To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Zmiany pobierania akcyzy celnej.

skull - 16-08-2008, 18:36

potrzebne jest badanie i to wykonane w Polskiej stacji diagnostycznej
Serek - 16-08-2008, 18:40

chwila, przecież możesz przywieźć auto na części, którego nie rejestrujesz. Przegląd w tym przypadku jest niepotrzebny. Tak czy nie?
Kmer - 16-08-2008, 19:18

skull,
Piec dni masz od zrobionego przeglądu,a nie od sprowadzenia auta do kraju,zawsze możesz porobić zdjęcia w jaki stanie je przywiozłeś i przedstawić rachunki lub paragony za części,gorzej jest jak naprawiasz sam to rachunku za robociznę sobie raczej nie wystawisz,jeżeli zakupiłeś auto przed 21.07 to jesteś liczony na starych zasadach (tak słyszałem) i jeżeli umowa kupna auta nie odbiega w około 40% od ceny na eurotaxie to akcyza jest liczona od ceny na umowie,rzeczoznawce możesz powołać sobie zaraz po sprowadzeniu żeby Ci opisał jak auto jest uszkodzone,a najlepiej jest to zrobić u wroga zaraz po zakupie,jak dobrze pogadasz to ocenę auta zrobi rzetelnie jak by robił swojemu,czyli każde wgniecenie będzie zaliczone jako wymiana całej części blacharskiej,a nie jak to u nas robią do poprawek blacharsko-lakierniczych.

[ Dodano: 16-08-2008, 19:24 ]
Serek napisał/a:
chwila, przecież możesz przywieźć auto na części, którego nie rejestrujesz. Przegląd w tym przypadku jest niepotrzebny. Tak czy nie?

To sie zgadza,takich aut nie ewidencjonowujesz nigdzie bo idą na rozbiórkę,ale jeżeli chcesz je zarejestrować to musi przejść przegląd tech.ze auto jest sprawne,bo inaczej lipa,kwit o sprawności jest wymagany w urzędzie celnym.

skull - 16-08-2008, 21:17

no własnie wczesniej dzwoniłem do Urzędu Celnego i pytałem czy nowe przepisy obowiazują od daty zakupu auta czy kiedy przekroczył granice Państwa,Pani odpowiedziała ze od wprowadzenia auta na obszar Polski.Ja mam auto całe jest juz jakis czas w Polsce i kupione przed wprowadzeniem nowych przepisów celnych.Przywiozłem Miśka na blachach szwedzkich z waznym przegladem i ubezpieczeniem Szwedzkim,dlatego smigam narazie i nie rejestruje.Ale jak dowiedziałem się o tych nowych przepisach to mnie kur.... wzieła i teraz kombinuje jak to obejśc żeby nie bulic tyle kasiory za 24 GDI :?
Anonymous - 03-09-2008, 23:02
Temat postu: Akcyza - Eurotax
Witam

Zastanawia mnie jeden fakt (szukałem, nie znalazłem, jeżeli był taki temat - wybaczcie)
Teraz płacimy akcyzę nie od sumy widniejącej na umowie, lecz z tabeli eurotaxu.
Zastanawiam się nad kupnem Galanta 2,5 z Niemiec i akcyza wyniosłaby mnie około 2000,-.
Moje pytanie jest następujące - jeżeli na umowie widniałaby wzmianka o rozwalonej skrzyni biegów, czy wtedy zapłaciłbym akcyzę od kwoty z umowy (bo przecież eurotax nie uwzględnia takiego przypadku)

Z góry THX

Anonymous - 04-09-2008, 07:03

jak jest w przypadku akcyzy to nie wiem warto zapytac handlarza...
ale np w przypadku placenia podatku w skarbowce po zakupie auta ...uwzgledniaja wpisane uszkodzenia i nikt raczej tego nie sprawdza wiec mozna zanizyc wartosc na umowie

Anonymous - 04-09-2008, 11:14

To może ja sobie odpowiem na pyatnie (dzwoniłem do Urzędu)

Podatek jest odprowadzany od kwoty która widnieje na umowie kupna sprzedaży, jednak jeżeli celnik uzna tą kwotę za zaniżoną może zadecydować o uiszczeniu opłaty opartej na tabeli EUROTAXu. Jeżeli natomiast kupiliśmy samochód uszkodzony, należy wszystkie możliwe dokumenty przedstawić celnikowi (na umowie kupna-sprzedaży napisać jakie części są zniszczone, po przyjeździe do polski najlepiej pójść do mechanika i poprosić go o wydanie opinii)

Jeżeli coś źle przekazałem proszę o poprawienie

skull - 04-09-2008, 11:56

mam sprowadzonego MSW i właśnie borykam się bo nie wiem co robic z tą akcyzą za duży wydatek jak narazie.Już zaczełem myślec o sprzedaniu auta i kupieniu czegoś do 2,0L.Masakra dowalili z tą akcyzą złodziejski kraj.Na Litwie zarejestrowanie auta bez względu na pochodzenie to około 500zł z OC.Wstępnie dowiedziałem się że najlepiej jest jak rzeczoznawca opisze wartośc rzeczywistą auta,bo ta kwota w eurotax to pomyłka :shock:
mk0808 - 14-09-2008, 19:53

Witam
Dorzuce swoje 3 grosze.
Sprowadzilam autko z zagranicy.
Cena na umowie byla dla pani z UC za niska (moze humoru nie miala, a moze nie spodobalam sie jej :wink: )
Nie pomogly tlumaczenia, ze prawie gola wersja, starenkie, duzy przebieg, rozrzad i tarcze, i 4 elementy (blacharka) do zrobienia (wciskalam co sie da :D ).
Postraszyla rzeczoznawca, to wymieklam. Dowalila dodatkowe 120 zl :evil:
Coz moge powiedziec - szkoda kasy, ale... na razie autko odwdziecza sie :)
Na drugi raz zapodam bardziej zblizona cene zakupu do srednich cen autka.
pozdro

mkm - 01-12-2008, 14:04

Z okazji swiatowego kryzysu nasz rzad postanowil podniesc akcyze na samochody sprowadzane z zagranicy... podobno tylko pow.2000cm3. Znalezliscie juz o ile wzrosnie?
Fragu - 01-12-2008, 14:28

hmm mi sie ostatnio obilo o uszy 500 euro, ale jak to dokladnie wyglada to sie dowiem, moja dziewczyna pracuje w agencji celnej to bede wiedzial :wink:
Anonymous - 01-12-2008, 15:02

mkm napisał/a:
Znalezliscie juz o ile wzrosnie?

tak, do 18%

Fragu napisał/a:
hmm mi sie ostatnio obilo o uszy 500 euro,

pomysl palikota z serii przyjazne panstwo ale obawiam sie ze nie przejdzie tak jak wiekszosc jego pomyslow.