Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Olej w zbiorniku płynu chłodzącego - co oznacza
pamar - 10-06-2010, 14:30
Powojowałem wczoraj pod kątem sprawdzenia ilości oleju w zbiorniczku i ogólnie stanu oleju. Pierwsza dziwna sprawa, to pusty zbiorniczek wyrównawczy poprzedniego dnia płyn by i był na wierzchu olej, gdzie to wcięło? Uzupełniłem płyn, sprawdziłem korek od oleju, poziom na bagnecie i odpaliłem. Cari popracowała jakieś 30min i ponownie sprawdzam korek i bagnet i.... NIC, zero jakichkolwiek śladów płynu:
A w zbiorniczku, śladowe ilości oleju:
Zakręciłem wszystko i ponownie odpaliłem silnik.... po jakimś czasie usłyszałem dźwięk który przypisywałem napinaczowi (temat o napinaczu i rolkach) pojawiający się na małych obrotach, coś mnie tknęło i odkręciłem korek od zbiorniczka i wywaliło płyn na zewnątrz:
http://www.youtube.com/watch?v=M8UF4MWgDJk
UWAGA!!! Terkotanie na niskich obrotach, ustało jak bul po odbarczeniu zęba
Dzisiaj ponownie sprawdzę co tam w tym zbiorniczku jest, bo wczoraj nawet nie miałem czego wyciągać.
Carismaniak - 10-06-2010, 18:30
ale koledzy ja mialem ten sam problem i po wyplukaniu calego ukladu i jezdzeniu juz z 2 miesiace nic tam nie ma zadnego oleju moze kupiles gdzier juz byla walnieta uszczelka i wystarczy wyplukac i wymyc caly obieg sproboj najpierw tak i pojezdzij ten miesiac conajmniej narazie zalewajac sama czysta woda i bedziesz mial wszystko jasne pozdro
pamar - 12-06-2010, 12:44
robertdg napisał/a: | zalecam intensywne płykanie układu chłodzenia czysta wodą. |
Carismaniak napisał/a: | wyplukac i wymyc caly obieg sproboj |
Będę działał a jak myślicie ile razy trzeba płukać?
robertdg - 12-06-2010, 12:49
Ja kieydś jak płukałem układ, to zeszła mi prawie cała dniówka i przelałem koło 1000litrów wody, ale tam była gorsza masakra, bo sąsiad sobie pomylił korki wlewowe
pamar - 13-06-2010, 13:22
Całe szczęście, ilość oleju w zbiorniku wyrównawczym (w moim przypadku) była śladowa, po wyciągnięciu strzykawką tego czegoś, po zdemontowaniu i wyczyszczeniu zbiorniczka (dokładnie) i po ponownym zalaniu, okazało się, że olej zniknął i nie trzeba płukać całego układu chłodzenia.
Jak myślicie, co było przyczyną pojawienia się oleju w układzie chłodzenia????
Czy źle palące 2 świeczki, zmienione jakieś 3mce wstecz
czy zmiana oleju z Mobila na Castrola?(ten i ten 5W40) a może..... dolali mi olej w serwisie??????????
Carismaniak - 15-06-2010, 10:45
mysle ze oleju do wody to ci raczej nie dolali ale jezeli nie wyplukales calego ukladu tylko sam zbiorniczek to gwarantuje ci ze jeszcze ci sie ten olej pojawi bo bardzo duzo pewnie siedzi jeszcze w przewodach ja w swojej plukalem caly dzien i pozniej przez 5 dni wylewalem co jakis czas i jezdzilem na zwyklej wodzie zeby sie do konca wyczyscil i jest gites ale jak zdjolem przewod powrotny to jak z tubki smar wyciskalem ) powod u mnie oleju w wodzie byl taki ze wczesniej byla walnieta uszczelka przed kupnem auta i ktos nie wyczyscil ukladu
|
|
|