To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Stuki w przednim zawieszeniu

plaster120 - 28-10-2009, 14:29

U mnie z kolei przy wolnej jeździe po nierównościach "stuka" przy każdym kole. Jeżeli wjadę przy większej prędkości w dziurę to tego nie ma. Nie mam pojęcia co to może być??
robertdg - 28-10-2009, 15:59

plaster120, to sprawdz czy stukanie bedzie sie pojawiac przy delikatnym wcisnieciu hamulca, jak jedziesz wolno po tych nierownosciach, jednoczesnie koryguj predkosc gazem aby ja utrzymac na tym samym poziomie, wazne tez abys sprawdzil czy kola sa dokrecone, sadze jednak ze to moze byc wina stabilizatora lub jego lacznikow z przodu i tylu
kamil2525 - 29-10-2009, 11:20

Witam koledzy, to nic innego jak poduszka amortyzatora w tych wersjach jest zalane lozysko w gumie na poduszce amorow i z czasem one sie wyrabia i zaczyna stukac wiem bo mam tak samo po obydwu juz stronach, zawieszenie lux bo bylem na sciezce amory tez po 80 na przodzie ale poduchy na dolach wala a na prostej igla dodac moge tyle ze taka poduszka kosztuje okolo 200 za sztuke tak wiec nie malo :/
Jurek - 11-11-2009, 13:10

Witam.U mnie też pojawiały się stuki(szczególnie przy skręcaniu na postoju).Po wizytach u wielu ,,speców" postanowiłem wymienic łożysko amorka i stuki zniknęły.
Ppiotr - 12-11-2009, 17:13

stuki zazwyczaj sworzeń lub łożysko wszystko zależne w którym momencie stuka mała prędkość nie równości i tylko na skręconych kołach czy przy chamowaniu itd
plaster120 - 17-11-2009, 22:03

robertdg jak jade dosc wolno i dam mocniej gazu zeby gwaltownie przyspieszyc to tez to slysze. chyba bede musial najpierw sprawdzic tuleje wachaczy amorki i wykluczac po kolei wszystko
rasiak1980 - 18-11-2009, 06:52

ja wymieniłem wahacze razem z tulejami górne mocowanie razem z amorkami gumy stabilizatora i drążki stabilizatora i wreszcie zapanowała cisza wszystko usuwałem stopniowo i jak jeden problem usunąwszy następny zaczynał być słyszalny później następny teraz słyszę już tylko prze dodaniu gazu pojedyncze pukniecie które oznacza kończące się przeguby :( w sumie mają prawo prawie 162 000 km :D także kolejna rzecz do roboty wkrótce :evil: tył o dziwo cichy także nic tam nie będę ruszał :D
robertdg - 18-11-2009, 19:09

rasiak1980, przegub bedzie Ci stukla na skreconych kolach, przy dodawaniu gazu jak masz stuki to albo jakas poduszka skrzynia/silnik, albo cos jeszcze w zawieszeniu zostalo pominiete
Ppiotr - 19-11-2009, 19:46

kóńcówki drążków sprawdź maglownica ostatnie wachacze i amorki też potrafią stukać sworzeń nie łożysko też nie
Tak cięko to opisałeś mało szczegółów.
Pozdrawiam Piotr

plaster120 - 25-11-2009, 22:03

Najpierw pójde na szarpaki sprawdzic.
Ppiotr - 25-11-2009, 22:08

szarpaki nie wszystko wykryją ale jedź . ja zawsze proszę diagnostę jak przegląd robię nie który to nawet pozwoli wejść pod autko
PoVeR - 01-12-2009, 19:11

Ja też mam dziwne stuki w przednim zawieszeniu, lecz tylko na nierównościach. Wszystko zaczęło się od szarpaków na przeglądzie ... meches stwierdził, iż sfoznie niebawem trzeba będzie wymienić, od momentu przeglądu z każdym dniem stuki na nierównościach się nasilają ... i poco ja jechałem na tą ścieżkę diagnostyczną :(
Ppiotr - 01-12-2009, 20:04

I dobrze że pojechałeś po to jest stacja diagnostyczna jak coś wisi na włosku tam to wychodzi jeśli tak powiedział to masz luzy i nie klnij na diagnostę tylko podziękuj za diagnozę wymień sworznie
Pozdrawiam Piotr

Anonymous - 04-12-2009, 12:14

Witam, potrzebuje zmienić poduszki amortyzatora (górne mocowanie) Pytanie brzmi czy te od Volvo S40/V40 pasują?
Pytam bo do Cari znalazlem tylko firmy Sachs a te są drogie, do Volvo są innych firm sporo tańsze.

Wojtas24 - 06-12-2009, 21:14

Witam
Ja mam identycznie jak kolega plaster120 w kazdym kole niom i jak dostanie wilgoci to szok normalnie wali jak niewiem ale za to jak bylo cieplo w wakacje to tylko czasami slyszalem te stuki. Bylem u dwuch Mechów i nic a nic nie wykryli wszystko ideał , na dodatek wymienilem amorki z tyłu na Monrołki i jest dalej to samo. Wydaje mi sie ze to te poduszki na których opiera sie spreżyna i amor ale nie wiem. Czytałem wszystkie posty ale nie wiem co moze byc. Pomocy :( :( :( [/b]