To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Skoda Superb V6

Anonymous - 01-08-2008, 13:00

arturro napisał/a:
a jest cos wspomniane na czyjej plycie jest ta skoda?

Superb jest na plycie VW Passata z powiekszonym rozstawem osi (ciekawostka jest fakt ze pierwsza generacja Superba to Passat ktory mial byc przeznaczony na rynek chinski - nie przyjal sie a zeby pieniadze za projekt nie poszly w bloto zrobiono z tego Skode)

Jesli chodzi o silnik V6 ze stajni VW..
Pracuje w pewnej firmie gdzie na jubileusz rodzinny pracownicy moga sobie pozyczyc auto. Mi dostala sie na weekend Alfa Romeo 159 2.2 JTS (oczywiscie R4, nie V6)... Wrazenia z jazdy niesamowite. Pewnego razu chcial mnie objechac VW Passat V6 (ten przedostatni model). Nie dal rady...

michalp - 01-08-2008, 14:46

Porównanie Superba z Evo jest zupełnie nietrafione - to oczywiste.

Ale mam paru znajomych, którzy jeżdżą Fabkami i Octavkami (1 i 2), i zwłaszcza ci drudzy robią duże przebiegi. I wszyscy, jak jeden, są zadowoleni z tych samochodów, zwłaszcza pod kątem niezawodności. Jasnym jest, że do każdych opinii uzytkownika o własnym samochodzie należy brać poprawki, ale tak czy siak nienajgorzej to wygląda.

Nie jest to marka jakaś specjalna, ale z błotem nie ma ich co mieszać.

I DAJ NAM PANIE BOŻE ŻEBY FSO PRODUKOWAŁO POD SWOJĄ MARKĄ TAKIE AUTA...

Adaho_krak - 01-08-2008, 15:13

michalp napisał/a:
I DAJ NAM PANIE BOŻE ŻEBY FSO PRODUKOWAŁO POD SWOJĄ MARKĄ TAKIE AUTA...

... co Ty, taaaaaaaaaakkkkkkkkkiiiiiiieeeeeeeee, My czekamy jak Mitsu bedzie chciało otworzyć fabryke w europie, nie ma sobie co głowy zawracać Suśnią. :P No może Mitsu to za poważna firma na inwestycje w Polsce, ale przynajmniej jakies marne Porsche lub Ferrari. Innych robić nie bedziemy bo wstyd. A to Deawoo czy Chewrolet, to przez przypadek :twisted:

Robson86 - 01-08-2008, 17:17

michalp napisał/a:
Ale mam paru znajomych, którzy jeżdżą Fabkami i Octavkami (1 i 2), i zwłaszcza ci drudzy robią duże przebiegi. I wszyscy, jak jeden, są zadowoleni z tych samochodów, zwłaszcza pod kątem niezawodności

nikt nie mowi ze Skoda to slaba marka, chociaz sam za nia nie przepadam...
Ale "rajcowanie sie" ze taki Superb jest najtansza klasa wyzsza jest wg mnie troszke nad wyrost. Bo bedac Kierownikiem/managerem dyrektorem/ prezesem czy nawet pracownikiem w 100% wolalbym byc wozonym samochodem klasy sredniej z uznana marka typu Avensis, Accord, Mondeo, Passat czy nawet nowa C5 niz...skoda Superb. To auto moze i jest dobre, ale prestizu nie zapewnia nawet minimum.... a o to chodzi w klasie wyzszej...Dlatego wolalbym dobre auto klasy sredniej (w/w) niz superba...
Ale ofcorz to jest tylko moja opinia na ten temat... :twisted:
Pozdroo

Anonymous - 01-08-2008, 17:37

Robson86 napisał/a:
Bo bedac ...nawet pracownikiem w 100% wolalbym byc wozonym samochodem klasy sredniej z uznana marka typu Avensis, Accord, Mondeo, Passat czy nawet nowa C5 niz...skoda Superb.

ale tak to nawet u kapitalistow nie ma....

Robson86 - 01-08-2008, 17:41

wlad napisał/a:
ale tak to nawet u kapitalistow nie ma....

przyklad tylko taki dalem... chodzilo mi o sens zdania, ze Skoda nie daje prestzu jaki w "nie tylko" ale szczegolnie w tej klasie jest bardzo wazny
Pozdroo

Hubeeert - 01-08-2008, 20:21

qba napisał/a:
Pracuje w pewnej firmie gdzie na jubileusz rodzinny pracownicy moga sobie pozyczyc auto. Mi dostala sie na weekend Alfa Romeo 159 2.2 JTS (oczywiscie R4, nie V6)... Wrazenia z jazdy niesamowite. Pewnego razu chcial mnie objechac VW Passat V6 (ten przedostatni model). Nie dal rady...

qba jesteś tu nowy i pewnie nie wiesz. Takie opisy i popisy tu miejsca dla siebie nie mają.

Anonymous - 01-08-2008, 23:33

Hubeeert,

Heh zle mnie zrozumiales - Raczej chodzilo mi o porownanie silnikow ("zwyklej" rzedowki Alfy i V6 VW) niz popisanie sie. A gwoli scislosci akcja przyspieszenia odbyla sie na A4 i na tym sie skonczylo ;) Bez urazy ale nawet mi chwalenie sie nie przeszlo przez mysl :)

Jesli chodzi o Skody to ostatnio patrzylem na dane Skody Octavii I RS (1.8 T benzyna, 180km) i Octavii II RS (2.0 I TFSI benzyna, 200 KM) Niby nie pozorne auta a jednak.. ;)
Tu bylbym ciekaw porownania Galanta np 2.5 V6 z Octavia I RS...

Krzyzak - 02-08-2008, 10:40

Octavia jest faktycznie dosc porzadnym autem - problem tylko z iloscia miejsca w srodku (tragedia) i wygoda foteli. Kuzyniacz ujezdzal 2 sluzbowe i benzyna byla OK, a diesel padl po 200 kilometrach (rozsypalo sie turbo i intercooler). Ale w Passacie nowym i poprzednim mial to samo - w starym rozpadl sie rozrzad (na 1 srubce sie trzymal) a w nowym turbo i intercooler.

Co do aut flotowych, to Mondeo czy C5 to raczej nie ta klasa - sa ponizej Superba sporo. Szczeolnie C5 - z psujacym sie zawieszeniem i silnikami, ktore po 100 tkm wymagaja remontu (kolega pracowal w Atlasie - mieli tylko takie przypadki - czytaj wszystkie C5 nie dojechaly do 100 tkm) albo poduszkami, ktore otwieraja sie z innej strony niz miejsce uderzenia...

cns80 - 02-08-2008, 18:16

Przypieliście się do tego Superba ;) Ja bym wolał taką Skodę niż C5, które jest bardzo komfortowe i zapewnia świetną widoczność jak jedzie na lawecie :twisted:
Kilku znajomych ma Skody (benzyny i diesle) i to różne modele (Fabie, Octavie I i II, Superby) i żaden nie marudzi. To taki ciaśniejszy VW ze średnim designem, ale za to przyzwoitą ceną.

rezon - 02-08-2008, 20:17

Krzyzak napisał/a:
Octavia jest faktycznie dosc porzadnym autem - problem tylko z iloscia miejsca w srodku (tragedia) i wygoda foteli
masz opinię chyba na podstawie Octavii 1 - O2 to już zupełnie inna bajka. W o2 jest ok. 20 cm więcej miejsca na wysokości kolan niż w O1. Zrobiłem 135kkm na O1 i 60 kkm na O2 - faktycznie małoproblemowe autka. Komfort jazdy (wyciszenie, prowadzenie na drodze) w O2 jest wyższy niż w Outlanderze (ilość miejsca w nim z kolei jest znacznie większa) - ale to mało porównywalne samochody. Skoda może nie jest szpanerskim samochodem, ale ma tę zaletę, że jeździ do serwisu głównie na przeglądy. W grupie VW (VW, Audi, Seat i SKoda) ma najniższy wskaźnik awaryjności. Znaczki nie jeżdżą, tylko blachy i parę innych drobiazgów w nich zawartych.
Krzyzak - 02-08-2008, 20:22

jechalem oboma - i 1 i 2, tak samo zle jest
wole 18 letniego Galanta

rezon - 02-08-2008, 20:23

qba napisał/a:
Galanta np 2.5 V6 z Octavia I RS
to raczej inna klasa silnikowa

[ Dodano: 02-08-2008, 20:27 ]
Krzyzak napisał/a:
wole 18 letniego Galanta
nie jeździłem, więc nie będę się wypowiadał.
Marcino - 02-08-2008, 22:33

A a ja wam powiem ze nie zmaienie narazie mojego rekona na zaden inny, jechłem wkolumnie za BMW, miało niski profil, serokie gumy obnizone, nie mogło utrzyma c sie w koleinach za tirem, a ja spokojnie, nic nie bujało, wyprzedziłem obu....
Co do grupy VW, to nasz eaton Automotiv w tczewie bedzir produkował sprezarki mechaniczne do najmowszego audi 3.0v6 chyba, nie było mnie w tczewie ale jak był smochód testowy z niemiec i paru sie przejechało z testowym kierowca to sie zakochali... idzie jak po szynach. Jutro znjade linka to wkleje, moc seryja to chyba 300km, a be problemu za dopłata 350km.. z jednej mechanicznej spręzarki. Nie ma co mówić ze grupa VW nie potrafi zrobić porzadnego samochodu.. ale to Audi....
POzdrawiam

Krzyzak - 03-08-2008, 10:20

pewnie ze potrafi zrobic porzadne auta, ale brakuje im tego czegos, co ma Mitsu
rozmawialem ostatnia z Kunta (bo go znow namawiam na sprzedaz Silver Sharka), ale powiedzial, ze jezdzil roznymi nowymi autami w tym z grupy vw i zwyczajnie nie ma w czym wybierac... nie umywaja sie do Galanta