[97-04]Galant EAxA/W - [EA5W 2.5] Szarpanie, cewka, fajki, filtr paliwa
Lukaas - 01-06-2008, 14:33
Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Szarpanie dotyczy również mojego Gala EA2A. Objawy są następujące:
- zimny silnik - wszystko ok
- nagrzany - podczas ruszania kiedy jednocześnie dodaję gazu i puszczam sprzęgło następuje jakby zawahanie, silnik zrobi parę razy pyr-pyr-pyr i pójdzie z kopyta. Ponadto przy małych prędkościach obrotowych np. zwalniam i zrzucam do 2 bieg i bujam się za zawalidrogą jakąś mam ok 1000-1100 obr./min dodaję gazu (chce wyprzedzać) a on mi szarpie, wtedy muszę odjąć zupełnie nogę z gazu i bardzo ale to bardzo delikatnie gazu dodawać, wtedy będzie ok. Kable i świece mam wymienione, 3 butelki Oczyszczacza do wtrysków STP przerobiłem na spaliny i problem nie ustąpił. Nawet na jedynce kiedy turlam się w korku potrafi szarpnąć przy dodaniu gazu (lekkim). Są też sytuacje kiedy mam bieg 4 ok 80 km/h i deptam w podłogę, to zamiast rwać jak dziki osioł robi pyr-pyr-pyr i dopiero idzie. Moment zawahania jest krótki 1-2 sekundy. Nie wiem co zrobić, przecież jakby była uszkodzona cewka to wcale bym pewnie nie mógł ujechać. Paliwo leję dobre także winą paliwa to nie jest. HELP! Jechać na komputer czy cóś?
kooks - 01-06-2008, 15:33
mylisz sie, jak mialem cewke skopana to silnik pracowal nie rowno i do 2,5-3tys obrotow strasznie zamulal a pozniej bylo w miare ok, na zimnym silniku bylo duzo lepiej, im bardziej sie rozgrzewal tym gorzej pracowal silnik
Lukaas - 02-06-2008, 07:44
Shit! Nie strasz kooks! Cewka 8 stów kosztuje!!!
kooks - 02-06-2008, 10:49
taniej kupic caly uzywany aparat, chociaz wtedy tez nie wiadomo ile pochodzi, ja tak zrobilem i narazie jest ok, a swoja droga czekam az japneze bedzie mial, orientacyjna cena u niego to 200zl
Lukaas - 02-06-2008, 10:57
Wyczytałem jeszcze że sprawę szarpania może rozwiązać wymiana samych fajek pod cewkami, tylko gdzie je dostać? Czy tylko japaneze jest władny je dostarczyć i kolejna sprawa, są zdania że oryginalne cewki z fajkami są nie do rozmontowania.
macia - 02-06-2008, 10:58
Lukaas, miałem dokładnie takie same objawy. Okazało się, że jest przebicie na jednej z fajek. Wymiana w ASO 135zł i objawy ustąpiły
Lukaas - 02-06-2008, 11:03
Trochę kurtka drogo, a ze jestem troche techniczny to pewnie dałbym radę to sam wymienić tyle ze fajkę musiałbym gdzieś wymarać. Jak nie dam rady to pojadę do serwisu, tylko podejrzewam że i po nich trzeba będzie poprawić co nieco. W innym poście była mowa o smarowaniu jakimś środkiem, dokładnie które elementy należałoby posmarować?
macia - 02-06-2008, 11:13
Te fajki występują tylko w oryginale. Ewentualnie możesz ryzykować i wsadzić używkę, jak znajdziesz. Ja wolałem mieć święty spokój. Kosztował mnie 135zł więc warto uważam
Lukaas - 02-06-2008, 11:22
Właśnie dzwoniłem do serwisu i mnie gościu zwalił z nóg. Po numerze nadwozia stwierdził, że w moim przypadku cewka występuje razem z fajką i nie jest możliwy demontaż. Nowa cewka ponad 1000,-PLN. Załamka! Heh Może jakaś reanimacja?
swinks_UK - 02-06-2008, 11:25
Czy w "dwójkach" (EA2x) są 2x fajkocewka i 2x fajka naprzemiennie (jak w amerykańcach 2.4l) ?
Bo mam dobre używki z Cari 1.8 GLS (nie GDI tylko zwykła benzyna) z 1999 (80k km przebiegu). Coś mi się wydaje, że zapłon może być podobny. Cały zestaw (Diamond FL0056 obok Denso montowane w Miśkach) był właśnie 2x fajka i 2x fajkocewka.
Lukaas - 02-06-2008, 11:30
Dokładnie tak jest, tylko pewności nie mam czy 100% będą pasować. How much is the fish?
swinks_UK - 02-06-2008, 12:34
Tu masz linka do mojej aukcji (tak dla oglądu):
http://cgi.ebay.co.uk/Ign...1QQcmdZViewItem
Sprawdź lepiej czy to ten sam zestaw.
Co prawda niby nie puściłem aukcji na EU, ale mogę wycofać dla ciebie za 50 GBP z przesyłką do Polski. Musiałbym podzielić pakę na 2 - 3 zestawy bo jako całość to waży sporo (cewki !) i przesyłka kosztuje.
Dalszy ciąg na PW.
Acha, zestawy Diamonda były rozbieralne, tzn. z cewki można było zdjąć fajkę i dokupić inną w to miejsce.
Lukaas - 02-06-2008, 12:48
OK, luknę pod maskę, porównam i jak najszybciej postaram się dać odpowiedz. Tylko dziś i jutro nie dam rady. Jutro moze uda mi się dobrać do nich poznym wieczorem. Dziex!
[ Dodano: 02-06-2008, 12:55 ]
Sprawdziłem sobie sam po VIN`ie i wyszło że mam zestaw Diamonda, czyli że według Ciebie rozbieralny. W takim razie albo gościu z serwisu ma złe dane albo były zestawy diamonda rozbieralne i nierozbieralne.
swinks_UK - 02-06-2008, 21:51
Były rozbieralne. Przynajmniej wszystkie które przeszły przez moje łapki (m.in. do GDI). Fajki się nasuwają na cewki, które mają plastikowy kołnierz na tulei. Trzeba mocno ciągnąć w dół z ruchem okrężnym (kurcze mam kłopoty z opisem ). Niektóre Denso nie były rozbieralne.
Acha, być może jeszcze Landrover Freelander 1.8 GS miał ten sam zapłon co Cari 1.8. Z tego co pamiętam tam też szedł Diamond FL0056 lub Denso. Wciąż mam nadzieję, że w Galu 2.0 było to samo (łatwiej ci będzie szukać).
Lukaas - 03-06-2008, 08:22
Dzięki bardzo! Może dzisiaj uda mi się tam zajrzeć.
[ Dodano: 06-06-2008, 08:21 ]
swinks_UK dzięki za ofertę ale udało mi się wczoraj rozebrać cewkę. Rzeczywiście wbrew temu co opowiadał gość z serwisu fajkę można rozłączyć z cewką. U mnie jedna fajka jest uszkodzona. Chciałbym kupić teraz nową ale... na przykład na stronie intercarsa jest wiele fajek NGK, Beru itd ale nigdzie nie jest napisane ze może któraś z nich pasować do Gala, najlepiej będzie pewnie porównać długość i średnicę tyle że na tych fajkach nie widzę kołnierzy uszczelniających, czy można przełożyć taki kołnierz z fajki do fajki? Czy jedynym sposobem jest zakup oryginalnej? Jak są "podróby" do Audi to i do Michów powinny być co nie?
|
|
|