Space Star Techniczne - [MSS DID] [ZAWIESZENIE] Trzaski przy kręceniu kierownicą
BUDKA JAN - 10-08-2008, 14:22
Jacek Jabłoński, Proszę o sprecyzowanie w którym miejscu ma być załozona ta podkładka oraz jaki ma wymiar(średn wewn i zewn,grubość) Serwis w Rybniku stwierdził,że nie słyszeli o takim rozwiązaniu!!Podaję adres email bo już pisałem dwukrotnie ale nie dostałem odpowiedzi.Dziękuję
bustejan@wp.pl
Anonymous - 04-09-2008, 13:41
W końcu w sobotę jadę z Miśkiem do mechaniora na przegląd i wszelkie potrzebne wymianki. Do tej pory Misiek stał sobie grzecznie w garażu i czekał....
Liczę więc, że już w sobotę wieczorem mój MSS będzie znowu w stanie idealnym
[ Dodano: 08-09-2008, 13:01 ]
Misiek jest już w 100% sprawny technicznie
Tak jak mówiliście wcześniej wina "tyrkania" leżała po stronie zużytych górnych łożysk amortyzatorów.
Dzięki!!
Gabriel68 - 18-11-2008, 22:32
Podobny problem prawa strona przód, diagnoza mechaniora "na słuch" bez rozbierania póki co zatarte górne łożysko amortyzatora. Na razie natknąłem się na problem zakupu części. Mechanik próbuje zdobyć część na własną rękę. Ja również zacząłem rozglądać się na mieście za łożyskiem i napotkałem problem. Czytając manuala w części 33A - Front Suspension wyszło mi, że łożysko położone jest pomiędzy częściami opisanymi jako jako strut insulator, a spring seat- upper. Jednak czy łożysko jest częścią składową któregoś z tych elementów czy występuje osobno? Jaki to rodzaj łożyska standardowe kulkowe czy inne? Może ktoś może mi to opisać lub dać jakiegoś linka jak to cudo wygląda? Help.
JCH - 19-11-2008, 09:43
Gabriel68 napisał/a: | Na razie natknąłem się na problem zakupu części. | Skontaktuj się z japaneze. Namiary znajdziesz w temacie Sprzedawcy części - polecam/nie polecam.
Gabriel68 - 21-11-2008, 23:17
Dzięki już po temacie. Opiszę może dokładniej może się komuś przyda na przyszłość. Faktycznie było to łożysko oporowe w kolumnie mc persona. Efekt jak tu ktoś opisał "trykania" przy skręcie kierownicą słyszalny ewidentnie przy manewrach na parkingu, podczas jazdy i ostrzejszych zakrętach również. Usłyszycie reagujcie natychmiast, bo jazda z takim czymś może pociągnąć za sobą różne konsekwencje o czym za chwilę.
Łożysko zakupiłem zdesperowany w ASO, koszt 80 złociszy, część była na miejscu i od ręki mimo wcześniejszych zapewnień przez telefon innego pracownika ASO, że tej częsci chyba ne ma. Za drugim razem trafił się zdecydowanie bardziej kompetentny człowiek, który w lot wiedział o co mi chodzi i od razu odpowiedział, że łożysko jest. Kupione i do zaprzyjaźnionego warsztatu. Demontaż mc persona, poszedł sprawnie. Demontaż górnej poduszki (nieuszkodzona zbyt mocno i na logikę nie wiem jakim cudem nie), mały problem- japończycy mają w tym miejscu specjalny przyrząd, ale jakoś poszło. Poduszka zdjęta i widzimy łożysko, a właściwie to co z niego zostało. Całkowicie rozerwane, amortyzator po prostu je przeciął, a przy okazji wywalił fasolkę w otworze górnej nakładki sprężyny. Problem - jest tylko łożysko, nakładki brak telefon do ASO, no problem na jutro sprowadzą, tylko cena dobija 180 zl. Rezygnuję, po pół godziny mechanik załatwia używaną nakładkę za 30 zeta.
Teraz już z górki, ponowny montaż i w samochodzie cisza.
Czas- 2 godziny łącznie z jazdą po nakładkę sprężyny.
Koszty - aso-wskie łożysko oporowe 80 złoty , używana nakładka sprężyny 30 zeta, robocizna 90 zeta. Koszt całkowity 200 złoty.
End of raport.
lukasz921 - 17-05-2009, 09:43
Witam,
Mam prawdopodobnie rowniez do wymiany prawe łożysko i koszt w Aso mitsubishi 80 pln a w Aso Volvo 50 pln (V40 z 2001). Czy to beda te same łożyska ?. Czy do wymiany tego łożyska niezbędny jest ściągacz do sprężyn ? CZy konieczne jest ustawienie zbieżności.?
Pozdrawiam
Lukasz921
Gabriel68 - 19-05-2009, 07:05
Co do tego czy łożysko pasuje do volvo 100% pewności nie mam chociaż na akcjach allegro np. łożyska takie są sprzedawane do cari, spaca , i właśnie volvo przykład: łożysko mms,cari,volvo , więc wszystko wskazywałoby, że tak. Jeśli patrzeć tylko na samo zdjęcie to jest to właśnie takie łożysko jak stosowane w mss.
Cytat: | Czy do wymiany tego łożyska niezbędny jest ściągacz do sprężyn ? |
Tak do wymiany łożyska jest potrzebny ściągacz, łożysko jest w górnej części mcpersona i trzeba zdemontować go całego żeby je wyciągnąć.
Cytat: | CZy konieczne jest ustawienie zbieżności.? |
Praktycznie to nie, jednak jeśli końcówka amorka rozkalibrowała (przeważnie robi przepiękną fasolkę) nakładkę sprężyny i górną poduszkę nad łożyskiem to można dla spokojności ustawić geometrię(oczywiście z wymienionymi częściami coś trzeba zrobić, szkoły są rożne od spawania do wymiany na używki, oraz ekstremalny hardcor zakup w ASO). Ja np. nieustawiałem , miesiąc później na badaniu technicznym okazało się, ze jednak potrzeby nie było wszystko grało.
lukasz921 - 19-05-2009, 18:37
Witam,
Łożysko wymienione, reszta nie byla zuzyta. Koszt łożyska 50 pln(Volvo), wymiana w Aso 60 pln. Lepiej kupic łożysko w Volvo poniewaz jest tansze ponad 30 pln. Podaje numer łożyska Volvo
"1 ST/PC
30875399"
Dokladnie tak jest napisane na orygianlnym woreczku.
Pozdrawiam
Lukasz921
maniak30 - 19-05-2009, 21:38
Witam łożysko pasuje też od colta (niestety numeru nie spisałem)model 92 w górę koszt około 35zł i są takie same
Jarek90 - 12-03-2013, 19:47
numer oryginału tego łożyska jakby ktoś szukał MR316535
|
|
|