Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Wymiana oleju do GDI
barran - 10-08-2008, 23:20
Rozumiem Panowie tylko ze niestety nie wiem na jakim oleju teraz jest. Chetnie bym wlal 5W 40 ale co jesli mam teraz mineralny? Moj plan jest taki: Co najmniej dwie wymiany Mobil lub Shell 10W 40, zobacze jak silnik pracuje i pozniej ewentualnie proba z syntetycznym. Wole z tym poczekac anizeli pluc sobie w brode. Juz niestety nauczylem sie ze jesli cos moze pojsc zle to pojdzie A cari musi byc sprawna bo za niecale 3 tygodnie dowozi mnie do Polski (juz nie moge sie doczekac) Pozdrawiam
Juiceman - 11-08-2008, 00:22
Zasada jest prosta możesz dolewać tylko lepsze oleje, w drugą stronę niestety ale to se ne da
saphire - 11-08-2008, 08:00
A nie prościej poszukać w książce serwisowej namiarów na ASO gdzie była serwisowana i później do nich zadzwonić, podać VIN i sprawdzą w swoim kompie co było wlewane? Ja tak zrobiłem ze swoją
barran - 11-08-2008, 19:17
Postaram sie dojsc kto zmienial olej. Niestety samochod nie byl serwisowany ostatnio w autoryzowanym warsztacie. A tymczasem znalazlem bardzo ciekawa stronke o olejach. Niestety po angielsku Motor oil myths and facts
Pozdrawiam
skull - 18-08-2008, 22:27
Siema
Dodam cos od siebie o oleju do silnika GDI.Jak kupiłem autko nie znałem jaki olej był wcześniej,serwisowane było w Szwecji,przebieg 220000.Dla bezpieczeństwa zalałem Castrol 10W/40.Samochód cykał dalej tak samo.Po wizycie w serwisie Mitsubishi dowiedziałem się że leją nawet 0W40 do GDI,ogolnie rzadszy olej jest lepszy do tych silników.Na Castrolu 10W/40 parę tras zrobiłem i postanowiłem zrobić podmiane na syntetyk.Zalałem teraz Castrol 5W/40 i musze przyznać że jest lepiej.Na zimnym silnku troszke pocyka ale już później ładnie juz chodzi bez cykania.Jeszcze nie zrobiłem dobrej trasy mozliwe że po dłuzszej wyprawie może być jeszcze lepiej
Pozdrowionka.Oby jak najmniej cykania
Anonymous - 19-08-2008, 18:23
teraz ja....zrobiłem niesamowitą lipe.......
jak zakupiłem auto latało na pół syntetyku shella,taki też wymieniłem i ja , ale przy następnej wymianie wpadłem na idiotyczny pomysł że skoro ma 245 tys. to już lepiej zalac mineralem...tak zrobiłem i........zaczął brać olej..ok 2-3l na 10 tys. (zależy od jazdy).....załamka....podpowiedzcie czy da się teraz wrócić na półsyntetyk?
a tak an marinesie to podczas pobytu w serwisie mecher powiedział mi że gdi przy dynamicznej (czytaj autostrada i ok 200km/h ) jeździe ma prawo lyknąc nawet 7setek na tys. km. ....
Robson86 - 19-08-2008, 18:47
strazak napisał/a: | a tak an marinesie to podczas pobytu w serwisie mecher powiedział mi że gdi przy dynamicznej (czytaj autostrada i ok 200km/h ) jeździe ma prawo lyknąc nawet 7setek na tys. km. .... |
ile zyje pierwsze slysze.... w slabym stanie i z "milionowym" przebiegiem pewnie tak...
Wiadomo ze silnik 16zaworowy wezmie wiecej oleju niz 8zaworowy, szczegolnie korzystajac z wysokich obrotow...ale bez przesady
Co do oleju to wg mnie powinienes zajrzec pod silnik, pod uszczelniacze rozrzadu itp i sprawdzic czy gdzies nie masz wyciekow...
Jeszcze wracajac jak jezdzies na polsyntetyku to Cari Ci nie brala nic oleju ale jak przeszedles na mineral to zaczela brac tak
pozdroo
Pozdroo
Anonymous - 19-08-2008, 19:16
tak na półsyntetyku nie brała a wycieków nie ma.....zauważyłbym na parkingu....mniej więcej w styczniu nosze się z zamiarem wymiany rozrządu,,,,,ale męczy mnie to....myślę jednak że teraz to już chyba nie da rady wrócić na tamten olej....a może nalać ceramizera?
Robson86 - 19-08-2008, 19:22
Skoro bierze to znaczy ze moga byc juz "luzy" np. na uszczelniaczach zaworowych lub innych czesciach wewnatrz silnika...
W tej chwili przejscie na polsyntetyk moze tylko pogorszyc sytuacje
Ale dziwne dla mnie jest to, ze przy stosunkowo tak malym przebiegu GDI bierze olej...
strazak, jestes pewny tego przebiegu (pytanie czysto teoretyczne)
Pozdroo
Ginger1021 - 19-08-2008, 21:51
Cytat: | a może nalać ceramizera? |
Witam
Ja jestem dosyć chłodno nastawiony na takie specyfiki, a jestem po szkole samochodowej( technik mechanik) aktualny zawód stolarz, w szkole miałem coś o tych specyfikach do oleju i mówili aby w żadnym wypadku tego nie dolewać gdyż to zatyka kanały olejowe w silniku i silniczek już dużo nie narobi km. Owszem w krótkim okresie zdaje to egzamin i oleju nie bierze, cicho chodzą zaworki ale w dłuższym to niebardzo- chyba że chcesz sprzedać, tak robią ludzie
barran - 20-08-2008, 01:08
Juz po wymianie, i na szczescie jest ok. Wedlug ludzi w warsztacie zalecanym olejem byl 10W 40 (warsztat nalezy do duzej sieci i jaki olej maja wlac sprawdzili w swoim systemie it, ta siec uzywa oleje mobil1). Nie oponowalem, wlali i jak na razie (ok tydzien) wszystko gra. Jest cichutki taki jaki byl.
Anonymous - 21-08-2008, 14:38
Witam mnie tez czeka kolejna wymiana oleju. Miałem zalany 10W40 -taki zalałem gdyz nie wiedziałem jaki był poprzedni. Obecnie ma przebieg 145tys, a od poprzedniej wyniany dolałem może jakeś 30-50 ml sam nie wiem na jaki zmienić POMOCY!!!
Konop44 - 26-08-2008, 19:57
Identyko u mnie:qpilem swoja z przebiegiem 87tys. mil i tez nie wiedzialem jaki byl poprzedni olej. Zalalem 10W40 Mobil SuperS w rok zrobilem 8 tysi(jakies 12 tys km) i zastanawiam sie jaki wlac teraz bo szczerze mowiac nie bardzo jestem zadowolony. Dzwonily zawory,po dolewkach sie uspokajalo lecz nie na dlugo...
Ginger1021 - 28-08-2008, 22:56
Ja mam na silniku karteczki o zalanym shellu 10w40, zawory mi dzwonią i zaczyna to być denerwujące . Ostatnio czytałem o płukaniu silnika z osadów i szlamu-podobno ogranicza te stukanie zaworów. Poczytajcie sobie:
http://www.auto-swiat.pl/...kStr=1&OdpStr=1
I co wy o tym myślicie bo jeszcze gdzieś czytałem o zalecanym oleju do gdi to 5w40- chciałbym zmienić na taki shella
mlun - 28-08-2008, 23:03
Zalecanym olejem do GDI jest 10w30 a nie taki jaki podałeś. Głównym powodem dzwonienia popychaczy nie jest zły olej ale pozatykne kanaliki. Było już kilka tematów o tym na forum. Po wyczyszczeniu popychaczy(lub po wymianie jeśli któryś był uszkodzony) problem znikał.
|
|
|