To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] niskie obroty

Anonymous - 26-05-2008, 17:15

wszystko na temat programowania wolnych obrotów :D
(z obciążeniem i bez)
http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=15745

Schibi,
nie jeździj tylko poniżej 2k rpm, silnik się wtedy męczy, a i skrzynia moze odmówić posłuszeństwa,
wiadome, że im wyższe obroty to więcej spali ale za niskie (na wyższym biegu) są jeszcze bardziej szkodliwe dla auta

Anonymous - 26-05-2008, 18:22

hmm czyli od 2,5 do 3,5 obr/min ??
hmm a powiedz mi jak sie cari sprawuje na gazie??:D nie odmawia posłuszeństwa?? musze założyć też gaz bo troche za drogo mnie to wychodzi :D

Anonymous - 27-05-2008, 00:26

od 2,2 w górę bym powiedział ;)
ja mam holenderską instalację V generacji,
i mało kto w Polsce taką zamontuje z powodów ekonomicznych
bo jest warta tyle co używana carisma :)

ale silnik jest bardzo prosty i z tego co wiem na zwykłej sekwencji (IV gen) też
śmiga bdb, kwestia tylko czy dobry zakład montuje instalkę,
tu jest klucz do sukcesu.

saphire - 27-05-2008, 13:17

Po odpaleniu silnika są utrzymywane celowo wyższe obroty przez chwile by się ustabilizował a później w miarę jak komp wykrywa że silnik pracuje płynnie, nie przerywa, nagrzewa się itp. to obniża obroty do tych normatywnych.

Co do jazdy ekonomicznej to mnie zawsze najmniej wychodzi jak się szybko i energicznie rozpędzam do ciut wyższej prędkości niż ta którą chcę jechać i później odpuszczam gaz aż mi się GDI przełączy na ECO i później jednostajnie już sobie jadę a prędkość właśnie wtedy ciut spada akurat do tej co chcę mieć.

W nie-GDI to jest bardzo zależnie od terenu, ruchu, skrzyżowań itp. itd. zillion możliwości - sam sobie musisz stestować jak jeździć w swoim terenie żeby było wg twoich wymagań.