To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Włącznik halogenów i przeciwmgielnych tylnych

Anonymous - 19-08-2008, 17:14

a ja właśnie szukam takowego wyłącznika , ponieważ przy czyszczeniu wylotów powietrza płynem do klimy za dużo po prostu na psikałem w boczne nadmuchy...płyn se ściekł na ten wyłacznik i lipa......spalił się , tzn ten od halog. tył działa....rozebrałem ale widac było że spalony...i szukam , więc jak by coś to poproszę.....i uważajcie na tą piankę ....
pozdro

Juiceman - 19-08-2008, 22:39

Morfi napisał/a:
Juiceman, a gdzie tym wd 40 psiknołes. bo ja tez mam takie cos ale mi to nie przeszkadza :P
a tak przy okazji styczniki są z Austri i koszt koło 30 - 40 zł

Sry za późną odpowiedź ;) Strzykaweczką nad przyciskiem ; ) igla tam sie dobrze miesci :wink:

Anonymous - 30-01-2009, 10:36

witam,
mam maly problem jesli chodzi o ten wlacznik halogenow, to ze nie styka to maly problem bo wystarczy rozebrac i wyczyscic papierem sciernym styki potem popsikac plynem do konserwacji stykow i po klopocie na jakis czas. Moj problem polega na tym ze zamontowalem sobie halogeny z przodu a wlacznik mam pojedynczy (tylko do przeciwmgielnego) chetnie odkupie od kogos taki wlacznik lub dajcie namiary gdzie moge taki dostac...
Jesli wy potrzebujecie jakis czesci to piszcie poniewaz mam anglika na czesci i chetnie koos z forumowiczow poratuje.

adaśko - 30-01-2009, 11:01

widze ze sporo osób ma kłopoty z tymi włacznikami a jak narazie ,,odpukac,, niezauważyłem takiego zjawiska w siebie i całe szczescie :) Powodzenia w naprawach.
wazu - 30-01-2009, 19:56

Tak z ciekawości, czy te włączniki są podświetlone? Moje odpukać są sprawne, ale nie są podświetlone, co podczas jazdy w nocy jest uciążliwe, bo trudno jest trafić palcem na przycisk. Wiem, że najprościej byłoby rozebrać przełączniki, ale po co szukać sobie kłopotu, jak można spytać na forum :wink:
Anonymous - 30-01-2009, 20:03

tak te przelaczniki sa podswietlane, w przelaczniku od lusterek jest jedna zarowka, w przelaczniku od przeciwmgielnych jedna i od halogenow tez jedna
barthez2183 - 30-01-2009, 20:04

wazu, obydwa są podświetlone,widać u Ciebie żarówki poleciały.

tu masz coś na ten temat oraz pokazane jakie żarówki tam przychodzą http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=29441

Graczyq - 30-01-2009, 20:11

simak_6 napisał/a:
witam,
chetnie odkupie od kogos taki wlacznik lub dajcie namiary gdzie moge taki dostac...

Cześć,

Ja mam podwójny wyłącznik do halogenów do Carismy. Przez pomyłkę kupiłem dwa jak zakładałem sobie halogeny. Jeśli jesteś zainteresowany napisz do mnie na prv.

Pozdrawiam,
Graczyq

wazu - 30-01-2009, 22:29

Cytat:
wazu, obydwa są podświetlone,widać u Ciebie żarówki poleciały

Właśnie jestem po czynnościach związanych z oglądem tych przełączników. Okazało się, że żarówek podświetlających przełączniki halogenów, w ogóle nie ma, a żaróweczka od lusterek jest przepalona.Trzeba chyba będzie założyć diody R3.

Anonymous - 30-01-2009, 22:53

jesli ich niemasz to nie ma innej rady... mam pytanie moze nie calkiem na temat ale tez o swiatla, czy u was tez dosc czesto przepalaja sie zarowki(h4) w lampach przednich?? bo ja nieraz musialem 2 razy w tygodniu zmieniac........ napiecie po zapaleniu silnika 14,4V
Nie mam juz tego problemu co prawda bo zalozylem Xenony ale chcial bym wiedziec jak jest z tym u was?

saphire - 31-01-2009, 15:28

Może masz walnięty regulator napięcia. Przy podgazowaniu na 3-4 tys jakie masz wtedy napięcie?
Anonymous - 31-01-2009, 18:33

na niskich obrotach jest 14.4 na wysokich 14,6V
biedron15 - 24-02-2011, 07:28

To moja pierwsza aktywność na forum, tak więc witam i pozdrawiam wszystkich :roll:
Graczyq zaoferowałeś się pomóc w zdobyciu schematów. Ja szukam schematu halogenów przednich do cari 1,6 1997 sedan. Zamontowałem sobie halogeny oryginalne. podłaczyłem do oryginalnych kabli, i jeśli połącze odpowiednie piny w kostce włącznika to świecą. Problem mam ze znalezieniem włacznika takiego który by pasowałdo mojej kostki. Bardzo tego nie lubie, ale chyba będę musiał wstawić jakiś inny włącznik, tylko że do zaswiecenia lamp wystarczy zewrzeć dwa piny, a kostka jest sześcio pinowa, z pięcioma przewodami.
Chciałbym sprawdzić do czego służą pozostałe przewody. Do podświetlenia przycisku napewno nie, bo podświetlenie już jest w kostce od tylniej lampy. Z tego co wiem to kontrolki przednich halogenów w moim modelu też nie ma, a do czegoś chyba są... No i taki to prloblem :-X Jeśli ktoś inny może mi pomóc w kwestii schematu, albo ma odpowiedni dla mnie włącznik to ja bardzo chętnie :wink: Włacznik musi być taki żeby można było do niego wpiąc cztero pinową kostkę od tylnej lampy i sześciopinową do lamp przednich. Najprawdopodobniej przyciski są tam dwu pozycyjnę. Ja osobiście jeszcze takiego nie spotkałem, a szukam głównie na allegro i na autozłomach. A może takich wcale niema? Wdział ktoś coś takiego? Proszę o wszelką pomoc i z góry dzięki wielkie :o