To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - JVC czy ALPINE??

pawela - 07-06-2008, 09:41

zaczyna się audiofilska wojna :twisted:
wczoraj arek_lbn słuchał mojego audio, niech sie sam wypowie.
jak mówiłem, interesują nas radia z klasy budżetowej, po co wiec aluzje o słabej jakości w porównaniu do sprzętu za kilka klocków. Moje autko jest mniej warte niż niektóre wspominane sprzęty w tym dziale. Czasem teksty w stylu 'jak masz kupić radio za 500zł to se kup Unitre' mnie wykańczają.
Poza tym, bez urazy do nikogo, wierzę przede wszystkim specjalistycznej prasie i opiniom osób, które zajmują sie tematem zawodowo :) Tym podyktowałem swój wybór, i tak też radzę koledze :)

Rafal_Szczecin - 07-06-2008, 10:07

pawela napisał/a:
Poza tym, bez urazy do nikogo, wierzę przede wszystkim specjalistycznej prasie i opiniom osób, które zajmują sie tematem zawodowo Tym podyktowałem swój wybór, i tak też radzę koledze

ja sie posluchalem brata ( derpin ) ktory co nie co wie w tym temacie i powiedzial
" chcesz miec dobry czysty dzwiek ? kup nawet najtansza alpine " pojechalismy do MM , znal moj budzet, wybralismy, podlaczylismy i :shock: ze to moze tak grac na seryjnym sprzecie, nie jestem zadnym audiofilem,a jednak bylem pozytywnie zaskoczony. zmieniajac glosniki rowniez bede zasiegal radyl brata (ktory tez uzywa Alpiny, tylko ze modelowo duuuzo wyzszej) :) bo wie co mowi :)

Anonymous - 07-06-2008, 11:35

pawela,
z ta audiofilską wojną to nie przesadzaj, bo w podobnej cenie można wyrwać znacznie lepsze produkty w porównaniu do tych... (powstrzymałem się)

bazujesz na opinii fachowców ? nie, bazowałeś na opinii sprzedawców, których celem jest wypchnac towar,
posłuchaj opinii bezinteresowanych userów, i to takich którzy słyszeli w życiu troche sprzętu,
jak chcesz to na priv moge ci podać wiele przykładów gdzie panstwo z (jednej z wymionionych lubelskich firm CA) wciskali ludziom chłam :)
*nie będe im robił tu (anty)reklamy

śmiesza mnie przykłady, że "mam i jest super", wypowiedzi ludzi, którzy nie mają porównania do innego sprzętu W TEJ SAMEJ KLASIE BUDŻETOWEJ
albo słyszeli jakiś szit i teraz po usłyszeniu czegoś troche lepszego są w niebowzieci...

co do 3-waya i tuby... no cieżko tu mówić rzeczywiscie o jakości dźwięku,
dlaczego?
tuba (już pomijając markę :doubt: ) żadna nie gra, za to znajdzie sie kilka budżetowych skrzyń, które potrafią
3-way, nie mam nic przeciwko takiemu zestawieniu, ale dla amatora bardzo cieżko uzyskać poprawny efekt, co gorsza jestem nawet pewien iż montaż i w efekcie scena akustyczna oraz liniowość poszły do... lasu.

Kupując 3-way bez duzej wiedzy, sensownego montażu i w kasie poniżej 900zł to tak jak by podcierać sie pokrzywami, podobno zdrowe ale... :)
Dlatego 2-way bedzie sporo tańszy i zazwyczaj łatwiejszy w aplikacji.

pawela - 07-06-2008, 16:09

Rafal_Szczecin napisał/a:
pawela napisał/a:
Poza tym, bez urazy do nikogo, wierzę przede wszystkim specjalistycznej prasie i opiniom osób, które zajmują sie tematem zawodowo Tym podyktowałem swój wybór, i tak też radzę koledze

ja sie posluchalem brata ( derpin ) ktory co nie co wie w tym temacie i powiedzial
" chcesz miec dobry czysty dzwiek ? kup nawet najtansza alpine " pojechalismy do MM , znal moj budzet, wybralismy, podlaczylismy i :shock: ze to moze tak grac na seryjnym sprzecie, nie jestem zadnym audiofilem,a jednak bylem pozytywnie zaskoczony. zmieniajac glosniki rowniez bede zasiegal radyl brata (ktory tez uzywa Alpiny, tylko ze modelowo duuuzo wyzszej) :) bo wie co mowi :)

mógłbym to przepisać słowo w słowo jako swoje zdanie

leser napisał/a:
pawela,
z ta audiofilską wojną to nie przesadzaj, bo w podobnej cenie można wyrwać znacznie lepsze produkty w porównaniu do tych... (powstrzymałem się)

bazujesz na opinii fachowców ? nie, bazowałeś na opinii sprzedawców, których celem jest wypchnac towar,
posłuchaj opinii bezinteresowanych userów, i to takich którzy słyszeli w życiu troche sprzętu,
jak chcesz to na priv moge ci podać wiele przykładów gdzie panstwo z (jednej z wymionionych lubelskich firm CA) wciskali ludziom chłam :)
*nie będe im robił tu (anty)reklamy

śmiesza mnie przykłady, że "mam i jest super", wypowiedzi ludzi, którzy nie mają porównania do innego sprzętu W TEJ SAMEJ KLASIE BUDŻETOWEJ
albo słyszeli jakiś szit i teraz po usłyszeniu czegoś troche lepszego są w niebowzieci...

co do 3-waya i tuby... no cieżko tu mówić rzeczywiscie o jakości dźwięku,
dlaczego?
tuba (już pomijając markę :doubt: ) żadna nie gra, za to znajdzie sie kilka budżetowych skrzyń, które potrafią
3-way, nie mam nic przeciwko takiemu zestawieniu, ale dla amatora bardzo cieżko uzyskać poprawny efekt, co gorsza jestem nawet pewien iż montaż i w efekcie scena akustyczna oraz liniowość poszły do... lasu.

Kupując 3-way bez duzej wiedzy, sensownego montażu i w kasie poniżej 900zł to tak jak by podcierać sie pokrzywami, podobno zdrowe ale... :)
Dlatego 2-way bedzie sporo tańszy i zazwyczaj łatwiejszy w aplikacji.

hehe wiem, że nie chcesz mnie wkopać w maliny ;)
Auto-Świat i GT to nie sprzedawcy, nic mi nie wciskali. ;) A w wyżej wymienionych firmach mam znajomych od ładnych paru lat, którzy mnie znają i na mnie akurat zarobić nie chcą.
Co do montażu.
Właściwie z serii nie zostało już nic, wszystkie kable są nowe, grube. Fakt, zestaw jest zamontowany w ori miejscach w Colcie, nie licząc suba, który siedzi w kufrze. Z przodu średniotonowe i tweetery, z tyłu niskotonowe. Wygłuszenie ciągle leży w garażu, praca nie daje mi czasu na ściągnięcie boczków i zabawę z tym. I generalnie jestem zadowolony, zarówno jeśli chodzi o słuchanie w aucie, jak i jakąś piknikową imprezę z otwartymi drzwiami i klapa, wszyscy znajomi chcą słuchać mojego audio ;)
Czy nie o to chodziło? :D
I z tej okazji podziękowania dla pewnego forumowicza. Wie ocb :)
Tyle z mojej strony panowie :)

rafq - 07-06-2008, 16:25

pawela napisał/a:

I jestem zadowolony, zarówno jeśli chodzi o słuchanie w aucie, jak i jakąś piknikową imprezę z otwartymi drzwiami i klapa, wszyscy znajomi chcą słuchać mojego audio ;)

No tak, sprawa oczywista, ale jak w środku zamontuję moją płytkę :mrgreen:

Anonymous - 07-06-2008, 17:28

pawela napisał/a:

Auto-Świat i GT to nie sprzedawcy, nic mi nie wciskali. ;)

auto-świat nie korzysta z tego co mi wiadomo z usług żadnego autorytetu w tej dziedzinie,
a GT samo w sobie nie cieszy sie za dobrą renomą ;)

czasami można było jeszcze zerknac na testy niemieckiego car hi-fi,
jednak i nawet tam nie zawsze obiektywnie podchodzono do sprawy,
jeśli wiesz o czym mówie ;)

jeżeli chcesz polegać na "internetowej" opinii odnośnie CA,
zapraszam na tuningforum.pl dział Car-audio
lub audiocar.pl/forum
są tam osoby, które od lat siedzą w temacie

pawela - 07-06-2008, 18:01

leser napisał/a:
pawela napisał/a:

Auto-Świat i GT to nie sprzedawcy, nic mi nie wciskali. ;)

auto-świat nie korzysta z tego co mi wiadomo z usług żadnego autorytetu w tej dziedzinie,
a GT samo w sobie nie cieszy sie za dobrą renomą ;)

czasami można było jeszcze zerknac na testy niemieckiego car hi-fi,
jednak i nawet tam nie zawsze obiektywnie podchodzono do sprawy,
jeśli wiesz o czym mówie ;)

jeżeli chcesz polegać na "internetowej" opinii odnośnie CA,
zapraszam na tuningforum.pl dział Car-audio
lub audiocar.pl/forum
są tam osoby, które od lat siedzą w temacie

leser, nie czytasz dokładnie postów. ;) Pisałem wcześniej, że w swoich testach AŚ i GT korzystali z pomocy warszawskiej firmy BemoCar, która dokonała pomiarów. Chyba będę musiał wrzucić skana obu wydań.

Anonymous - 07-06-2008, 18:54

to w takim razie poprosze Cię leser o polecenie konkretnego dobrego modelu radia do 500 zł bo widzę że jesteś prawie profesjonalistą w dziedzinie CA (chociaż prawie robi wielką różnice). Pozdro
Anonymous - 07-06-2008, 19:06

pawela napisał/a:
leser, nie czytasz dokładnie postów. ;) Pisałem wcześniej, że w swoich testach AŚ i GT korzystali z pomocy warszawskiej firmy BemoCar, która dokonała pomiarów. Chyba będę musiał wrzucić skana obu wydań.

tak tak, powazna ekipa testująca ... ;)
przyrównajmy to do niemieckigo

*Car & Hifi 03/2008 testowane 6 odtwarzaczy
miejsce 1. Kenwood KDC-W5041
przedostatnie Alpine CDE-9874

*Car & Hifi 02/2007 gdzie Alpine CDE-9870R ustapiło takim modelom jak
Kenwood KDC-W4037 czy JVC KD-G 431

*Car & Hifi 03/2007
1.Kenwood KDC-W4537
...
6. Alpine CDE-9881R

*Car & Hifi 04/2006
Alpine CDE-9850 Ri też jakoś ostatnie z testowanych

Zgodnosć zagranicznej prasy z naszą pozostawiam bez komentarza,
a testy można interpretowac dowolnie.
arek_lbn napisał/a:
to w takim razie poprosze Cię leser o polecenie konkretnego dobrego modelu radia do 500 zł bo widzę że jesteś prawie profesjonalistą w dziedzinie CA (chociaż prawie robi wielką różnice). Pozdro

z używek podałem, i osobiście nie zastanawiłbym się nad nowym chłamem majac
możliwosć kupienia porządnej jednostki w tej samej cenia, kwestia tylko pewnego źródła

PS ja sie nie znam :D

Anonymous - 07-06-2008, 22:36

kolega napisal tuba nie skrzynia a to spora roznica. 3 drozne spoko ale jak koles pisze tuba to wnioskuje ze jego 3drozne glosniki to jeden glosnik a nie 3 pary ktore graja rozne pasma :) a takie wspolosiowki to wiadomo jak cos do wszystkiego to ...

a co do radia to jesli mowa o tych najtanszych to byleby nie kupic firsta boschmana dalco itp. bo to wszystko tej samej klasy. fajnie swieci duzo opcji i jeszcze tak tanio a potem po rock przestaje dzialac i po co kupowac co rok radio za 150 jak mozna raz za 300 :)

kotomi - 08-06-2008, 07:38

arek_lbn napisał/a:

Hej. Jesli dasz radę wyskrobać jeszcze ok 100 zł to jest mozliwośc zakupu nowego CDA-9887. Jak kupiłem takie za ok 600 zł. Jestem z niego baaaaaardzo zadowolony. Co prawda nie ma RDS a interwał częstotliwości na FM to 0,2 MHz (radio kupiłem w USA), ale mi to nie przeszkadza. Nie kupiłem go żeby słuchac radia. Pozdrawiam

eremita - 08-06-2008, 09:32

Alpinie to wyższa półka od JVC
ale osobiście mam JVC :)

pawela - 08-06-2008, 10:45

M4mooT napisał/a:
kolega napisal tuba nie skrzynia a to spora roznica. 3 drozne spoko ale jak koles pisze tuba to wnioskuje ze jego 3drozne glosniki to jeden glosnik a nie 3 pary ktore graja rozne pasma :) a takie wspolosiowki to wiadomo jak cos do wszystkiego to ...

z wami nie można normalnie pogadać :roll:
żaden jeden głośnik tylko 3 pary.
Decyzja co do radia arka-lbn już zapadła.
Dowiedziałem się od was tyle, że wydałem sobie 550zł na radio a ono rzekomo nie gra... To co robi, może lata? :twisted: Bo ja wspaniały dźwięk słyszę. I już nie wyjeżdzajcie znowu, że z tego nic nie słychać itp. Po przejrzeniu tematów w tym dziale zauważyłem, że niemal każda dyskusja kończy się tak samo...
Swoją droga, skoro tak zachwalacie drogie sprzęty, to ciekawe co macie zamontowane w autach? :twisted: Znam takich 'krytyków znafców' co każdego audio się czepiają, a sami do tej pory ciągną na kaseciaku...
Mój udział w wątki się zakończył.
pozdrawiam

Anonymous - 08-06-2008, 11:25

ja nie mowilem ze to nie gra wiec nie wiem jak do tego doszedles, a ze tylko tyle wywnioskowales to tez nie za wiele.

swoja droga to nie trzeba miec nie wiadomo jakiego radia zeby sie na tym znac, sam nie jestem jakims super znawca. ostatnio kupilem sobie clarka 788 skoros taki ciekawe nie jest to moze najwzyzsza polka ale nie jest to zle radyjko. nie wiem jaki masz tam dokladnie sprzet ale jak chcesz zeby gralo troche lepiej to naprawde radze zamienic tube na skrzynie z prawdziwego zdarzenia i bedzie pewnie ladniej gralo, ale zalezy jakie kto ma wymagania :)

Anonymous - 08-06-2008, 12:37

eremita napisał/a:
Alpinie to wyższa półka od JVC
ale osobiście mam JVC :)

stereotypy, zabobony,
głupotą jest porównywanie firm, ogólniki do niczego dobrego nie prowadzą,
lepiej sie trzymać z daleka od lania wody i skupić na konkretach,
jeżeli chcesz porównywać, porównuj KONKRETNE modele w tej samej klasie cenowej
"Subaru to wyższa półka od Mitsubishi" - ma to jakiś sens ?
pawela napisał/a:
Dowiedziałem się od was tyle, że wydałem sobie 550zł na radio a ono rzekomo nie gra... To co robi, może lata? :twisted: Bo ja wspaniały dźwięk słyszę.

Priorytetem sprzętu ma być zadowolenie usera, więc u CIebie spełniło swoją rolę. ;)
Co rozumiemy pod pojęciem gra... składa sie na to wiele czynników
dynamika, budowanie sceny, detaliczność, a przede wszystkim
liniowość w całym zakresie pasma i neutralność brzmienia, aby nie było o ono zimne ani ciepłe.

Mam nadzieję, że wyraziłem się dosć jasno i precyzyjnie.
(W FAQ bez problemu znajdą sie definicje tych pojęć.)