Forum ogólne - Zmiany pobierania akcyzy celnej.
skull - 16-08-2008, 18:36
potrzebne jest badanie i to wykonane w Polskiej stacji diagnostycznej
Serek - 16-08-2008, 18:40
chwila, przecież możesz przywieźć auto na części, którego nie rejestrujesz. Przegląd w tym przypadku jest niepotrzebny. Tak czy nie?
Kmer - 16-08-2008, 19:18
skull,
Piec dni masz od zrobionego przeglądu,a nie od sprowadzenia auta do kraju,zawsze możesz porobić zdjęcia w jaki stanie je przywiozłeś i przedstawić rachunki lub paragony za części,gorzej jest jak naprawiasz sam to rachunku za robociznę sobie raczej nie wystawisz,jeżeli zakupiłeś auto przed 21.07 to jesteś liczony na starych zasadach (tak słyszałem) i jeżeli umowa kupna auta nie odbiega w około 40% od ceny na eurotaxie to akcyza jest liczona od ceny na umowie,rzeczoznawce możesz powołać sobie zaraz po sprowadzeniu żeby Ci opisał jak auto jest uszkodzone,a najlepiej jest to zrobić u wroga zaraz po zakupie,jak dobrze pogadasz to ocenę auta zrobi rzetelnie jak by robił swojemu,czyli każde wgniecenie będzie zaliczone jako wymiana całej części blacharskiej,a nie jak to u nas robią do poprawek blacharsko-lakierniczych.
[ Dodano: 16-08-2008, 19:24 ]
Serek napisał/a: | chwila, przecież możesz przywieźć auto na części, którego nie rejestrujesz. Przegląd w tym przypadku jest niepotrzebny. Tak czy nie? |
To sie zgadza,takich aut nie ewidencjonowujesz nigdzie bo idą na rozbiórkę,ale jeżeli chcesz je zarejestrować to musi przejść przegląd tech.ze auto jest sprawne,bo inaczej lipa,kwit o sprawności jest wymagany w urzędzie celnym.
skull - 16-08-2008, 21:17
no własnie wczesniej dzwoniłem do Urzędu Celnego i pytałem czy nowe przepisy obowiazują od daty zakupu auta czy kiedy przekroczył granice Państwa,Pani odpowiedziała ze od wprowadzenia auta na obszar Polski.Ja mam auto całe jest juz jakis czas w Polsce i kupione przed wprowadzeniem nowych przepisów celnych.Przywiozłem Miśka na blachach szwedzkich z waznym przegladem i ubezpieczeniem Szwedzkim,dlatego smigam narazie i nie rejestruje.Ale jak dowiedziałem się o tych nowych przepisach to mnie kur.... wzieła i teraz kombinuje jak to obejśc żeby nie bulic tyle kasiory za 24 GDI
Anonymous - 03-09-2008, 23:02 Temat postu: Akcyza - Eurotax Witam
Zastanawia mnie jeden fakt (szukałem, nie znalazłem, jeżeli był taki temat - wybaczcie)
Teraz płacimy akcyzę nie od sumy widniejącej na umowie, lecz z tabeli eurotaxu.
Zastanawiam się nad kupnem Galanta 2,5 z Niemiec i akcyza wyniosłaby mnie około 2000,-.
Moje pytanie jest następujące - jeżeli na umowie widniałaby wzmianka o rozwalonej skrzyni biegów, czy wtedy zapłaciłbym akcyzę od kwoty z umowy (bo przecież eurotax nie uwzględnia takiego przypadku)
Z góry THX
Anonymous - 04-09-2008, 07:03
jak jest w przypadku akcyzy to nie wiem warto zapytac handlarza...
ale np w przypadku placenia podatku w skarbowce po zakupie auta ...uwzgledniaja wpisane uszkodzenia i nikt raczej tego nie sprawdza wiec mozna zanizyc wartosc na umowie
Anonymous - 04-09-2008, 11:14
To może ja sobie odpowiem na pyatnie (dzwoniłem do Urzędu)
Podatek jest odprowadzany od kwoty która widnieje na umowie kupna sprzedaży, jednak jeżeli celnik uzna tą kwotę za zaniżoną może zadecydować o uiszczeniu opłaty opartej na tabeli EUROTAXu. Jeżeli natomiast kupiliśmy samochód uszkodzony, należy wszystkie możliwe dokumenty przedstawić celnikowi (na umowie kupna-sprzedaży napisać jakie części są zniszczone, po przyjeździe do polski najlepiej pójść do mechanika i poprosić go o wydanie opinii)
Jeżeli coś źle przekazałem proszę o poprawienie
skull - 04-09-2008, 11:56
mam sprowadzonego MSW i właśnie borykam się bo nie wiem co robic z tą akcyzą za duży wydatek jak narazie.Już zaczełem myślec o sprzedaniu auta i kupieniu czegoś do 2,0L.Masakra dowalili z tą akcyzą złodziejski kraj.Na Litwie zarejestrowanie auta bez względu na pochodzenie to około 500zł z OC.Wstępnie dowiedziałem się że najlepiej jest jak rzeczoznawca opisze wartośc rzeczywistą auta,bo ta kwota w eurotax to pomyłka
mk0808 - 14-09-2008, 19:53
Witam
Dorzuce swoje 3 grosze.
Sprowadzilam autko z zagranicy.
Cena na umowie byla dla pani z UC za niska (moze humoru nie miala, a moze nie spodobalam sie jej )
Nie pomogly tlumaczenia, ze prawie gola wersja, starenkie, duzy przebieg, rozrzad i tarcze, i 4 elementy (blacharka) do zrobienia (wciskalam co sie da ).
Postraszyla rzeczoznawca, to wymieklam. Dowalila dodatkowe 120 zl
Coz moge powiedziec - szkoda kasy, ale... na razie autko odwdziecza sie
Na drugi raz zapodam bardziej zblizona cene zakupu do srednich cen autka.
pozdro
mkm - 01-12-2008, 14:04
Z okazji swiatowego kryzysu nasz rzad postanowil podniesc akcyze na samochody sprowadzane z zagranicy... podobno tylko pow.2000cm3. Znalezliscie juz o ile wzrosnie?
Fragu - 01-12-2008, 14:28
hmm mi sie ostatnio obilo o uszy 500 euro, ale jak to dokladnie wyglada to sie dowiem, moja dziewczyna pracuje w agencji celnej to bede wiedzial
Anonymous - 01-12-2008, 15:02
mkm napisał/a: | Znalezliscie juz o ile wzrosnie? |
tak, do 18%
Fragu napisał/a: | hmm mi sie ostatnio obilo o uszy 500 euro, |
pomysl palikota z serii przyjazne panstwo ale obawiam sie ze nie przejdzie tak jak wiekszosc jego pomyslow.
|
|
|