To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Oświetlenie wyświetlacza komputera pokladowego/radia/tempera

Robson86 - 29-06-2008, 23:53

porob zdjecia!!
pozdroo

Robert - 29-06-2008, 23:55

niestety dalej nie moge wyjac popielniczki :( Tej calej szuflady :(
Macie moze jakies wskazowki jak moge to zrobic??
pzdr.

Robson86 - 30-06-2008, 15:53

Po wyjeciu wszystkiego bedziesz mial to jak na tacy. Popielniczke trzymaja takie 2 pstryczki po obu stronach podstawy. Wystarczy je "rozewrzec" na boki i juz popielniczka wychodzi sama :)
Pozdroo

Robert - 30-06-2008, 16:01

dzieki :) Panowie a gdzie mozna kupic zaroweczki do podswietlenia konsoli centralnej. W ASO chca za nie 16-20zl/sztuke... Troszke sporo jak na 5mm zaroweczke...
W inter Car'rze nie maja bo juz pytalem :(
Pzdr.

Chooper - 30-06-2008, 17:31

w każdym sklepie elektornicznym ew na allegro
Robert - 30-06-2008, 20:32

bylem w hurtowni oswietlenia, w przynajmniej 5ciu sklepach zwiazanych z motoryzacja...:( i takiego typu zaroweczek nikt nie ma:( Te od podswietlania wyswietlacza komputera pokladowego (3 wielkosci ok 1cm) kupilem, ale tych od klimatyzacji pokretel nie ma nikt (takie male zaroweczki zintegrowane z plastikowa podstawa) :(
Wszyscy jak nie maja to mowia ze tylko ASO poniewaz producent sobie zastrzegl ten rodzaj oswietlenia...
Pzdr.

Anonymous - 01-07-2008, 00:03

Witam.
Pewnie to są żaróweczki o oznaczeniu R5.
Tutaj masz takowe na Allegro :wink:
Pozdrawiam

Robert - 01-07-2008, 08:09

Wlasnie ksztalt tych zarowek jest bardzo dziwny..i nie mozna ich spotkac w zadnym sklepie ani w allegro...
Jes t to zaroweczka o wysokosci max 1cm zintegrowana z oprawka plastikowa gdzie na samej podstwie jest "szeroki talerzyk" . Te ze zdjec maja np ten talerzyk gdzies po srodku ... Nie wiem czy beda pasowaly...
Dziekuje za rady Andrzej C.
Pzdr.

Robson86 - 01-07-2008, 08:17

Sprobuj podjechac do Amatora na warszawskiej i do sklepu na ulicy sandomierskiej na przeciwko domu dziecka...
Pozdroo

Anonymous - 01-07-2008, 09:03

Te żaróweczki mają od spodu takie długie wąsiki które są nawinięte na plastikową podstawkę. Gdy je odwiniesz to żarówka wygląda jak dioda. Ja tak robiłem gdy wymieniałem takie żaróweczki w Lancerze. W sklepie elektronicznym nie mieli takich z oprawkami, ale samych żaróweczek było dużo w różnych kolorach. Kupując zwróć uwagę aby były 12V. Potem nawijasz wąsiki na plastikową oprawkę, zakładasz do auta i jest OK. Poza tym to myślę że te diody z Allegro też by się nadały.
Pozdrawiam

Robson86 - 02-07-2008, 00:17

Robert, znajomy ma sklep motoryzacyjny i na 90% moge Ci zalatwic te zaroweczki tylko ze bez oprawek... Bedziesz musial sobie poprzekladac te oprawki i pozaginac pare drucikow
Jesli bys byl przekonany odezwij sie na PW
Pozdroo

slawek st - 06-07-2008, 08:49
Temat postu: żaróweczki panelu strowania klimą i nawiewem.
Ostatnio spaliła mi sie żaróweczka sygnalizujaca włączenie klimy. Dostałem się do niej i zauważyłem że jest tam na panelu 4 żaróweczki z tym że jedna mniejsza z niebieskim kapturkiem. Patrząc od lewej strony: pierwsza-podgrzewanie szyb i lusterek, druga z niebieskim kapturkiem - ????, trzecia włączenie klimy, czwarta pobór powietrza z auta lub z zewnątrz. Trzy działają poprawnie a ta czwarta mniejsza z kapturkiem nie świeci chyba wcale. Może ktoś wie co ona sygnalizuje i kiedy się zapala. Czy są w sprzedaży żaróweczki z takimi oprawkami czy trzeba samemu przekładać , dopasowywać do oprawki. Czy można zastapić je diodami ?. Pozdrawiam.
Anonymous - 12-07-2008, 12:28

Hej!
Żarówek w oprawkach raczej nigdzie indziej niż w ASO nie kupisz, za to kupisz same żarówki z drucikami, które wkładasz w oprawkę, owijasz druciki tak jak były owinięte poprzednio i masz działające podświetlenie. Koszt takiej żarówki to coś pomiędzy 1 a 2 zł :)
Pozdro!

slawek st - 12-07-2008, 13:32

Dostałem bezproblemowo w sklepie elektrotechnicznym z tym że nie żaróweczki ale diody.Występują w trzech kolorach, oprawki są typowe( mniejsze i większe). Cena 3,50 za sztukę.Oprawki są tak zrobione że nie trzeba ustalać biegunowości, wkładasz( jest tylko jeden sposób włożenia) i działa bezproblemowo. Myślę że zastąpienie żaróweczek diodami w niczym nie przeszkadza ?. Jedyny problem który mam dalej to do czego służy , co sygnalizuje ta mniejsza ( z niebieskim kapturkiem), nie znalazłem odpowiedzi. Pozdr.
Lipek - 18-02-2009, 19:47

Witam, mam pytanie-czy te zarowki nadadza sie do podswitlenia:

a) zegary: http://allegro.pl/item548...owe_140_st.html

b) pokrętla, reg. lusterek, wyswitlacz komputera: http://allegro.pl/item559..._wedge_12v.html

carisma po lifcie