Komputery, RTV, AGD, Komorki - Jaką kosiarkę kupić?
Marcin-Krak - 16-07-2008, 21:09
Ostatnio rozmawiałem z panem w serwisie i może jest to oczywistą oczywistością - ale na wszelki wypadek napiszę.
W marketach kosiarki niestety nie są często na tych samych podzespołach co te same, droższe w sklepach.
To tak ku przestrodze jakby kogoś skusiła promocja w markecie
Krzyzak - 16-07-2008, 21:19
Kupilem Vikinga - to Stihl tylko robiacy kosiarki.
Jak narazie 2 koszenia przezyla - w tym pierwsze, gdzie trawa byla ogromna i wsrod niej jeszcze troche twardych chwastow. Ma plastikowy kosz, rozkladany, 4KM, bez napedu.
Teraz szukam malej kosy - bo nie wszedzie kosiarka wjade. Tez chyba kupie Stihl, choc zastanawiam sie nad Gardena (jest ciut tansza).
cns80 - 16-07-2008, 22:05
Krzyzak napisał/a: | Teraz szukam malej kosy - bo nie wszedzie kosiarka wjade. | Hehe. Kosę mam dużą Husqvarnę. Jest re-we-la-cy-jna . Ale tania nie była
Artii - 14-09-2008, 11:52
Widzę że kosiarkę już kupiłeś. Ja ze swojej strony bym polecił kosiarkę z silnikiem Briggs wraz z własnym napędem. Przy dużych połaciach terenu do koszenia jest to niezbędne. Moja kosiarka jest firmy Boss 6KM (jeśli mnie pamięć nie myli) nigdy nie było z nią najmniejszych problemów. Używam jej od ok 8 lat i jakieś dwa lata temu wymieniłem świece.
Jeśli chodzi o podkaszarkę to polecam amerykańską firmę Homelitte ( dokładnie nie pamiętam jak się to pisze). Używam takowej od 10 lub więcej lat i bardzo dobrze się spisuje.
No może poza tym że ręka boli po dłuższym koszeniu .
Marcino - 12-05-2011, 22:43
WItam
CZy w ciągu ostanich 3 lat coś sie zmieniło na rynku kosiarek..? Ktoś kupował ostatnio, może macie jakieś polecane modele kosiarek i sklepy które sa na topie?
Krzyzak - 13-05-2011, 06:57
Marcin - z mojego doświadczenia, to nie ma co robić z tego zakupów promu kosmicznego
Idź do sklepu, który zajmuje się kosiarkami i już. Nie daj sobie wmówić, że "nie możesz żyć" bez super-hiper kosiarki za 5000 zł , tylko kup najtańszą spalinówkę z silnikiem B&S lub Honda. Jak masz płaski teren, to napędu nie potrzebujesz - ja daję sobie radę na skosie 4-5% bez problemu. Za 1000 zł masz najtańsze modele porządnych firm jak Viking na przykład. Kupowałem w sklepie na skrzyżowaniu Kartuskiej i Łostowickiej, ale ostatnio tam budują, więc może sklep już nie istnieć. Poszukaj autoryzowanego sklepu Stihl.
robertdg - 13-05-2011, 07:11
Uważaj na Hondy - dużo podróbek, kupuj tylko w autoryzowanych sklepach, a jak chcesz mieć maszyne dożywotnia to kup Stihla, chociaz u mnie Hunda to już z 10 lat śmiga i tylko paliwko, olej, świeca i filter, od czasu do czasu podostrzyć, no i ma więcej kuni niż skuter Mógłbym nawet określić że do pracy wystarczą jej same opary paliwa jest taka oszczędna
jaca71 - 13-05-2011, 08:19
A co powiecie o takich wynalazkach?
http://www.ceneo.pl/6795970
http://www.ceneo.pl/6471842
Założenia były jak u wszystkich:
- cena poniżej 1000pln
- szerokość koszenia co najmniej 50cm
- duży kosz (te maja tylko 50litrów)
- napęd (czasami będzie kosić żona)
- moc co najmniej 4KM bo napęd
- działeczka ponad 6 arów trawy (netto)
Zastanawia mnie kto im robi te silniki i co są warte.
NAC'i z silnikiem B&S serii 600 i spełniające kryteria zaczynają się od 1200pln. A wiadomo silnik B&S naprawi każdy kowal czyli plus.
Marcino - 13-05-2011, 09:38
POwiem tak, NAC teraz wszedzie sprzedaja, pełno tego cieżko sie połapać co i jak.
Ja raczej napędu nie bede chciał, mam niewielki spadek, dam rade.
Dziś sie wybore do sklepu gdzie maja tez serwis stihla, zobacze co maja.
Krzyzak - 13-05-2011, 09:52
ten mój stihl/viking już 3 lata śmiga - w tym czasie 2x zmieniłem olej i raz świecę
poza tym nic
sąsiad ma 2x droższą husquvarnę i po 4 latach nie mógł jej odpalić - mnie nie było na nią stać, bo nie mam wujka księdza, więc wziąłem najtańszą z serii
jaca71 - 13-05-2011, 10:01
Buuu.
Moje kryteria nawet po zwiększeniu kwoty do 1200pln zamykają się na NAC'ach
jeszcze kombinuje z Al-Ko może da się kupić jakąś 46cm?
To co z tymi NAC'ami?
krzychu - 13-05-2011, 10:55
Ja mam jakąś nie firmową jakieś 6-7 lat pracuje. Nie za często i nie za duży ogródek. W każdym razie wymieniam tylko olej przed sezonem. Pali bez problemu, ale cała osłona już rdzewieje bo farba podpadała, to do ciągnięcia plastikowe się prawie rozpadło, rączka ma duże luzy na które nie pomaga dokręcanie, jedna śruba od osłony metalowej się sama wykręciła i zgubiła. Tak że sam silnik firmowy to nie wszystko...
Juiceman - 13-05-2011, 11:35
Ja tam śmigam na MURRAY MXTH 675 polecam 4 sezon i daaaaje radę ) Odpala nadal od pierwszego razu ; ) z obecnym
Trik - 13-05-2011, 18:01
Od 3 lat używam takiej: http://www.ceneo.pl/10163568 raz do roku wymieniam olej. 5L paliwa starcza mi na sezon koszenia ok 300m2 trawnika. Czasem muszę skosić trawę u rodziców ok 2000m2, bez problemu, z przerwami na wysypanie zawartości kosza i łyk piwka w 1h załatwiam sprawę.
Juiceman - 13-05-2011, 19:55
Mnie wkurzało wysypywanie co chwile kosza, dlatego brałem kosiarkę, która ma możliwość mielenia trawy bardzo przydatna funkcja
|
|
|