[97-04]Galant EAxA/W - Zywotnosc automatycznej skrzyni F4A42
Anonymous - 26-06-2008, 10:10
Swinks w 97 z tego co sie orientuje to filtr jest pod miska , tylko nie wiem co to za miska i nie chce wporwadzać kogoś w błąd i chyba dla tego uszczelki są potrzebne ...a kilka rad sie przyda do wymiany
Anonymous - 26-06-2008, 10:26
hmmm to ja wlasnie nie wiem co to jest ale po wymianie tego kowertera to skrzynia czasem dziwnie sie zachowuje. szarpie ;/ na przyklad dojezdzam do swiatel, zatrzymuje sie a ona nagle jakby wrzucila mi bieg i jest tak szarpniecie jakby za szybko sprzeglo w manualu pusicic albo podczas jazdy, przyspieszam i skrzynia chce zmienic bieg zalozmy przy 3500 obrotow i zaczyna zmieniac ale trwa to dlugo i obroty dalej w gore leca ale juz na luzie i nagle szarpniecie bo zmienil tez jakby szybko sprzeglo pusicic. to wina starego oleju czy jak to jest czy cos mi zle poskladali??
Anonymous - 26-06-2008, 20:14
Tylko ostroznie ,a to mozna uszkodzic skrzynie takim sposobem!!Wyspecjalizowane punkty wymiany oleju powinny posiadac specjalizowane urzadzenia do takiej wymiany w automacie.Poza tym wymiany dynamicznej nie poleca sie do skrzyn o duzych przebiegach!
Zhan - 26-06-2008, 20:41
a jaki to jest duzy przebieg dla tej skrzyni?
RoveR - 26-06-2008, 21:07
M4mooT u mnie też podobne cuda się działy przed tym jak padło mi sprzęgło hydrokinetyczne (czy jakoś tak w każdym razie mówi się o tym również konwerter lub turbina), aż pewnego razu wychodząc z zakrętu pedał w podłogę i wszystko padło. Po wymianie konwertera było OK. Teraz dla odmiany sterowanie się psuje, na komputerze wykazało że jakiś zawór nieraz się ciężko otwiera czy z opóźnieniem, w każdym razie po paru kilometrach muszę bardzo delikatnie ruszać bo przy gwałtowniejszym wciśnięciu gazu skrzynia zrywa. Jeszcze jest jeden objaw tzn. jak stanę i później puszczam hamulec żeby ruszyć skrzynia zachowuje się tak jak by była na pozycji N dopiero po delikatnym dodaniu gazu zaskakuje, a w trakcie jazdy wszystko działa idealnie. Podejrzewam że niestety poprzedni właściciel nie dbał o skrzynię i teraz mam efekty, bo właściwie zaraz po kupieniu tak się zaczęło dziać z każdym dniem gorzej, a mój mechanik stwierdził że skrzynia była zrobiona na odwal się do sprzedaży bo znalazł jakieś ślady nieprawidłowej ingerencji.
zenkov a miska to jest olejowa od skrzyni, ponieważ masz filtr wewnątrz skrzyni, u mnie też tak jest, nie wiem czy na silikon nie można by jej założyć, wiem że jak z silnika zdjąłem miskę to był tam biały silikon podejrzewam że oryginalny, dzwoniłem do serwisu zapytać o uszczelkę to powiedzieli mi że silikon będzie dobry i tak zrobiłem.
swinks_UK - 26-06-2008, 22:16
zenkov napisał/a: | Swinks w 97 z tego co sie orientuje to filtr jest pod miska , tylko nie wiem co to za miska i nie chce wporwadzać kogoś w błąd i chyba dla tego uszczelki są potrzebne ...a kilka rad sie przyda do wymiany |
Zależy od modelu. W wielu skrzyniach filtr jest zewnętrzny i jest w komorze silnika pod filtrem powietrza.
[ Dodano: 26-06-2008, 21:19 ]
mitsuban napisał/a: | Tylko ostroznie ,a to mozna uszkodzic skrzynie takim sposobem!!Wyspecjalizowane punkty wymiany oleju powinny posiadac specjalizowane urzadzenia do takiej wymiany w automacie.Poza tym wymiany dynamicznej nie poleca sie do skrzyn o duzych przebiegach! |
Jak się nie wie jak wymienić to się spieprzy .
Opisana metoda jak się robi ostrożnie jest w 100% bezpieczna. Zreszta na dniach będę wymieniał to zrobię foto instruktaż i puszczę na forum. Z tym że u mnie gorzej będzie niż w regularnych Galach bo mam orurowanie turbo i intercoolera jeszcze do zdjęcia.
PS. Wyspecjalizowane punkty w 90% nie "płuczą" skrzyni tylko zadowalają się spuszczeniem korkiem i uzupełnieniem oleju. W ten sposób zostawiają 1/3 starego oleju dalej w skrzyni.
docencik87 - 26-06-2008, 22:35
Zhan napisał/a: | tiptroniku nie wymienia sie oleju, prawda to czy herezja? |
A ja dzisiaj słyszałem, że były pracowanik Castrola powiedział, że żądzi mafia olejowa i oleju w samochodzie nie powinno się wymieniać.
Skwitowali to tak, że jeśli samochód spala olej to następuje samoczynna wymiana, stąd taka herezja możę być prawdziwa
swinks_UK - 27-06-2008, 08:10
Zhan napisał/a: | a ja niedawno uslyszalem, ze w tiptroniku nie wymienia sie oleju, prawda to czy herezja?
jak sprawdzic kiedy byl wymieniany (jesli w ogole byl) olej w skrzyni? jak wyglada taki wpis w ksiazce serwisowej? |
Się wymienia! Co za bzdury ludzie potrafią wymyślić...
Olej w Tiptronicu mniej więcej tak często jak wymiana rozrządu, co 70 - 90k km. Sprawdzić po kolorze oleju. Poza tym przy starym oleju skrzynia już się ociąga ze zmiana biegów. A jak nie jesteś pewien to wymień dla świętego spokoju.
Bartek - 27-06-2008, 12:15
swinks_UK, taka instrukcja jest na forum od początku jego działania :klik
i jest napisana na podstawie oryginalnego service manuala, więc nie widzę szans zepsuć skrzyni postępując zgodnie z nią.......
mitsuban, wyjaśnij dlaczego wymieniać 40% płynu a nie 95?
Zhan - 27-06-2008, 13:26
wlasnie sprawdzilem stan plynu w skrzyni i wyglada to tak, na goracym pracujacym silniku poziom jest do tego wyzszego zgrubienia na bagnecie czyli jakby za duzo, kolor natomiast jest brazowy, plamy na szmatce zostawia takie same jak olej silnikowy
ponadto zauwazylem, ze na zimnym silniku szarpie przy wrzucaniu D lub R, na cieplym jest ok ale tez czuc, czy to moze byc wina starego oleju?
swinks_UK - 27-06-2008, 20:13
Zhan napisał/a: | wlasnie sprawdzilem stan plynu w skrzyni i wyglada to tak, na goracym pracujacym silniku poziom jest do tego wyzszego zgrubienia na bagnecie czyli jakby za duzo, kolor natomiast jest brazowy, plamy na szmatce zostawia takie same jak olej silnikowy
ponadto zauwazylem, ze na zimnym silniku szarpie przy wrzucaniu D lub R, na cieplym jest ok ale tez czuc, czy to moze byc wina starego oleju? |
Masz stary olej do wymiany. Te objawy to na 99% powód starego oleju.
[ Dodano: 27-06-2008, 19:15 ]
Bartek napisał/a: | swinks_UK, taka instrukcja jest na forum od początku jego działania :klik
i jest napisana na podstawie oryginalnego service manuala, więc nie widzę szans zepsuć skrzyni postępując zgodnie z nią....... |
Wiem o tym, i nawet o tym już pisaliśmy, jak widać innym ciężko uruchomić "szukajkę".
Zhan - 27-06-2008, 21:44
swinks_UK napisał/a: |
Masz stary olej do wymiany. Te objawy to na 99% powód starego oleju.
|
no dobra, poczytalem juz conieco na temat wymiany i mam kilka pytan, wymieniajac z opcja plukania skrzyni ile trzeba miec litrow zeby nie zabraklo? jest sens pakowac sie w castrola czy kupic zwykly (polowe tanszy) olej?
Anonymous - 27-06-2008, 21:55
ja za litr castrola do skrzyni dalem 25 zl na alegro - chyba to nie majatek?
Zhan - 27-06-2008, 22:02
nie majatek wlasnie w takiej cenie chcialbym kupic ale znalazlem na allegro tylko cos takiego:
http://www.allegro.pl/item387161310.html
i sie zasugerowalem...
a Ty jaki kupiles olej?
Anonymous - 27-06-2008, 22:42
Zobacz to
http://www.allegro.pl/ite...gow_mosty_.html
|
|
|