[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] CB radio w galancie, antena do CB
Anonymous - 04-12-2008, 17:56
A ja doprowadziłem antenę i zasilanie do schowka i tam schowałem alana.Jedyne co widać to ze schowka wystaje "grucha" (schowek zamyka się bez problemu), którą kładę w miejscu na kubki (za lewarkiem) a jak zostawiam auto w miejscu podwyższonego ryzyka to otwieram schowek wrzucam do niego "gruchę" i po kłopocie. Obawiałem się, że z zamkniętego schowka nie będzie słychać i będę musiał kupić zewnętrzny głośnik, ale nic z tych rzeczy, słychać super. Alan z podpiętą anteną mieści się w schowku bez problemu. Jedyny dyskomfort to zmniejszona pojemność schowka ale i tak 10 płyt w pudełkach się mieści.
eremita - 04-12-2008, 19:16
ja mam tak jak Aston tyle ze po stronie pasażera i troche głebiej. chciałem pod radio ale półka mi sie przydaje i radio co jakis czas przekładam do innego samochodu tak wiec zrezygnowałem z tego pomysłu. włoze fotki jak to wyglada
irekkczek - 19-02-2009, 13:58
ja umiejscowiłem moje radyjko w miejsu na okulary. Rozebrałem ten schowek, tzn. wykręciłem tylnią część, a to co zostało musiałem troszke podszlifować i przedewszystkim wyciąć dziurę. Jeśli zdecyduję się na wyjęcie CB radia to wkręcę spowrotem tylnią część schowka i będzie wszystko po staremu, a tej dziury wyciętej nie będzie widać.
Jeśli jest potrzeba to chowam mikrofon do schowka, zamykam klapkę i radyjka nie ma, tak jak to widać na zdjęciu. pozdrawiam
w razie pytań piszcie.
Juiceman - 19-02-2009, 15:03
irekkczek - robiłeś może zdjęcia krok po kroku, jak coś takiego stworzyć ? Warto by było wrzucić to dla posiadaczy radyjek w Galu? bo naprawdę ciekawie wyszło
mar111cin - 19-02-2009, 15:14
Ja wyciągnełem kabel od CB pod popielniczke (tą z przodu) tak że się spokojnie zamyka, chciałęm wrzucić go do środka popielniczka (bo nikt mi w aucie i tak palić nie będzie) ale coś ciężko jest przeciągnąć przez tylną ściankę popiołki, musiałbym podpiłować plastik, a tego robić nie będę. Natomiast radio to Alan 42 trzymam go w miejscu, gdzie jest mały otwór zaraz za przyciskami od podgrzewania siedzeń. ponieważ jest to ręczniak, to zawsze zabieram go do domu, podłączanie go nie jest uciążliwe, bo kabel CB jest zaraz obok zapalniczki, skąd radio czerpie zasilanie.
Tak że posiadając takie radyjko nie zrobiłem ani jednej dziurki w galancie.
Antena- i tutaj pewnie pare osób zaskocze, kupiłem antene sirio triflex którą wkręciłem w miejsce starej anteny automatycznej (akurat automatyczna się zepsuła i tak że mi ten triflex był nawet na rękę). Sirio triflex jest potrójną anteną, do CB do radia i do GSM(tego akurat nie podłaczałem, chociaż mam całą instalacje do GSM, ale kto teraz tego używa). Antenka ma około 50cm wysokości, nie rzuca się w oczy (auto wygląda podobnie jak audi z tymi małymi antenkami). Antenka wygląda ogólnie jak ta od wersji kombi, jednak ja wkręciłem ją w sedanie (wystarczyło ją obrócić o 90stopni i stoi prosto, wyglądając jak od tego samochodu).
Dużym plusem anteny jest to że dobrze się stroi(sam ją stroiłem, SWR jest bardzo stabilny, nie tak jak na magnesach). Jest to jednak antena montażowa (a na wszystkich forach CB mówią że te są o niebo lepsze od magnesów). Jak zasuwam 160km/h po autostradzie to nie obawiam się że mi odleci przy wyprzedzaniu tirów.
Antena jest również odkręcana, tak że bez problemu można pojechać na myjnie automatyczną, czy też odkręcić ją, jak gdzieś zostawiamy auto na pare dni (sam bacik na allegro ok 80zł kosztuje)
Zasięg anteny hmmm ciężko stwierdzić ale uważam ze wystarczający. Sprawdzałem z ojcem (on oddalał się tirem) to w terenie dośc kretyn i troche zabudowanym łącznośc urwała się po 5km. Drugim razem stojąc w centrum miasta, słyszałem bardzo dobrze i wyrażnie antene bazową ze stacji benzynowej, odległość troche ponad 8km.
Nawet przy 160km/h słychać na autostradzie co inni nadają)
tak że jak na antenke 50cm powiem że rewelacja.
radio Alan42:
plusem napewno jest to że jest małe i łatwo moge je zabrać ze soba, jak również moge go używać na krótkiej antence i bateriach. Pełną perwere mogę odwalić dokupując zestaw słuchawkowy i zabierając radyjko na motocykl
wadą jest napewno to że jest to jednak taki mały szumofon. Ponieważ radio było robione z myśla o użytkowaniu na krótkiej antence i baterii, to łapie dużo szumów i podczas nadawania trzeba je przykładać blisko ust (mikrofon jest słąby, aby nie łapał szumów wiatru w terenie).
Ogólnie za radio dałem 370zł a za antene 200zł
jak zrobię w niedługim czasie fotki, to wkleję je na forum jak to wygląda w praktyce
pepi - 19-02-2009, 15:29
ja mam tu
antena zamontowana w miejsce radiowej
pod lokietnik spokojnie moze byc zamkniety slychac super
irekkczek - 19-02-2009, 17:59
Juiceman napisał/a: | irekkczek - robiłeś może zdjęcia krok po kroku, jak coś takiego stworzyć ? Warto by było wrzucić to dla posiadaczy radyjek w Galu? bo naprawdę ciekawie wyszło |
no niestety nie mam opisu, ponieważ miałem wtedy aparat popsuty.
jeśli interesowało by Cię jak to dokładnie zrobić to mógłbym Ci któregoś wieczoru opisać co i jak bo nie jest to trudne i nie pochłania czasu ani pieniędzy. pozdrawiam
eremita - 19-02-2009, 18:30
irekkczek napisał/a: | Juiceman napisał/a: | irekkczek - robiłeś może zdjęcia krok po kroku, jak coś takiego stworzyć ? Warto by było wrzucić to dla posiadaczy radyjek w Galu? bo naprawdę ciekawie wyszło |
jeśli interesowało by Cię jak to dokładnie zrobić to mógłbym Ci któregoś wieczoru opisać co i jak bo nie jest to trudne i nie pochłania czasu ani pieniędzy. pozdrawiam |
opisz opisz ja tez chetnie dowiem sie jak to zrobiłes mega dobry patent
czekoladka_1981 - 19-02-2009, 18:34
eremita napisał/a: | irekkczek napisał/a: | Juiceman napisał/a: | irekkczek - robiłeś może zdjęcia krok po kroku, jak coś takiego stworzyć ? Warto by było wrzucić to dla posiadaczy radyjek w Galu? bo naprawdę ciekawie wyszło |
jeśli interesowało by Cię jak to dokładnie zrobić to mógłbym Ci któregoś wieczoru opisać co i jak bo nie jest to trudne i nie pochłania czasu ani pieniędzy. pozdrawiam |
opisz opisz ja tez chetnie dowiem sie jak to zrobiłes mega dobry patent |
I ja chciałabym się dowiedzieć
Anonymous - 20-02-2009, 01:16
irekkczek napisał/a: | ja umiejscowiłem moje radyjko w miejsu na okulary. | mnie chodzi po glowie to samo miejsce od czasu zakupu CB w zeszlym roku ale brak mi motywacji zeby sie za to zabrac ale widze ze wyszlo idealnie wiec ...wiosna sie zabiore
Owczar - 20-02-2009, 11:30
Ja schowek na okulary mam zamiar zaadoptować na wyświetlacz od DVD. Tylko narazie szukam prowadnicy którą zaadoptuje do projektu...
Domyślam się, że irekkczek po prostu odkręcił od tej klapki tylną część schowka...
Tylko za tym schowkiem jest taka jakby przegroda plastikowa, w której trzeba wyciąć dziurę. Można to bez problemu zrobić.
Jak wyjmiecie panel środkowy konsoli i wyjmiecie ten schowek to będzie odrazu wiadomo o co chodzi, choć na pewno fotki by wszystko rozjaśniły
Ja zamontowałem cb pod radiem. Mam zamiar dokupić jeszcze kieszeń do CB żeby wyglądało to estetyczniej i zaślepkę którą będę zakrywał otwór. CB jest troszkę głębiej, żeby nie przeszkadzał przewód od gruszki podczas maskowania. Przewód jest puszczony dołem, a gruszka leżakuje w schowku między siedzeniami.
Do tej pory używałem antenki sirio tajfun27, jednoczęstotliwościowy odpowiednik Sirio triflex. Miałem ją na dachu, ale nie mam tam już dziury i postanowiłem zainwestować w Triflexa o którym pisał mar111cin. Zastanawiałem się tylko jak będzie działał na błotniku, bo wiem, że na dachu jest ok. Ale teraz już wszystko wiem.
irekkczek - 20-02-2009, 12:58
no więc..
Postaram się opisać to co pamiętam, ponieważ robiłem to chyba ok 2mc temu ale za dużo roboty nie było.
Pierwszy krok:
1. Wyciągamy ten schowek. Aby go wyjąć otwieramy go i łapiąc rękami z prawej i z lewej strony tak jakby wyszarpujemy go delikatnie na boki, raz mocniej z lewej, potem mocniej z prawej. U mnie schowek siedział bardzo ciasno więc pomogłem sobie śrubokrętem płaskim delikatnie. O ile dobrze pamiętam to trzyma się on na 2 zaczepach w lewym i prawym górnym rogu.
2. Gdy mamy już schowek wyciągnięty to sytuacja wygląda dużo lepiej, ponieważ zauważycie, że to "siodełko" na okulary trzyma się na 2 malutkich śrubkach krzyżakowych. Wykręcamy je i śrubki wraz z "siodełkiem" chowamy, ponieważ może w przyszłości postanowimy wyjąć CB i będziemy chcieli znówu przechowywać tam okulary.
3. Po odkręceniu tego "siodełka" mamy jeden duży schowek. Jak się domyślacie trzeba teraz będzie wyciąć dziurę w tylniej ściance. Moje radio było na tyle małe i zgrabne, że po usunięciu idealnie tylniej ścianki mieściło się w "oryginalnym" rozmiarze tego schowka(będziecie wiedzieli o co chodzi jak wyciągnięcie schowek. Tylnia ściana jest węższa niż przednia).
Ja musiałem wyciąć tylnią ścianę i kawałek górnej. Uważajcie przy wycinaniu, ponieważ schowek jest z bardzo sztywnego plastiku i możecie coś połamać.
WAŻNE!!
Zanim zaczniecie wycinać , możecie zdemontować te przednie drzwiczki, trzymają się również na 2 małych śrubkach i na 2 sprężynkach. Będzie wam wygodniej przymierzać radio.
4. Gdy już uda wam się dopasować przestrzeń do radia, przymierzcie dokladnie czy po schowaniu CB, drzwiczki zamkną się i nic nie będzie wystawać.
5. Teraz trzeba będzie radyjko jakoś zamocować aby nam nie wpadło w konsolę.
Ja miałem na tyle szczęścia, że oryginalne miejsce montażowe w radiu przypasowało mi do ścianek naszego schowka, tzn. otwory na śruby w radiu były umiejscowione w dobrym miejscu, co pozwoliło mi na użycie oryginalnych śrubek do zamocowania w ściankach naszego schowka. Wywierciłem delikatnie wiertłem do drewna 2 dziurki na śruby w schowku i przykręciłem radio. Wiem , że jest tam mało miejsca na jakiekolwiek mocowanie. Sam miałem dylemat jak to zamocować.
Myślałem na początku o taśmie 2-stronnej, ponieważ jest bardzo mocna. Możecie ją również wykorzystać. Jeśli postaracie się na tyle, aby właśnie otwór w tylnej części schowka nie był za luźny to uda wam się radyjko jakoś zamocować. Niestety innej możliwości do zamontowania radia tam nie ma, ponieważ schowek jest pod kątem, a nie na prosto.
6. Następną rzeczą było podłączenie radia pod zasilanie, ponieważ wtyczka od zapalniczki byłaby niezbyt estetyczna. CB radio jest na +12V, kabel czerwony to +, natomiast czarny to -. Ja wykorzystałem napięcie idące do zapalniczki. Niestety z kolorem kabli będzie problem. Jedyną wskazówką dla was będzie to, że zobaczycie wiązkę idącą do zapalniczki i ta wiązka będzie miała 4 kable(chyba), natomiast będzie jeszcze jedna, która daje zasilanie na lampkę popielniczki. Nie wpinajcie się w tą wiązkę od popielniczki, ponieważ tam zasilanie się pojawia dopiero na włączconych światłach, natomiast w zapalniczce macie napięcie w pozycji "ACC".
Teraz w który kabel się wpiąć:
ja zobaczyłem jakie kolory kabli ma wiązka idąca do światełka od popielniczki. Jeden z tych kabli był "kolorowy" więc pomyślałem, że w zapalniczce do jej oświetlenia kabel ten również powinien być kolorowy(albo i nawet był taki sam).
Wiem również, że kabel masowy był chyba koloru czarnego.
Podczas wpinania bierzcie kable idące do zapalniczki i tak jak napisałem, sprawdźcie jakie kolory są do światełka popielniczki i to pozwoli wam wykluczyć te kolory w wiązce w zapalniczce. W razie pytań piszście, jak będziecie mieli kolory kabli to powinienem wam pomóc.
7.Następnie musicie jakoś schować kabel antenowy. Ja mam antenę na klapie bagażnika i kabel idzie pod tylnią kanapą, potem pod dywanikiem i wychodzi w tunelu środkowym. Nie mocowałem go specjalnie, tylko wcisnęłem go pod plastik tunelu od strony pasażera i tak całą drogę do deski rozdzielczej, następnie w stronę schowka na okulary.
8. Gdy już macie kabel antenowy i wepniecie się w prąd sprawdźcie czy wszystko działa zanim zamocujecie schowek z radiem spowrotem, ponieważ schowek ten siedzi naprawdę ciasno i wyciągnąć go jeszcze raz zajmie wam dużo więcej czasu.
mam nadzieję, że poradzicie sobie z montażem. W razie pytań służę pomocą.
Jeśli chodzi o kwestię glośności radia to słychać idealnie, wiadomo radio musi być ustawiwone troszkę głośniej. Ja nie mam na FULL i słychać dobrze. Pozdrawiam!!
mar111cin - 20-02-2009, 13:33
Owczar dodam tylko że mam odczucie jakby zasięg był różny w zależności od tego z której strony jest nasz rozmówca. Wydaje mi się że lepiej ściąga z lewej strony niż z prawej. Ale tak poza tym , to mimo wszystko uważam że zasięg jak na tą antenke jest bardzo dobry i nie zamieniłbym jej na lepszą, tylko po to żeby nie szpecić auta anteną od CB. Postaram się niedługo wrzucić fotki jak to wygląda.
Owczar - 20-02-2009, 13:38
Pewnie przez niesymetryczną powierzchnię odbicia. No ja również jestem zwolennikiem anten helikalnych, bo magnes wygląda troche nieestetycznie, pomijając już fakt, że przyciąga uwagę.
[ Dodano: 20-02-2009, 13:40 ]
irekkczek dzięki za opis. Prawdopodobnie moje radio wyląduje jednak w tym schowku, a szuflada na DVD pod radiem, bo rozmiary mi nie pasują
prisoner - 21-02-2009, 16:27
Podobne rozwiązania już były. U nie zastosowałem kieszeń na CB do kupienia np. na Allegro. Nie mieściła się więc trzeba było przerobić kieszeń (konsoli nie ruszałem). Zasilanie radia poprzez dorobione gniazdo wewnątrz kokpitu. Kabel puszczony tunelem. Antena chwilowo magnes ale powędruje w miejsce radiowej a radiowa na tylną szybę.
Radio trudne do wyrwania(mam nadzieję), a wykręcanie zajmuje dużo czasu. O dziwo dźwięk wyraźny i odpowiednio głośny pomimo braku zewnętrznego głośnika.
|
|
|