Forum ogólne - Jaki samochód dla żony
Anonymous - 11-06-2008, 11:04
A co myślicie o Hondzie Civic 1,7 CTDI znalasłem w wersji sport z 2005 przejechane 11kkm? Tylko cena koło 44kPLN
piotras - 11-06-2008, 15:59
Ja teraz kupiłem swojej żonie Octavie II 1,9 TDi i jak na jej potrzeby jest chyba wystarczająca (szczególnie spodobał się jej bagażnik - 560 litrów - będzie mogła sobie dużo butów wozić ). Trochę jest plastikowy ten samochód w środku ale ogólnie jest ok. Sporo miejsca w środku przy nie dużych gabarytach zewnętrznych.
Anonymous - 11-06-2008, 16:52
Witam kolege Piotrasa a ile za tą octavkę dałeś?? I jakie ma żonka spalanie w miście, trasie, trasa/miasto. POZDRO
piotras - 11-06-2008, 22:40
Na razie śmigam sobie octavką ja i spalanie po mieście wychodzi w okolicach 9,5/100 ON (z klimą) - dane z komputera - nie wiem jak ludzie uzyskuje w mieście te wyniki po 6 litrów. Jak złapałem kawałek prostej to schodziło mi do 5l/100 ale wiadomo jak się jeździ po wawie. Najwięcej pali w tym ciągłym podsuwaniu się do przodu w korkach. Z pierwszych moich obserwacji wynika że jednak na miasto najtaniej jest kupić coś w okolicach 1,4 - 1,6 Pb i założyć dobrą sekwencje. Za Octavię dałem śmiesznie mało pieniędzy ponieważ jest to samochód poleasingowy z firmy mojej żony. Przebieg 60 tyś km, bezwypadkowa i jest to sprawdzone ponieważ żona pracowała w wydziale zajmującym się transportem w swojej firmie i zajmowała się właśnie tymi samochodami. Cena jaka zapłaciłem to około 65% wartości rynkowej (wersja Ambiente)
Anonymous - 11-06-2008, 22:52
A może swift? Ostatnio dość dobrze się sprzedaje
mlun - 11-06-2008, 23:10
No ale to pewnie lekkiej nogi nie masz bo nie chec mi sie wierzyć w takie spalanie. Znajomy w mercu 220CDI ma takie spalanie ale ona ma automat. Dlatego napewno musisz ją pogonić nieźle:P
Anonymous - 12-06-2008, 08:13
U Piotrasa wszystko jest możliwe. Jego pedał gazu ma tylko dwa położenia. Zero albo podłoga
harpagan - 12-06-2008, 08:24
Cytat: | U Piotrasa wszystko jest możliwe. Jego pedał gazu ma tylko dwa położenia. Zero albo podłoga |
No ta on swojego czasu byl rekordzista spalania cejotki w jeden szesc
Tyle ze moim zdaniem jazda po Warszawie to zupelnie inna bajka. W sumie lekkiej nogi nie mam, ale jezdzac 90% po miescie wyniki mam zawsze 20-30% wieksze niz ludzie, ktorzy wypowiadaja sie na temat spalania konkretnych samochodow.
Wracajac do tematu
Drout - Twoj ostatni pomysl, hanka najbardziej przypadl mi go gustu
Nie znam danych spalania czesci, awaryjnosci blablabla ... ale ladny i naprawde fajnie jezdzacy samochod. Chwile jezdzilem i mysle ze kiedys bede go bral pod uwage przy zmianie ...
Student - 12-06-2008, 08:52
Co do Swifta to kolega ostatnio miał wypadek nowym modelem z silnikiem 1.5 opcja bogata. Dostał czołowo od Toyoty Corola w ruchu miejskim i powiem wam że :
- nie wywaliło żadnej poduszki powietrznej
- nie zadziałał żaden napinacz pasów
- dwie osoby poszkodowane
- cały przód do roboty
Naprawa rzędu 30tyś. (auto kosztowało ok. 47tyś.) obecnie toczy się spór o wycenę bo podobno za mało wyszło.
Swift mi się bardzo podoba ale nie kupił bym osobie, którą kocham puszki po sardynkach.
Anonymous - 12-06-2008, 08:59
No właśnie też chodzi o bezpieczeństwo i dlatego w zupełnych malcach sie nie rozglądam. Bo tak to Yaris byłby ekonomiczny i niezawodny ale za mały to samo tyczy sie Swifta
cns80 - 14-06-2008, 22:04
Jeśli chodzi o diesle, to niestety obiegowa opinia że tylko niemieckie i francuskie są dobre jest moim zdaniem prawdziwa. Mój teść ma Hondę z benzynką 1,4 i to wogóle nie jeździ Nie wiem jak diesel, ale do tej pory skośnoocy przyjaciele nie skonstruowali dobrego diesla (z wyjątkiem Isuzu, z którego olej wyciekał w każdym możliwym miejscu, ale przejeżdżał 1 mln km).
piotras - 14-06-2008, 23:11
Jak to skośnoocy nie skonstruowali dobrego diesla? a 2.2 i-CTDi Hondy ?
saphire - 15-06-2008, 07:26
No i diesel-boxer z subaru?
cns80 - 15-06-2008, 22:43
piotras napisał/a: | a 2.2 i-CTDi Hondy ? |
saphire napisał/a: | No i diesel-boxer z subaru? | A czy to są silniki, o których da się coś powiedzieć o ich trwałości ? Hondowski jest na rynku za krótko, a Subaru w ogóle nie ma
mkm - 15-06-2008, 23:53
cns80 napisał/a: | a Subaru w ogóle nie ma |
juz ma. http://www.boxerdiesel.com/
|
|
|