To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mój Colcik - Moje brum brum :)

robertdg - 24-06-2010, 11:40

Nefre, może termostat szwankuje i za długo nagrzewa silnik, albo czujnik temperatury sprawia, że auto za długo jedzie na wzbogaconej mieszance.
Hugo - 24-06-2010, 19:19

Nefre jak już ktoś gdzieś indziej napisał to będzie problem z aparatem zapłonowym.
Nefre - 17-07-2010, 20:05

Problem spalania będzie intensywnie rozwiązywany pod koniec miesiąca.

Dzisiaj był rozwiązywany problem białości... Tak, tak mój czerwony misiek zrobił się biały. Kiedyś było to tylko kilka smug w okolicach spryskiwaczy, ale ostatnio białość ogarnęła go całkowicie.

Cała operacja trwała ponad 3 godziny:

11:45-12:00 - szybkie (bo w pełnym słońcu) mycie auta
12:00-14:00 - polerowanie ręczne (ałć) przy użyciu pasty tempo do starych lakierów
14:00-14:15 - nakładanie patentu do czarnych plastików, bo te też białość ogarniała
14:15-15:00 - czyszczenie wnętrza (odśmiecanie, odkurzanie, mycie szyb, czyszczenie wewnętrznych plastików, usunięcia plamki po jogurcie malinowym z siedzenia)
15:00-15:01 - tryumfalnie zawieszenie nowej choineczki - tym razem o zapachu truskawkowym
15:01 - rozpoczęcie podziwiania efektu

W czasie podziwiana efektu doszłam do wniosku, że w identyczny sposób musiał być ten mój misiej przygotowany do sprzedaży (no może poza plamką po jogurcie i choineczką), bo nie mógł w rok tak wyblaknąć (rok temu wyeksmitowano mnie z garażu ;-) ). Mam nadzieje, że efekt się długo utrzyma, bo jest naprawdę świetny. Żałuje, że nie zrobiłam zdjęcia "przed" co by porównać, ale ogólnie to WOW! :-)

josie - 17-07-2010, 23:45

Po paście lekkościernej typu tempo czy farecla G3 koniecznie nałóż wosk - inaczej niezabezpieczony lakier zbieleje bardzo szybko... Polecam Turtle Wax
Nefre - 19-07-2010, 12:39

Dzięki za radę - tak też zrobię jak tylko ręce przestaną mnie boleć :-)

Jak często można tej pasty używać (zakładając, że pastowanie jest ręczne bez użycia polerki mechanicznej)? Lekkościerna więc niby lekko ściera, ale nie chciałabym dokopać się po podkładu :-P

Lechfan - 23-07-2010, 21:28

Po myciu woskuj go jakims dobrym srodkiem, a wcale nie bedziesz musiala uzywac :)
Nefre - 24-08-2010, 13:41
Temat postu: Durnota ludzka się szerzy...
Toż to ciemnota jakaś czy co..

Kimam sobie spokojnie jak dziecko i alarm mnie budzi. Jak, że koło 2..3...a może 4 rano było to wmówiłam sobie, że to auto sąsiada i zasnęłam. Później potwierdziło się jednak, że to Colcik wył. No i tu pytanie: czemu? Śladów próby włamania nie było, burzy w nocy też nie, alarm przesadnie czuły nie jest więc z byle powodu się nie włączył...

Dopiero później moje kochanie zauważyło (kwestia wzrostu ;-P ) ślady na dachu... ślady butów. Na masce też były (uznałam je z brud z drzew wcześniej). Wgniotek żadnych nie ma, ale zakładam, że geniusz, który postanowił przebiec się po moim autku trzeźwy nie był i dużo nie brakowało do np.: stanięcia na wycieraczce, poślizgnięcia i wpadnięcia do środka przez szybę...

Normalnie aż się zagotowałam... Strzeż się kretynie w butach Nike rozmiar 40-42. To, że moje auto nie jest czarnym bmw z przyciemnianymi szybami albo innym budzącym mieszane uczucia autem nie znaczy, że bezkarnie można po nim skakać!

PS: Musze kupić nową pidżamę, bo następnego wołania Colcika nie zignoruję, a nie wyskoczę przecież z Kermitem Żabą na wandala ;-)