To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Jak Bezpiecznie Tankować Się Na Stacjach Paliw

Morfi - 31-05-2008, 07:28

To ja widze, że wogóle sie nie stosuje do zasad bezpiecznego tankowania :)
Uzywam telefonu słucham radia, tylko czasem dotkne samochodu :P
Teraz podczas tankowania bede głaskał swojego Misia :D

siwek - 31-05-2008, 08:38

szanse na taki zapłon sa pewnie tak nikłe jak to że w czasie burzy trafi we mnie piorun :shock:

robie to i to i nigdy nic takiego nie miało miejsca ani nikt przed tym mnie nie przestrzegał :wink:

e-gen - 31-05-2008, 09:44

siwek napisał/a:
szanse na taki zapłon sa pewnie tak nikłe jak to że w czasie burzy trafi we mnie piorun :shock:

robie to i to i nigdy nic takiego nie miało miejsca ani nikt przed tym mnie nie przestrzegał :wink:

będziesz taki wesoły do pierwszego razu :D

siwek - 31-05-2008, 09:52

nigdy nawet nie słyszałem żeby komuś sie coś takiego przydarzyło :wink:

i nigdy nie słyszałem o jakimś magicznym masowaniu dystrybutora, samochodu... co najwyżej mogę pomasować moją kobiete a nie dystrybutor :D :D :D

e-gen napisał/a:
będziesz taki wesoły do pierwszego razu

jak we mnie piorun trafi to też nie bede już chodził w czasie burzy po dworzu :P

krzychu - 31-05-2008, 11:44

A mnie ciagle "kopie" samochod wystarczy że jest troche cieplej. Nie wiem czy to przez buty, ubranie, samochod czy może mój nastroj ma znaczenie (zmienna przewodność) jak juz podchodze do samochodu to trzymam kluczyk mocno palcami (mniej boli jak się trzyma jakis metal i nim dotyka samochodu niz dotknac sie palcem blachy tylko uwaga jak ktos ma imobilizer ;) I wyobrazam sobie co jak bym rozladowal sie na pistolecie dystrybutora przy tankowaniu dlatego zawsze go trzymam przy tankowaniu (nie uzywam blokady).

Krzychu

Anonymous - 31-05-2008, 22:50

Cytat:
szanse na taki zapłon sa pewnie tak nikłe jak to że w czasie burzy trafi we mnie piorun

szanse na zapłon od iskry spowodowanej ładunkami statycznymi są zdecydowanie większe, niż na oberwanie piorunem. Piorun nie musi trafić w Ciebie, bo ma masę innych celów, a iskrę sam wytwarzasz. Chodzi o to, żebyś nie wytworzył jej w atmosferze oparów łatwopalnych, czyli w trakcie tankowania.

saphire - 01-06-2008, 22:26

Sposób na wysiadanie z auta bez "kopania" jest taki że zanim zaczniesz się gramolić z auta to otwórz drzwi i od razu złap ręką z blachę budy i trzymając ja stale wysiadaj :) wtedy ładunki stale są odprowadzane i nie kumulują się a przez to nie ma kopania. Sam tak robię jeśli mam na sobie ciuchy elektryzujące się na welurze siedzenia i nic nie kopie wtedy. :biggrin:
rafq - 23-06-2008, 12:27

Szczerze powiedziawszy nigdy nie zwracałem uwagi na takie sprawy podczas tankowania, może dlatego że jak tankuję to nie skupiam się w zasadzie na niczym innym i odruchowo "robię swoje". Ale teraz już wiem czemu ojciec op***rzał mnie za małolata za wysiadanie z samochodu na stacji (i inne podobne manewry) jakby to było najgorszym przewinieniem :twisted:

A klientka z filmiku chyba chciała zdmuchnąć płomień :D