MitsuManiaki.com - Karta klubowa - dla wszystkich, czy może jednak nie?
cns80 - 29-05-2008, 10:00
arekp napisał/a: | cns80, zgadzam sie z Toba by tych spraw nie laczyc. Linkowalem do tamtego tematu, poniewaz toczyla sie tam jednoczesnie dyskusja na temat rozdzielenia Forumowiczow od Klubowiczow. | Czyli dobrze Cię zrozumiałem
karolgt, jeśli chcesz załatwić dwie sprawy rób to oddzielnie. Po dyskusjach w innych tematach wiem że nie da się tego połączyć Odpuść na razie finansowanie. Lepiej zastanówmy się nad warunkami.
karolgt - 29-05-2008, 10:08
cns80 napisał/a: |
karolgt, jeśli chcesz załatwić dwie sprawy rób to oddzielnie. Po dyskusjach w innych tematach wiem że nie da się tego połączyć Odpuść na razie finansowanie. Lepiej zastanówmy się nad warunkami. |
ok, moze i racja.
Wiec moja propozycja to klubowiczem moze zostac ktos kto ma conajmniej 50 postów i staz na forum powyzej 3 miesiecy. Uniknie sie dzieki temu rejestracji osob tylko po to zeby wyrobic karte.
cns80 - 29-05-2008, 10:43
Jestem ZA. Nawet podniósłbym do 6 m-cy. Ewentualnie furtka: Może mieć o połowę mniejszy staż i ilość postów jeśli ma chociaż jeden punkt "pomógł".
Hubeeert - 29-05-2008, 13:10
Mocno mnie zastanawia kwestia ograniczania dostępu do Klubu?
Czemu Wam tak na tym zależy?
gulgulq - 29-05-2008, 13:15
cns80 napisał/a: | Jestem ZA. Nawet podniósłbym do 6 m-cy. Ewentualnie furtka: Może mieć o połowę mniejszy staż i ilość postów jeśli ma chociaż jeden punkt "pomógł". |
no wlasnie co to da??
podzial na lepszejszych czy bardziej zasluzonych??
to chyba przeczy ideii ze mitsumaniaki to jedna wielka rodzina
cns80 - 29-05-2008, 13:16
Hubeeert napisał/a: | Mocno mnie zastanawia kwestia ograniczania dostępu do Klubu?
Czemu Wam tak na tym zależy? |
1. A na przykład temu:
cns80 napisał/a: | Ciekawe jakie opinie o klubie mieliby klubowicze, gdyby ten który próbowął mi wcisnąć wraka-Space Stara był klubowiczem ? Chcielibyście mieć kogoś takiego w swojej "rodzinie" |
2. A temu żeby mieć poczucie że mozna ufać ludziom z klubu.
3. A temu żeby klub różnił się (chociaż tym) od forum.
4. A temu żeby w klubie byli miłośnicy Mitsu, a nie miłośnicy rabatów w IC.
Tak przynajmniej ja to widzę.
Członków klubu łączy wspólna pasja, jaką jest Mitsubishi. I nie muszą go posiadać. Ale czy aby na pewno wszystkich łączy pasja ? A może to tylko chęć uzyskania rabatów ?
[ Dodano: 29-05-2008, 13:21 ]
gulgulq napisał/a: | to chyba przeczy ideii ze mitsumaniaki to jedna wielka rodzina | Mitsumaniaki to rodzina jako klub, czy jako forum ?
arekp - 29-05-2008, 13:39
gulgulq napisał/a: | to chyba przeczy ideii ze mitsumaniaki to jedna wielka rodzina |
Hmm, czy rodzina okrada sie ze sprzetu foto na zlotach? Czy rodzina pozycza od siebie pieniadze i przez 3 lata sciemnia zamiast oddac?
Nie zebym sie wypowiadal w kontekscie spraw Klubu, poczekam na weryfikacje. Ale nie rozumiem tego, ze ludzie przyzwyczaili sie do hasla, ktore traci na wartosci przez drobne ale jednak dosc istotne elementy. I tylko nie wyjezdzajcie mi z tekstem, ze rodzinie sie wybacza
akbi - 29-05-2008, 13:46
arekp napisał/a: | gulgulq napisał/a:
to chyba przeczy ideii ze mitsumaniaki to jedna wielka rodzina
Hmm, czy rodzina okrada sie ze sprzetu foto na zlotach? Czy rodzina pozycza od siebie pieniadze i przez 3 lata sciemnia zamiast oddac? |
obawiam się tylko, że posiadanie numeru czy karty nic tak naprawdę tu nie zagwarantuje ... w tym przypadku liczą się konkretni ludzie, a nie to czy ktoś coś tam posiada.
Znam kilka osób z "numerami i kartami" a mimo wszystko na spocie siedziałbym od nich z daleka ... a np takiemu JCH , który nie ma ani numeru ani karty ... nawet pożyczyłbym swojego Gala
Jacuś ... tylko nie wykorzystaj proszę tego
Hubeeert - 29-05-2008, 13:48
Nie zastanawiałem się nigdy nad tym czy Mitsumaniaki to wielka Rodzina jako Klub czy Forum. Pierwszy raz ktokolwiek (Ty) stawia ą kwestię. Kilka razy pisałem (przy różnych okazjach), że traktuję Was/Nas jako Rodzinę.
Klub miał i ma nadal być dostępny dla każdego, bezwarunkowo i na zasadzie wyrażenia chęci przystąpienia do niego. Dlaczego? To wynika z powodów dla których ten Klub powstał. Aby sobie pomagać, żeby członkostwo w Klubie dawało jakieś korzyści dla jego członków. Wreszcie daje. A Wy Szanowni Koledzy chcecie teraz ograniczać do tego dostęp. Bo ktoś może oszukać. W Klubie byli już ludzie, którzy oszukiwali. Na przykład zachar - pozyczył pieniądze od dwóch Klubowiczów i zapomniał oddać.
Moim zdaniem takie przykłady należy nagłaśniać a takich ludzi z Klubu wyrzucać na zbity pysk.
Moim osobistym zdaniem nie podlega wogóle jakiejkolwiek dyskusji zwrot kosztów za dystrybucję i wyrób kart.
Ale...
Powiem NIE dla każdej idei ograniczenia dostępu do Klubu, Kart Klubowych itd.
Jedyną możliwą do przyjęcia formą weryfikacji Klubowiczów byłoby wcześniejsze wniesienie opłaty za kartę (tzn przed wyprodukowaniem) i wydawanie kart raz/dwa razy do roku. Tzn ich odnawianie. Wg nowego wzoru. Pewnie najlepiej byłoby raz do roku. Tyle, że wtedy okres oczekiwania na nowe byłby za długi. Z kolei drukowanie na karcie okresu ważności? Hmm...
No i weryfikacją byłoby to jak sie ktoś zachowuje. Oszustwo czy wciskanie komuś samochodu jak to próbował jeden forumowicz Tobiecns80, byłoby podstawą do natychmiastowego wyrzucenia z Klubu i nieodnawiania karty.
Musze pogadać z Jackiem. Wiem, że Klub Subaru wysyła Klubowiczom za opłatą pokrywającą koszty produkcji karty na wzór kredytowych z datą wazności. Spróbuję się dowiedzieć jaki byłby koszt takiego czegoś. Podejrzewam, że przy jednorazowym zamówieniu na początek 300 kart a potem każdorazowo po uzbieraniu na przykład 100 chętnych nie byłoby to takie straszne. A opłata i wydanie nowych kart Klubowych raz do roku czy raz na dwa lata.
No i jak?
gulgulq - 29-05-2008, 13:54
a czy nie rodzina pomaga sobie jak trzeba: dzial pomoc i wszelkie dzialy problemow technicznych,
a czy nie rodzina przelewa drobnych pieniedzy zeby wesprzec kolegow ktorych sponsorzy niewypalili??
a czy nie rodzina drukuje i rozprowadza karty klubowe za darmo??
w kazdej rodzinie mozna znalezc dobre i zle przyklady,
jak mam uzbierac punkty "pmogl" zeby zosatc klubowiczem skoro raczej nie udzielam informacji technicznych bo w wiekszosci przypadkow sam jestem potrzebujacym??
a jestem mitsumaniakiem calym sercem
czarne owce zawsze sie znajda, istnieje zasada ograniczonego zaufania i zaufanie tzreba miec do ludzi sprawdzonych, a jak wielu na forum sprawdziles w zyciu osobiscie?? i przez wiele lat ??
dla mnie klub=forum, posiadanie numerka nic nie zmienia
[ Dodano: 29-05-2008, 13:58 ]
a to moje komantarze do wypowiedzi Arka a widze ze w miedzyczasie sie pojawily inne ,
Hubert wlasnie do tego zmierzala moja propozycja: wpisanie do klubu-> wiaze sie z nadaniem numeru i wydaniem karty razem - a minimalna opłata bylaby wlasnie na pokrycie produkcji, drukowania i wyslania karty,
cns80 - 29-05-2008, 14:02
Hubeeert napisał/a: | Nie zastanawiałem się nigdy nad tym czy Mitsumaniaki to wielka Rodzina jako Klub czy Forum. Pierwszy raz ktokolwiek (Ty) stawia ą kwestię. Kilka razy pisałem (przy różnych okazjach), że traktuję Was/Nas jako Rodzinę. | No właśnie - Was/Nas:
Was/Nas forumowiczów ?
Was/Nas klubowiczów ?
Was/Nas internautów ?
Was/Nas posiadaczy Mitsubishi ?
Was/Nas Polaków ?
Bo nie bardzo rozumiem.
Ograniczenia w dostępie do klubu wykluczyłyby przynajmniej dużą część oszustów czy osób, które mają nas w i chcą tylko rabaty.
Zawsze znajdzie się ktoś kto przejdzie nawet przez najdrobniejsze sito. Ale znakomita większość odpadnie już na grubym
Hubeeert napisał/a: | Moim zdaniem takie przykłady należy nagłaśniać a takich ludzi z Klubu wyrzucać na zbity pysk.
Moim osobistym zdaniem nie podlega wogóle jakiejkolwiek dyskusji zwrot kosztów za dystrybucję i wyrób kart. | I co to da ? Jak dalej przyjmujemy wszystkich z ulicy. Twój przykład świadczy o tym że można się przejechać nawet na dobrym znajomym/przyjacielu. Ale tego nie uniknie się nigdy. Przypadek 1 na 1000. Przy obecnych chęciach myślę że albo nikt nikomu nie będzie ufał, albo będzie takich przypadków 20 na 2000
Hubeeert napisał/a: | No i weryfikacją byłoby to jak sie ktoś zachowuje. Oszustwo czy wciskanie komuś samochodu jak to próbował jeden forumowicz Tobiecns80, byłoby podstawą do natychmiastowego wyrzucenia z Klubu i nieodnawiania karty. | Gdyby on był członkiem klubu to ja bym się tu nigdy nie zapisał.
[ Dodano: 29-05-2008, 14:05 ]
gulgulq napisał/a: | a czy nie rodzina przelewa drobnych pieniedzy zeby wesprzec kolegow ktorych sponsorzy niewypalili?? | W tej kwestii przyszło mi coś do głowy. Pieniądze wpłacają nawet ludzie, których nie było na zlocie i dosyć nowi forumowicze. Może w ramach podziękowania przyznać im honorowe członkostwo w klubie (tym co nie mają) ? W końcu w jakiś sposób pokazali że można na nich liczyć.
Hubeeert - 29-05-2008, 14:22
cns80 napisał/a: | Bo nie bardzo rozumiem | Widzę własnie.
Nas/Was Klubowiczów, Forumowiczów, Zlotowiczów <- do wyboru a nie że to już podział. Zresztą jak chcesz się przyczepić to można do wszystkiego cns80 napisał/a: | Ograniczenia w dostępie do klubu wykluczyłyby przynajmniej dużą część oszustów czy osób, które mają nas w i chcą tylko rabaty | Szczerze wątpię. Wykluczyłoby również tych uczciwych. A ilu jest oszustów na uczciwych?
Tak przyjmujemy każdego. Wypowiadających się w tym temacie też przyjęliśmy <- to jest żart Przjechac się można nawet na przyjacielu od lat. Kiedyś się na takim przejechałem. Jakoś nie przestalem ufać ludziom. W ograniczonym zakresie oczywiście.
To czy byś się zapisał do Klubu czy nie - Twoja decyzja. Natomiast za taki numer wyleciałby bez gadania.
A co do przyjęcia do Klubu. Faktycznie, ale trzeba ich zapytać czy chcą.
cns80 - 29-05-2008, 14:39
Hubeeert napisał/a: | Widzę własnie.
Nas/Was Klubowiczów, Forumowiczów, Zlotowiczów <- do wyboru a nie że to już podział. Zresztą jak chcesz się przyczepić to można do wszystkiego | Nie o to chodzi żeby się przyczepić. Chodzi oto że mi się zawsze wydawało że ludzkość to pewien zbiór, którego podzbiorem są społeczności. Analogicznie klub powinien być chyba podzbiorem forum.
Przynajmniej ja to tak rozumiem ze zakłada się klub wewnątrz forum, po to żeby wyróżniął się od tego forum. Inaczej możnaby automatycznie dodawać do klubu każdego nowego forumowicza.
Ale może ja mam błędne założenia
Hubeeert napisał/a: | Wykluczyłoby również tych uczciwych | nie wykluczyłoby, tylko odwlekło w czasie. Jeśli Mitsubishi to ich pasja to nawet by się nie polapali że napisali już 30 postów i są na forum już pół roku. A jeśli ktoś ma słomiany zapał to po co nam kolejna martwa dusza nie dość że na forum, to jeszcze i w klubie ? Dla statystyki ?
Hubeeert napisał/a: | Wypowiadających się w tym temacie też przyjęliśmy | I teraz płacicie za swoje błędy <- to też żart na rozluźnienie
Hubeeert napisał/a: | A co do przyjęcia do Klubu. Faktycznie, ale trzeba ich zapytać czy chcą. | Może zaczekajmy jeszcze do końca spłaty i niech inni też się wypowiedzą co do tego pomysłu.
Hubeeert - 29-05-2008, 14:56
Wchodzimy w jakieś dzielenie włosa na czworo.
Forum jest dla każdego (oprócz pewnych określonych w Zasadach Forum wyjątków)
Klub jest dla każdego oprócz osób które nie zasługują żeby w nim być - patrz posty powyżej.
Nie możemy skreślać kogoś tylko dlatego, że nic na Forum nie napisał. Jest z nami od początku (prawie) Forumowicz który jeszcze nic nie napisał. A bywa na Forum regularnie.
cns80 - 29-05-2008, 14:58
Od tego są wyjątki potwierdzające regułę
|
|
|