Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Zimny silnik, Kopci na niebiesko.
Anonymous - 01-07-2008, 22:44
wojtec napisał/a: | No dobra nie wtryski. A czy przy 25 st.C świece są załączane? I dlaczego silnik pracuje nierówno przez ponad 1 min. Nie jest to zbyt długo na odpalenie cylindra? |
25 stopni to nie temp. pracy silnika i świece są uruchomione. /muszą być uruchomione/
Sprawdzaj czy kontrolka świec się wtedy zapala.
Jeżeli na tym cylindrze się nie grzeje to nastepuje proces zalewnia cylindra wtryskiwanym olejem napędowym, która nie ulega spaleniu tylko silnemu podgrzaniu. Potem ta mieszanka jest wydalana i tworzy dym o zabarwieniu niebieskawym i silnym gryzącym zapachu.
Gdybys odłączył świece żarowe to w lecie w południe przy temp. powietrza około 30 stopni nie powinien odpalić silnik. No chyba, że prawie nowy, ale i tak z podobnymi objawami jak masz teraz w swoim samochodzie.
Pozdrawiam
Anonymous - 01-07-2008, 22:54
Wielkie dzięki panowie. Jutro czeka mnie sprawdzanie wszystkiego jeszcze raz. Pozdrawiam
jacekm1966 - 01-07-2008, 23:22
Świece włączają się zakażdym razem jak przekręcisz stacyjkę i grzeją około 12 sek. wtedy gaśnie kontrolka lecz świece jeszcze grzeją jakieś 10 s słychać w samochodzie jak pószcza przekaźnik. Spróbuj zrobić tak rano przy zapalaniu jak zgaśnie kontrolka świec żarowych poczekaj jeszcze z 10 s i dopiero wtedy kręć i zobaczysz co będzie w Fordzie 1,8 TD to była standardowa procedura zapalania.
Anonymous - 01-07-2008, 23:52
jacekm1966 napisał/a: | Świece włączają się zakażdym razem jak przekręcisz stacyjkę i grzeją około 12 sek. wtedy gaśnie kontrolka lecz świece jeszcze grzeją jakieś 10 s słychać w samochodzie jak pószcza przekaźnik. Spróbuj zrobić tak rano przy zapalaniu jak zgaśnie kontrolka świec żarowych poczekaj jeszcze z 10 s i dopiero wtedy kręć i zobaczysz co będzie w Fordzie 1,8 TD to była standardowa procedura zapalania. |
Nie wiem dokładnie jak jest w 1.9 TD /mam DiD/, ale chyba się mylisz....
W nowej generacji silnikach są "szybkie" Swiece żarowe 3 sekundowe.
Wolne świece, o których piszesz to przeżytek /praszczur/.
Pozdrawiam
jacekm1966 - 02-07-2008, 15:16
Ja to napisałem na przykładzie Forda 1,8 TD myślę że w silniku 1,9TD z reno w tym roczniku może być podobnie
Jaro1974 - 02-07-2008, 20:42
Ja zgadzam sie z jacekm1966 w mojej jest tak jak opisuje tzn. ok.12 sek. swieci lampka od swiec a gdy zgasnie to po ok 10 sek. slychac jak puszcza przekaznik.
Anonymous - 02-07-2008, 21:44
Jaro1974 napisał/a: | Ja zgadzam sie z jacekm1966 w mojej jest tak jak opisuje tzn. ok.12 sek. swieci lampka od swiec a gdy zgasnie to po ok 10 sek. slychac jak puszcza przekaznik. |
No to muszę posypać głowę popiołem, jeżeli chodzi o czas grzania i dogrzewania w 1,9 TD.
Co nie zminia faktu, że objawy wskazują wg mnie na uszkodzoną świecę.
pozdrawiam.
kielurkk - 02-07-2008, 22:08
wojtec napisał/a: | A czy przy 25 st.C świece są załączane? |
jasne że są. Dopiero gdy silnik masz mocniej nagrzany wtedy prawie wcale nie grzeją (prawie wcale bo grzeją ale ułamek sekundy aż moduł sprawdzi temp silnika i nie odetnie im napiecia ale gołym okiem jest to niezauważalne). nawet przy upałach gdy silnik nie był odpalany (zimny bez wcześniejszej jazdy) świece na krótką chwilę sa włączane.
wojtec napisał/a: | I dlaczego silnik pracuje nierówno przez ponad 1 min. Nie jest to zbyt długo na odpalenie cylindra? |
Anonymous - 04-07-2008, 07:11
możesz posłuchać czy w ogóle działa czyli czy iglica się rusza czyli posłuchaj czy podczas grzania świec słychać specyficzne tyrkotanie. Wyświetla Ci się CE?[/quote]
a jeśli nie słychac tego trykotania podczas grzania świec i wyswietla mi sie CE?????
Anonymous - 04-07-2008, 14:41 Temat postu: Do założyciela postu sprawdź w końcu te świece....5 min roboty, potem powietrze w paliwie-5 min roboty, potem timing kontrol- 1 min roboty, widzis to nie duzo a na pewno krócej niż dywagowanie teoretyczne.
Anonymous - 05-07-2008, 14:13
Świece sprawdzone. Timing control- działa. Paliwo ok. A co do dywagowania to myślałem, że forum jest od tego. Pozdrawiam i szukam dalej.
Anonymous - 05-07-2008, 15:08
OK ..jak spr świece? acha i jeszcze powietrze w ON
Anonymous - 05-07-2008, 16:50
ja mialem to samo swiece byly dobre wtryski tez timing control tez byl dobry i zle palil na zimnym nierowne obroty i kopcil na szaro niebiesko a wszysko przez to ze mi pasek na rozrzadzie przeskoczyl SPRAWDZO TO!
Anonymous - 05-07-2008, 22:10
O! Tego nie sprawdzałem. Choć przeszło mi to przez myśl. Dzięki. Jutro sprawdzę. Pozdrawiam
[ Dodano: 06-07-2008, 13:04 ]
Pytanie do Arturcari. Czy jak rozrząd Ci przeskoczył to dymił tylko na zimnym silniku?
Kylek - 06-07-2008, 19:07
Dołączam się do tematu. Mam dokładnie te same objawy na zimnym silniku i też mechanik po wstępnych oględzinach stawia na pasek, zwłaszcza że od jakiegoś czasu w zakresie obrotów 1000 - 1200 (~) pasek wpada w taki jakby rezonans - silnikiem zaczyna lekko kołysać a z okolic paska dobiega dziwny hałas... Umówiłem się na oględziny auta w poniedziałek i okaże się, czy to pasek. Samochód kopci na niebiesko tylko z rana, jak postoi całą noc...
|
|
|