to sprawdzić jutro. Wymiana jest prosta i wykonasz ją sam w 15 minut. Potrzebne narzędzia: 1 wkrętak krzyżakowy
1. Wymontować zegary z deski.
Opuszczasz kierownicę na maks w dół - będzie wygodniej. Wykręcasz dwa wkręty w "suficie" zegarów. Ściągasz czarną osłonkę. Może się delikatnie blokować, bo ma dodatkowe zaczepy. Następnie wykręcasz 4 takie same wkręty krzyżakowe (2 na gorze i po bokach) i wyciągasz zegary. I tu mała podpowiedź: wyciągasz najpierw górę tak blisko kierownicy, jak tylko się da, a następnie obracasz wskazówkami do góry i przekładasz dół przez wystające na dole mocowania. I masz zegary w ręku. Tak naprawdę opis jest bardziej skomplikowany niż to w rzeczywistości wygląda.
2. Wymiana żarówki.
Obracasz zegary wskazówkami do dołu i przekręcasz oprawkę żarówki. NIe pomylisz się, bo oprócz tego, że żaróweczka miejści się dokładnie pod symbolem Check Engine, to jest dodatkowo opisana na ścieżce z tyłu zegarów. A propos ścieżek - nie są jakieś super łatwe do uszkodzenia, ale zalecałbym nieco ostrożności. Wymieniasz żarówkę na nową, wkręcasz oprawkę i po sprawie. Przy okazji możesz wymienić resztę żarówek. Po kilkunastu latach nie świecą już jak nowe. Kosz nieduży, a widoki (szczególnie w nocy) ładne, a i satysfakcji z samodzielnej roboty sporo
3. Wkładasz zegary na swoje miejsce. Kolejnośc odwrotna do demontażu.
Kokos - 26-04-2006, 23:37
dzieki gregorbu za dokładny opis
jak możesz to podeślij opis do żarówki, bo nie chciałbym jeździc z zegarmi na kolanach i szukać odpowiednich żarówek
faktycznie, każda samodzielna robota przy mitsu to satysfakcja
no i jasniejsze zegary to byłby duzy plus
pozdro
Anonymous - 27-04-2006, 08:53
W tej chwili nie pamiętam, jaka jest tam dokładnie żarówka, ale na 95% jest to R5. Właśnie te żarówki służą jako kontrolki oraz jako podświetlenie deski (panel nawiewu, klawisze etc.). Oprócz żarówek R5, w zegarach są też montowane żarówki W5W - te są używane do stricte podświetleniania zegarów. Oczywiście możesz zamiast żarówek zastosować diody. Co nieco na ten temat dowiesz się tu
Kokos - 27-04-2006, 23:31
myysle ze do kontroli CE jedna R5 (czerwona?)
ale ile zarówek 5W5 do zegarów?, wersja z obrotomierzem , jak rozkręce to chciałbym wymienić wszystkie
chyba powinno być jaśniej a na pewno równo oświetlone
pozdro
Anonymous - 28-04-2006, 00:07
Wszystkie żarówki są zwykłe (żółte). Kolory podświetlenia to już kwestia koloru nadruku na folii. Nie mam pewności, ale W5W jest bodaj 6, a R5 - 8. Oczywiście wiele zależy od wyposażenia. Jeśli nie masz halogenów przeciwmgielnych, jedna kontrolka już Ci odpada.
Anonymous - 05-05-2006, 21:08
Czy to możliwe żeby kontolka CE zgasła tak sobie sama (przetoczyłam Colta po kosmicznych dziurach i zgasło ), świeciła mi się cały czas i się normalnie przestraszyłam jak zgasła bo to było coś dziwnego byłam przyzwyczajona do tego że zawsze sie pali! Myślałam nawet że żaróweczka się przepaliła ale nie przed odpaleniem sie świeci i gaśnie później normalnie szok!
Anonymous - 07-05-2006, 00:10
Tylko jedno mam pytanie. Do jakiedo Boga modlisz się pyzula bo sam bym sprubował?
Hubeeert - 07-05-2006, 00:15
Pomodl się do Zoroastry.
A powazniej - to co przydarzyło sie jej jest dowodem na to że jedna wtyczka która jest obluzowana (moim zdaniem) może spowodować tyle problemów.
Anonymous - 11-05-2006, 11:08
No i powtórka z rozrywki świeci się znowu! przedwczesna radość że się samo naprawiło ;(
Moze ktos mi pomoże co z tym zrobić bo na mojego mechanika nie mogę już patrzeć i on zresztą na mnie też bo ta wredna lampeczka nie daje żyć i mi i jemu!
Na początku podejrzewana była sonda i wymieniłam ją był spokój na 2 tygodnie potem znowu, jakiś czujnik coś tam (chyba temperatury jeśli dobrze pamiętam) wymieniony ale stwierdzili że ta nowa sonda tez padła i wymieniłam ja drugi raz i powtórka z rozrywki 2 tygodnie i znowu się świeci, nowy mechanik stwierdził że to nie to i wymienił palec rozdzielacza i kopułke (chyba tak to się nazywa-jestem blondynjka więc nie bardzo się orientuje w tych nazwach) i znowu podobna sytuacja! Juz mam dosyć jeżdzenia i takiego szukania po omacku!
Pomóżcie!
tomusn - 11-05-2006, 11:21
a jak obstawił pada nowej sondy? mierzył woltomierzem na pracującym silniku, chyba łatwo to zrobić.
te sondy to ja nie wiem jakie robią, 2 tygodnie eehhh...
szkoda, że nie można CJ0 podłączyć do mojego palmtopa... od razu byłoby widać czy to sonda.
Pyzula zapraszam na Japan Tuning Show na giełdę bydgoską - 20 maja, reszta w dziale kujawsko - pomorskie.
Anonymous - 11-05-2006, 11:42
Podobno komputer mu podpowiedział że się jej umarło! Ale czy to była prawda to nie wiem bo się na tym nie znam!
Dlatego musze ufać mechanikom chociaż nie robie tego z radością...
Krzyzak - 11-05-2006, 12:13
Na 1 stronie napisałem jak odczytać co to za błąd - Pyzula, pytasz znów o to samo, więc co innego można napisać? Podłącz pin nr 1 do nr 4 w złączu OBD2 i kontrolka wymruga Ci jaki to błąd (lub błędy) - krótki opis na mojej WWW (samych błędów, nie sposobu odczytu). Jak odczytasz te wymrugane kody, to pisz tutaj - pomożemy.
Sonda padła po 2 tyg.? - rozumiem, że w ramach gwarancji została wymieniona za darmo?
Hubeeert - 11-05-2006, 12:26
Krzyzak w Colcie 98 tez wymruga?
Krzyzak - 11-05-2006, 14:46
Hubeeert napisał/a: | Krzyzak w Colcie 98 tez wymruga? |
Też.
Jak masz MUT II czy III, to pokaże dokładne kody OBD2, jak nie, to przez zwarcie 1 pin do masy wymruga kody kontrolka silnika - podobne do tych z ALDL.
|
|
|