Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Pasek wieloklinowy piszczy
plecho1 - 01-02-2012, 11:53
Trzeba zluzować śrubę która jest na tym całym napinaczu prostopadle do tej od napinania paska, jest też na klucz 12.
doggerss - 14-02-2012, 01:08
a jaki jest koszt paska alternatora?? i ile moze kosztowac wymiana u mechanika?
plecho1 - 14-02-2012, 07:21
Ja niedawno wymieniałem u siebie. Mimo, że mam 1.6 to chyba będzie taki sam. Za Dayco razem z przesyłkę dałem 19zł. Kupiłem najtańszy jaki był na alledrogo, zaskoczyłem się jednak przy wymianie, bo u mnie siedział też tej firmy tylko z logo Mitsubishi.
doggerss - 14-02-2012, 19:38
a jakis konkretny typ jest do GDI 1.8 przed liftem?? bo jak czytalem wyzej zdarzalo sie ze nawet po wymianie nowy pasek piszczal albo sie okazalao ze nowy nie pasowal....
ile moze kosztowac wymiana??
plecho1 - 14-02-2012, 19:52
Jeśli nie znam części, to szukam w sklepie Intercars w eKatalog.
Według tego sklepu może być taki jak do mojego czyli 4PK775 lub odrobinę dłuższy 4PK780.
Wymienić można samemu, potrzeba jedynie klucze 12, 14 i 15 najlepiej oczkowe.
Jeśli pasek piszczy po wymianie mimo właściwego napięcia, to może być zużyte któreś z kół pasowych, najczęściej alternatora gdyż ma najmniejszą powierzchnię styku z paskiem.
doggerss - 15-02-2012, 23:58
tak wogole to chcialem sie upewnic jeszcze: co jakis czas ostatnio piszczy mi wlasnie pasek, i jak piszczy to przygasaja mi zegary i nawiew troche zwalnia,a jak przestaje piszczec to juz jest ok...
dobrze mysle ze to pasek alternatora?
plecho1 - 16-02-2012, 06:54
Tak, to pasek alternatora, kiedy ślizga się pasek, to spada napięcie a tym samym kontrolki, czy światła przygasają. Najprawdopodobniej pasek zaczyna piszczeć jak włączysz np. podgrzewanie tylnej szyby.
doggerss - 16-02-2012, 11:05
piszczy przy starcie odrazu
plecho1 - 16-02-2012, 11:32
Też tak może być, szczególnie kiedy temperatura spada sporo poniżej zera. Akumulator po odpaleniu jest mocno wyładowany, co powoduje maksymalne obciążenie alternatora, przez co alternator stawia duży opór doładowując akumulator dużym prądem.
doggerss - 16-02-2012, 21:16
na tym intercars znajde dobry pasujacy pasek, czy w kazdym sklepie tez dostane?? na pasku pod maska bedzie oznaczenie czy juz moze sie wyrobilo/wytarlo czy cos
plecho1 - 16-02-2012, 21:39
W każdym sklepie dostaniesz, ja na alledrogo kupiłem za 19zł z przesyłką bo nie miałem czasu chodzić po sklepach. Intercars traktuję tylko jako wyszukiwarkę części bo mają trochę drogo.
kamir - 16-02-2012, 21:59
plecho1, normalne ceny mają trochę wysokie ale przypominam, że z kartą Mitsumaniaka dostajemy zniżkę i ja np. klocki do Cari kupiłem 2 zł drożej niż w necie mogłem dostać ( a miałem od ręki ) a sworzeń kilka zł taniej bo nie musiałem dodatkowo kosztów wysyłki płacić.
P.S. Oczywiście nie wszystko u nich się opłaca. Ja zawsze najpierw dzwonię i pytam o cenę ze zniżką i wtedy porównuje.
plecho1 - 16-02-2012, 22:14
Wiem o tym, ale nie mam karty a zresztą nie miałem jeszcze jakichś większych wydatków aby opłacało mi się wyrabiać czy pożyczać kartę. Mam kilka małych sprawdzonych sklepów gdzie przeważnie kupuję części lub z lenistwa zamawiam przez internet
doggerss - 16-02-2012, 23:41
ok, popatrzylem tam na katalog czesci i znalazlem co nieco
powiedzcie mi czy taka 'fachowa' nazwa tego paska to bedzie - pasek wieloklinowy??
ta firma dayco to dobra jest??
Hugo - 17-02-2012, 14:10
doggerss napisał/a: | powiedzcie mi czy taka 'fachowa' nazwa tego paska to bedzie - pasek wieloklinowy?? | Nie. To pasek wielorowkowy. doggerss napisał/a: | ta firma dayco to dobra jest?? | Dobra, ale są lepsze, a różnica w cenie niewielka.
|
|
|