To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Carisme! - KOMPENDIUM Witam:) jaki silniczek najlepszy?

Student - 28-04-2008, 13:28

Sory ale JUICEMAN skąd ty bierzesz takie dane :roll:

GDI cud miód - tylko LPG do niego to koszt 5000 EURO- błąd
Silnik 1.8 produkowane tylko do 2000 roku - błąd

Ale wracając do tematu: jak lubisz depnąć to tylko GDI i nie ma co go porównywać do 1.6.
Jak lubisz depnąć DIESLEM :wink: to DiD 116KM i wizyta u Mastersa na 130KM.

Ja też jestem za sprowadzanym i sam będę jechał tylko jak się trafi okazja, sprowadziłem obecną Cari i nie ma na co narzekać, sprowadzę następną bo Nowego Lancera w liftbecku nie uwidzę. :cry:

Anonymous - 28-04-2008, 23:16

emfranc napisał/a:
eśli lubisz deptać i dlatego chcesz zagazować to nie rozumiem

a gdzie ja napisałam że chcę je zagazować ?????
emfranc napisał/a:
Jak lubisz depnąć to niestety musisz się liczyć z kosztami

wiem, ale "deptam" okazjonalnie :D
Student napisał/a:
Jak lubisz depnąć DIESLEM :wink:

wole jednak benzynke :D :D

Co do zadawanie szczegółowych pytań sprzedającemu to nie mam takiej możliwości, gdyz nie ja osobiście będę je sprowadzać :( co nie znaczy, że dam sobie wcisnąć pierwsze lepsze jakie sprowadzą :D

Mam pytanko jeszcze do kobietek prowadzących Cari - jakie sa wasze odczucia? Cari to jednak duża bryka...

Juiceman - 29-04-2008, 00:50

Student napisał/a:
Sory ale JUICEMAN skąd ty bierzesz takie dane :roll:

Proszę w takim razie o sprostowanie - najlepiej natychmiast żebym "taki głupot nie pisał"^^

Student - 29-04-2008, 06:55

Ok.
więc co do gazu to do GDI można wstawić gaz który dozuje "podobno" ok. 80% gazu i 20% paliwa, instalka Viale i pewnie jeszcze innych firm, koszty "podobno" 7-8tyś. :lol: i to tyle.
Piszę podobno bo wiesz można mieć różne informacje, w Siedlcach w zakładzie LPG powiedzieli że GDI zagazują zwykłą i będzie chodził i też maja rację. Pytanie jest tylko "Jak długo :cry: ", odpowiedź dopóki wtryski się nie zapieką i przestanie palić na gazie w Zimę wtedy powstanie mały problem.

Co do silnika 1.8 to przestał być produkowany jak wszedł 1.8GDI, czyli koniec 1997roku jednakże należy wziąć poprawkę na to że zakończenie produkcji nie wiąże się z wyczerpaniem zapasów magazynowych i prawdopodobnie można spotkać zwykłe 1.8 z początku 1998roku choć pewnie to rzadkość.

Jest jeszcze opinia o tym że GDI to awaryjne silniki (choć Ty tak nie napisałeś) ale w innym, poście ktoś tak pisze. Moim zdaniem jest to wyssane z palca. Mit o awaryjności polega na tym że GDI jest dość skomplikowanym silnikiem i przysłowiowy PAN JANEK z garażu, który całe życie robił GOLFY nie wie od czego zacząć jak coś zaczyna dolegać.
Ze swojego doświadczenia wiem że nie jeździłem jak dotąd samochodem z lepszym silnikiem dbam o niego, wymieniam płyny, cisnę w pedał i raczę się tym co Mi daje GDI :mrgreen:

t_a_s - 29-04-2008, 09:28

Lizard, ja wcześniej miała forda mondeo mk2, więc był jeszcze troszkę większy.
Ja lubię przestronne samochody bo po 1. dużo miejsca, 2. wygodnie, 3. duży bagażnik(mam hatchbacka), 4. dla mnie większe auta wydają się bezpieczniejsze, jak nawet ktoś mnie stuknie w tył to zawsze jest więcej do gniecenia, niż np w Nissanie Micra.

Niekiedy muszę siedzieć z dzieckiem z tyłu i w np teściów cordobie zawsze mnie denerwowało, że z tyłu jest tak mało miejsca, zwłaszcza jak siedzenia są dalej odsunięte, kłopoty z wysiadaniem, tutaj nie mam takiego problemu.

Minus to głównie parkowanie, ale trzeba się po prostu przyzwyczaić i poćwiczyć :) Aha i w przypadku hatchbacka przez tylną szybę niewiele widać, także konieczne używanie lusterek, albo można zawsze czujniki parkowania zainstalować, zanim się wyczuje autko, mi jak na razie jakoś wychodzi, choć przyznam, że nie jest łatwo.

Dla mnie wielkość samochodu to kwestia przyzwyczajenia się, ale jak się człowiek przyzwyczai, to jakoś nie bardzo chce coś mniejszego :wink:

Anonymous - 29-04-2008, 10:28

t_a_s napisał/a:
lubię przestronne samochody bo po 1. dużo miejsca, 2. wygodnie, 3. duży bagażnik(mam hatchbacka), 4. dla mnie większe auta wydają się bezpieczniejsze, jak nawet ktoś mnie stuknie w tył to zawsze jest więcej do gniecenia, niż np w Nissanie Micra.

dokładnie, dlatego tez pomyślałam o Cari... więcej miejsca z tyłu i nie ma kłopotów z wsiadaniem/wysiadaniem jak w 3 drzwiowych autkach
t_a_s napisał/a:
w przypadku hatchbacka przez tylną szybę niewiele widać

hmmm, ale przecież on ma taka duuuża szybę :shock:
t_a_s napisał/a:
konieczne używanie lusterek

będzie ciężko, bo na lusterka nie lubię i nie za bardzo mi wychodzi, ale jak powiedziałaś "trzeba się przyzwyczaić i poćwiczyć"

Obecnie mam ibize 3 drzwiową, więc takie zgrabne auteczko i nie trzeba wyszukiwać większych miejsc na parkingu :D , ale czasami jednak za mała jest :(

t_a_s, powiedz mi jak długo masz już Cari? i jak długo się "przyzwyczajałaś" ?

t_a_s - 29-04-2008, 10:43

Lizard, mam ją krótko, dokładnie od 4 kwietnia, tylko wcześniej miałam mondeo, to troszkę zdążyłam przyzwyczaić się do wielkości.

Szybę może ma i wielką, ale tyłu samochodu nie widać, ja już zdążyłam zaliczyć wjazd na znak tyłem, ale to też dlatego, że długo nie jeździłam i jakoś tak wyszło.

Lusterka to konieczność, zwłaszcza przy parkowaniu.

Generalnie podoba mi się ilość miejsca wewnątrz i w bagażniku, linia autka, co do zawodności ciężko mi się wypowiadać, aczkolwiek mam faktury z napraw i poza olejami i zawieszeniem nic się nie działo. A ma już 10 lat.

Powodzenia przy szukaniu, mi zajęło to 2 miesiące, ciężko znaleźć dobry egzemplarz, przeważnie są nieźle zajeżdżone, choć nie jest to regułą, wszystko właściwie zależy od ceny, za dobrze utrzymaną trzeba troszkę zapłacić.

Student - 29-04-2008, 10:50

Pomiędzy Ibizą a Carismą są lata świetlne względem komfortu i miejsca ale to są inne segmenty więc tak naprawdę nie powinniśmy ich porównywać.
Co do parkowania to każdy HB na podniesiony kufer i stąd kłopoty z parkowaniem ale tak jak wyżej to kwestia przyzwyczajenia. Ja ma hak więc czujnika parkowania nie potrzebuję walę na dotknięcie i tyle, z reguły parkuję bardzo ciasno bo szanuje innych którzy szukają miejsca parkingowego.

Anonymous - 29-04-2008, 11:01

t_a_s napisał/a:
lubię przestronne samochody bo po 1. dużo miejsca, 2. wygodnie, 3. duży bagażnik(mam hatchbacka), 4. dla mnie większe auta wydają się bezpieczniejsze, jak nawet ktoś mnie stuknie w tył to zawsze jest więcej do gniecenia, niż np w Nissanie Micra.

dokładnie, dlatego tez pomyślałam o Cari... więcej miejsca z tyłu i nie ma kłopotów z wsiadaniem/wysiadaniem jak w 3 drzwiowych autkach
t_a_s napisał/a:
w przypadku hatchbacka przez tylną szybę niewiele widać

hmmm, ale przecież on ma taka duuuża szybę :shock:
t_a_s napisał/a:
konieczne używanie lusterek

będzie ciężko, bo na lusterka nie lubię i nie za bardzo mi wychodzi, ale jak powiedziałaś "trzeba się przyzwyczaić i poćwiczyć"

Obecnie mam ibize 3 drzwiową, więc takie zgrabne auteczko i nie trzeba wyszukiwać większych miejsc na parkingu :D , ale czasami jednak za mała jest :(

t_a_s, powiedz mi jak długo masz już Cari? i jak długo się "przyzwyczajałaś" ?

Juiceman - 29-04-2008, 12:56

Student napisał/a:
Ok.
więc co do gazu to do GDI można wstawić gaz który dozuje "podobno" ok. 80% gazu i 20% paliwa, instalka Viale i pewnie jeszcze innych firm, koszty "podobno" 7-8tyś. :lol: i to tyle.
Piszę podobno bo wiesz można mieć różne informacje, w Siedlcach w zakładzie LPG powiedzieli że GDI zagazują zwykłą i będzie chodził i też maja rację. Pytanie jest tylko "Jak długo :cry: ", odpowiedź dopóki wtryski się nie zapieką i przestanie palić na gazie w Zimę wtedy powstanie mały problem.

Co do silnika 1.8 to przestał być produkowany jak wszedł 1.8GDI, czyli koniec 1997roku jednakże należy wziąć poprawkę na to że zakończenie produkcji nie wiąże się z wyczerpaniem zapasów magazynowych i prawdopodobnie można spotkać zwykłe 1.8 z początku 1998roku choć pewnie to rzadkość.

Hmmm jeśli gazu to 60% i 40%(to ponoć najlepsze) co do ceny instalki 7-8tys? nie wierze, że od 2006 roku tak potaniała (nadmiar FSI?). Ale postaram się sprawdzić cenę we Wroc.

1.8 wychodził do końca (w starej budzie). - jest to bardzo prawdopodobne zważywszy na to, że Niemcy dają rok produkcji jako rok zakupu autka. - więc tu się mogliśmy nie zrozumieć.

Lizard
widoczność w Cari do tyłu jest do D... . I tak jak wyżej, albo nauczysz się korzystać z lusterek albo odwiedzisz temat pt. Golden Eye. (gdzie jest mowa o czujnikach)

EDIT:
Student czepiasz się literówke naturalnie chodziło o 60-40%, a nie 60-20 - już poprawione

Student - 29-04-2008, 13:11

Nie masz racji
Ad1. procenty Ci się nie zgadzają :wink:
Ad2. Na pewno nie wychodziły do końca w starej budzie bo GDI wychodzło w 97/2004 a na początku /pierwsze II kwartały 98 pojawiały się jeszcze 1.8 potem już tylko GDI a stara buda się skończyła w 1999r. z GDI w środku. i w 2004 koniec produkcji.

Anonymous - 29-04-2008, 13:26

Student napisał/a:
i w 2004 koniec produkcji.

wiesz może w jakim miesiącu zakończyli produkcje Carism?

Kris1980_147 - 29-04-2008, 17:34

TU masz Cari z grudnia 2004
Anonymous - 29-04-2008, 21:00

Ale to autko z Niemiec,a tam w dowodzie piszą date pierwszej rejestracji,a nie jak u nas produkcji.I ta na 100% była w grudniu rejestrowana.