Carisma - Techniczne - Co może jeszcze pukać w kole?
Anonymous - 05-06-2008, 17:29
Taka opcja też mi przeleciała przez głowę, wczoraj sobie troszkę poleżałem pod samochodem, sprawdziłem co się dało (wydech też) dokręciłem wszystkie osłony itd.
Gorzej jak się źle spisał mechanik i coś nie tak zamontował, ciężko będzie na nowo wymieniać części które dopiero co zostały wymienione.
Anonymous - 06-06-2008, 11:37
Rura może pukać nawet jeżeli nie jest zerwana z zaczepu ale również jeżeli gumy zaczepów są wyciągnięte. Taką sytuację miał mój tato w Vectrze. Najłatwiej sprawdzić ruszając rurą na boki i słuchać czy puka, w przypadku Vectry pukała rura o zbiornik paliwa a dzwięk słyszalny był z okolicy koła w trakcie jazdy. Innych koncepcji brak, niestety.
lppbgn - 09-06-2008, 06:52
W poprzednim samochodzie (Fiat CC) też miałem problem ze stukami tylnego zawieszenia, po wymianie chyba wszystkiego wymieniłem jeszcze amortyzatory i okazało się, że jeden miał taki luz na tłoczysku, że stukał, chociaż na stanowisku diagnostycznym oba wykazywały dużą sprawność, a stukania nie było można wyczuć przy zamontowanym amortyzatorze. Po wymianie tył był jak nowy. Może faktycznie zamień stronami amorki, będziesz miał pewność.
Anonymous - 28-06-2008, 20:19 Temat postu: amorki albo łożysko witam na twoim miejscu popatrzyłbym na łożysko czesto ludzie tego nie sprawdzają tylko szukają w amortyzatorach a łożyska też mogą pukać tak było u mnie jak już zakładaj SKF. Pozdrawiam Czarek
Anonymous - 05-03-2009, 16:28 Temat postu: stuka..... witam.
Mimo ze temat wygasł dośc dawno to jednak do niego nawiążę. Tez mam stuki mniej wiecej w okolicy tylnego prawego koła.Byłem u diagnosty i nic nie stwierdził w tyle a jedynie luźny drążek z prawego przodu. posprawdzałem już chyba wszystko a puka nadal i to jest taki raczej plastikowy stukot a nie metaliczny...sam juz nie wiem wnerwia to strasznie...być może że to góra amora...ale jak łapię za czpień to nie wykazuje żadnych luzów.Stuka przede wszystkim na małych nierównościach , moze coś doradzicie.
pozdro
zukx - 21-09-2010, 22:25 Temat postu: stuki tył wiem że piszę wyrwany z tematu ale wymienilem amortyzatory caly komplet magnum technology bo juz oryginaly monroe byly zuzyte teraz zastanawiam sie co tak stuka nadal z tylu. czy to wahacz czy tuleja wahacza wleczonego . doradzcie bo tego pełno z tyłu jest
lppbgn - 27-09-2010, 10:06
może obsady stabilizatora, tzn. takie gumy trzymające drążek poprzeczny stabilizatora
|
|
|