To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Podkarpackie - Tadaaam - CB radio mam

Matejko - 03-07-2008, 14:58

no widzicie u mnie podobnie u kielurkk a jak wsadze do kumpla do a4 to nic nie zbiera i tez mam rozkrecone na SQ tak zeby nie zbieralo zaklocen a zebym wiedzial co sie dzieje i jest w miare ok, jakiegos filtra jeszcze dalem i jakos smiga :)
Nikon - 03-07-2008, 21:31

Dlatego ja Matejko, nie wymieniam na razie radyjka tylko antenę i prawdo podobnie będzie to Lemm AT1200, Hustler IC 100 lub ML 145, tyle że ta ostatnia nie bardzo się będzie mieścić w bagażniku i trzeba ją uginać w łuk żeby weszła.
kielurkk - 03-07-2008, 22:26

Matejko napisał/a:
jakiegos filtra jeszcze dalem i jakos smiga :)

ja też filtry zakładałem i pomagało ale nie na tyle żeby mnie zadowolić więc wymieniłem na "prawie" presidenta :D

Hiszpan - 04-07-2008, 00:40

No dobra...
Możecie mnie oświecić :idea: co to za filtry, gdzie się montuje i co one dają :?:
U mnie szczerze mówiąc to mało szumi, ale chyba dzięki ASC, a z zasięgiem może być kiepsko, bo mały ten TRIFLEX - około 40 cm - no i trochę pochylony ( a to podobny też robi swoje) :roll:

Matejko - 04-07-2008, 09:09

filtry przeciwzakloceniowe, montuje sie na przewod przy radiu i niby maja pomagac :)
Hiszpan - 04-07-2008, 09:37

Na przewód zasilający - rozumiem :roll: (a radio nie ma takich filtrów standardowo :?: )
Zanim gość zestroił mi radio z antenką to słyszałem w nim silnik tylnej wycieraczki :?
Teraz jest spokój, nic nie szumi i nie zakłuca :D

Nikon - 04-07-2008, 19:54

Cytat:
Na przewód zasilający - rozumiem :roll: (a radio nie ma takich filtrów standardowo :?: )

Ma ale wielu osobom to nie wystarcza, kiedyś rozmawiałem z takim gościem co ma duże pojęcie w tego typu sprawach i mówił mi żebym uważał na te filtry z allegro bo większość to są po prostu filtry do zwykłych radioodbiorników samochodowych a nie cb. Ja np. u siebie słyszę tylko tylną wycieraczkę :?

kocur - 05-07-2008, 09:49

ja sobie działam na Alanie 100 i nie narzekam, bardzo ładnie pracuje... tylko antene miałem na dachu jakieś 3 tygodnie, ktoś się porwał na moją eMeLkę, cóż takie osiedle, ehh
co do filtrów to tylko z cewką na ferrycie na przewody zasilające, bo trochę siało z zapłonu,
co do strojenia, polecam próbować nie tylko w jednym miejscu na samochodzie, bo anteny magnetyczne nie mają bezpośredniego kontaktu z masa samochodu przy antenie, w końcu dach jest najbliższą płaszczyzną odniesienia dla anteny, ale połączenie jest przez cały kabel antenowy i zasilający, przy antenie przykręcanej u kolegi, poprawienie kontaktu poprawiło SWR o 0,2.

Anonymous - 05-07-2008, 16:38

tak czytam te posty i się zastanawiam o co wam chodzi jakie filtry po co dobrze zestrojone radio z anteną i jest ok zmieniałem kilka anten bo szumiało i trzeszczało a teraz nic takiego nie ma rozkręcam wszystko na max i jest ok dodam że mam starą dużą cobrę i antenkę magnum 1000 pozdrawiam i proponuję zająć się anteną a nie filtrami nie każde radio pasuje do waszej wypatrzonej anteny
Matejko - 05-07-2008, 17:27

to czemu w jednych autach na tym samym zestawie jest ok a w innych nie ??
Hiszpan - 05-07-2008, 18:06

Matejko napisał/a:
to czemu w jednych autach na tym samym zestawie jest ok a w innych nie ??
A przewód antenowy też przenosisz, czy masz inny?
temir napisał/a:
dobrze zestrojone radio z anteną i jest ok
U mnie chyba właśnie tak jest, bo przed strojeniem słyszałem tylną wycieraczkę, a po strojeniu już nie :D
kielurkk - 05-07-2008, 21:17

Hiszpan napisał/a:

nie wszyscy mają triflexa :)
przewód u mnie przenoszę z anteną bo nie chce mi sie go odlutowywać i lutować do innego. teraz radio śmiga pięknie zresztą alan 78 też pracował ok tyle że był czulszy ot taka róznica. A SWr wiadoma rzecz że mniejszy bedzie na największej powierzchni blachy czyli na dachu i to na środku.. JA mam hustlera na magnesie (innych chyba nie ma :) ) i mam na krańcu dachu z tyłu i SWR ustawiłem na 1,4-1,5 a na środku dachu mam juz 1,2 czyli wzorowo. Na klapę bagażnika jak przełoże to wzrasta do 2,0 ale tez mnie słychać elegancko i ja też wszystko słyszę. A filtry to pomagają lecz niewiele i oprócz redukcji szumów sygnał też redukują

Matejko - 06-07-2008, 18:09

Hiszpan napisał/a:

tak calosc

Hiszpan - 06-07-2008, 19:19

kielurkk napisał/a:
Hiszpan napisał/a:

nie wszyscy mają triflexa :)

Chodziło mi o to, że przy zmianie długości anteny (przewodu też), koniecznie trzeba na nowo zestroić radio.
Tak gdzieś wyczytałem ;)

kielurkk - 06-07-2008, 23:27

Hiszpan napisał/a:
Tak gdzieś wyczytałem ;)

dobrze wyczytałeś :)