[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja nie działa
Wiciu - 21-07-2010, 21:36
działają ale tylko wtedy gdy włączy się to ustrojstwo od klimy, zaraz potem włącza się wentylator
Members only - 22-07-2010, 08:29
Witam:) ja mam troszkę inny problem. chodzi o to że podczas załączania sie spręzarki strasznie opadają obroty. Może nie tyle opadają tylko czuję pod pedałem gazu podczas jazdy jak spada moc silnika w momencie załączenia się klimy. Gdy klima się rozłącza jest wzrost mocy i bardzo to czuć pod pedałem. wymieniłem klika dni temu sprężarkę ale myśle że to nie jest jej wina bo na starej sprężarce jak jeszcze była sprawna objawy były podobne. Nadmienie jeszcze że na benzynie nie czuć tak tego włączania i wyłączania klimy, gorzej jest na LPG.
P.S a tak jeszcze poza tym to wczoraj nabiłem sobie czynnik nowy po wymianie sprężarki i nacieszyłem sie nią około 15 min. Dojeżdżając do domu pekł mi przewód gumowy od klimy i cały czynnik poszedł w atmosferę.... to sie nazywa złośliwość rzeczy martwych. Przy nabijaniu klimy szczelność była dobra...
Hugo - 22-07-2010, 10:02
Members only napisał/a: | chodzi o to że podczas załączania sie spręzarki strasznie opadają obroty. Może nie tyle opadają tylko czuję pod pedałem gazu podczas jazdy jak spada moc silnika w momencie załączenia się klimy. Gdy klima się rozłącza jest wzrost mocy i bardzo to czuć pod pedałem | Miałem tak samo. Gruntowne, kilkugodzinne pucowanie wnętrza przepustnicy zlikwidowalo problem całkowicie. Co do spadku mocy to normalne, za słaby silnik. Z doswiadczenia wiem, że spadku mocy po włączeniu klimatyzacji nie czuć z reguły w autach o mocy powyzej 150 KM.
Members only - 22-07-2010, 10:14
dzięki! spróbuje pobawić sie z przepustnicą, zobaczymy jaki będzie efekt:)
Wiciu - 23-07-2010, 13:47
Pomoże ktoś z tą klimą? Jakieś pomysły co z tym zrobić?
Owczar - 23-07-2010, 15:40
Wiciu podaj prad z aku na krotko do sprzegla. Jesli zadziala, bedziemy szukac ktory czujnik nie pozwala na wlaczenie klimy.
Wiciu - 24-07-2010, 18:13
Owczar, powiedź mi do jakiego sprzęgła bo nie znam się na tym do końca
Owczar - 24-07-2010, 18:17
Sprzęgła elektromagnetycznego przy sprężarce. Przy obudowie rozrządu powinieneś mieć gdzieś wtyk od kabla zasilającego. Zerknij po kablach które dochodzą do sprężarki. Poza tym od sprzęgła jest jeszcze od czujnika temp sprężarki, ale on jest zamocowany do samego czujnika.
Krzyzak22 - 05-09-2011, 16:54
Wiatam,
mam podobny problem co Wicio,tylko ,ze u mnie klima przestala dzialac jak podkrecilem temperature z 17 na 20 stopni.Zamiast chlodzic,teraz grzeje.Po trzech dniach grzania ( probowalem co jakis czas ) zaczela chlodzic,ale tylko do momentu wylaczenia silnika.Po godzince jak wrocilem do auta,znowu grzala.Piszac grzala,mam na mysli prawdziwe grzanie a nie tylko brak chlodzenia,tak jak bym wlaczyl ogrzewanie.
Kompresor sie wlacza za kazdym razem,slychac i widac po obrotach silnika,tylko nie chlodzi.
Zamiast lodowki,mam teraz nagrzewnice.
Nie mam pojecia co moze byc grane.Macie jakies pomysly?
maniekk1 - 06-05-2012, 23:18 Temat postu: klima.. troche odswierze temat i dodam,ze u mnie klima dzialala bez zarzutu dopoki nie pojechalem do ``majchra`` na wymiane oleju w silniku i dziwnym trafem za 3 dni wlaczam klime a ona nie dziala,zero reakcji na wlaczenie przycisku.dodam,ze 2 wentylatory sie kreca,ale klima sie nie zalacza wogole a do tego chyba jest pusta(co powiedzial mi kolega,wciskajac kluczem od stacyjki ten zaworek chyba do ladowania klimy)- czy mozliwe,ze ten ow ``majcher``( do ktorego zreszta obiecywalem sobie,ze juz nie pojade) cos mi tam spiepszyl/rozlaczyl? czy poprostu sie rozszczelila/jest pusta i dlatego nie dziala?
dzieki,pozdrawiam
[ Dodano: 09-05-2012, 21:34 ]
Czy klima wogole sie zalaczy jesli bedzie pusta ???
dzieki.
sipex - 20-05-2012, 18:38
witam.Problem z klimą dotknoł dzisiaj też mnie mianowicie klima nabita jakis miesiąc temu+ozonowanie,chłodziła naprawde mocno wszystko smigało jak należy..dziś wsiadam do nagrzanego Miśka i zero reakcji leci tylko gorące powietrze,panel sterujący klimą działa normlanie,wentylatory chodzą dwa,pasek od klimy cały..nieslychac tylko tykania sprężarki(to tykanie jak sie rozłacza i załącza?)od czego zacząć szuaknie usterki?sprawdzić czy czynnik nie uciekł?czy odrazu do elektromechanika jechac?pomocy Panowie..
deejay - 20-05-2012, 18:58
sipex napisał/a: | od czego zacząć szuaknie usterki?sprawdzić czy czynnik nie uciekł?czy odrazu do elektromechanika jechac?pomocy Panowie.. |
Zacznij od sprawdzenia czy jest cisnienie w układzie i gaz nie uciekł poprzez krótkotrwałe nacisnięcie na zaworek w przewodzie wysokiego lub niskiego ciśnienia .
post32 - 20-05-2012, 20:38
Miałem coś takiego też ze naciskam przycisk i nic a klima nabita i okazało się że pod sprężarka idą dwa przewody które się "odczepiły" i dlatego ona się nie załączała ale jak je skręciłem razem to wszystko wróciło do normy.
sipex - 20-05-2012, 22:13
moge sprawdzic w zakladzie u znajomego czy nabita jest..no wlasnie czytałem że ludzią te kabelki się odczepiają..jutro spróbuje sie wbić pod Miśka i zobaczyć..są gdzieś ukryte czy na wierzchu znajde??i tylko dwa czy jakieś jeszcze tam idą?
post32 - 21-05-2012, 10:36
Są tylko 2szt i idą pod sprezarke patrząc od góry. Jak sie je skreci to powinna zadziałać jeśli "wypadły".
|
|
|