Nasze Miśki - Carisma 1.8 GDI- Wroclaw
Juiceman - 11-05-2018, 10:42
Dawno nie odświeżany temat....
Carisma dalej śmiga, jest nie do zajechana chociaż miała ciężki żywot, przyciski niedomagają trochę oleju pali, spalanie dalej na trasie ~6-7l . Klocki teraz będzie trzeba wymienić i na liczniku niedługo pojawi się 300kkm ..
ale żeby nie było w garażu pojawiła się druga Carisma EXE też 1.8GDI z 2003 roku która ma najechane 206kkm.
Także jak tylko wrocławskie SPA odetchnie od natłoku roboty to idzie pakiet startowy tj. rozrząd,zaślepienie EGR,filtry oleje/ amorki tył....
Ale co by nie pisać na sucho poniżej pare fotek :
Carisma ma oryginalny pakiet zew. który wygląda tak ::
oraz dwie rury z tyłu ( ładnie mruczy)
W Sumie opcja na prawie full wypasie:
- tiptronic
- lampy z soczewką
-Skóry
-zmieniarka płyt CD
- niby ma opcje navi pre-kit (ale nie mam pojęcia co to oznacza bo nawigacji tam nie ma)
-TCL-albo tzw. SLIP
-Klime (niestety nie climatronic)
- Szyberdach i reszta standard carismowy
A wygląda to tak:
Bizi78 - 11-05-2018, 10:57
Strasznie brzydkie lampy .
Juiceman - 11-05-2018, 13:11
Do pierwszej stłuczki tfu tfu tfu .... bo są nie do dostania....
Zastanawiam się czy nie wywalić radia z mp3 i nie wstawić ori. aby mieć dostęp do wszystkich funkcji bez problemu.... i jak to będzie działać ze zmieniarką ?
i co to znaczy opcja "navi pre-kit"
Juiceman - 07-10-2019, 09:41
Taki mały update,
wleciało oryginalne radio : ) i Carisma prawie po roku trafiła na konserwe podwozia.... a wyszło jak zwykle... Blacharskie SPA pocykało fotki, które zmroziły.... ruda pogania rudą, która pogania rudą dalej:
No i pytanie - pchać to dalej czy robić na znacznie dłużej. Decyzja jedna robimy : )
Na początek piaskowanie :
Po wypiaskowaniu nałożenie epoksydu antykorozyjnego:
Kolejnym etapem masa bitumiczna of course Noxudol 1600:
W tym roku zostaje jeszcze wymiana oleju i ustawienie zbieżności. Na przyszły rok zostaje zrobienie dynamicznej wymiany oleju , która ma przepłukać wszystkie kanały ( do tego ntrzeba 18l oleju...) - niestety przerzucenie biegów z 2-3 w specyficznych warunkach powoduje szarpniecie.... i ostatni punkt przewidziany na przyszły rok to blacharka nadwozia - wszystkie purchle i jakieś ogniska rdzy wylatują : )
I to tyle na razie
Hugo - 07-10-2019, 11:45
Taka rdza to żadna rdza. Wygląda jakby 2 lata temu opuścił salon.
Bizi78 - 07-10-2019, 12:58
Ja bym się poważnie zastanowił bo to w końcu gdi .
jacek11 - 07-10-2019, 15:45
Ładna robota, chociaż dziwię się że tłumiki nie zostały zdemontowane, co by było wygodniejsze, i na pewno mniej czasu by zajęło, niż omijanie ich i uważanie cały czas.
Bzyk_R1 - 07-10-2019, 16:20
Juiceman, podaj mi link do tej niemieckiej strony z której wkleiłeś screena z bajerami do Carismy, to foto z góry tej strony. Strasznie mi potrzebne bo tam też Outlandery były opisane.
Bizi78 - 07-10-2019, 18:25
Bzyk_R1 napisał/a: | Strasznie mi potrzebne bo tam też Outlandery były opisane. |
Za browara wyślę na maila pdf-a .
Juiceman - 07-10-2019, 20:02
Bizi78 napisał/a: | Ja bym się poważnie zastanowił bo to w końcu gdi . |
Jak padnie to wleci 2.5 v6 xd ale odpukać silnik chodzi lepiej niż w poprzedniej car (mimo że lekkiego zycia poprzednia car nie ma ale odpukać zepsuć się nie chce )
Bzyk_R1 napisał/a: | Juiceman, podaj mi link do tej niemieckiej strony z której wkleiłeś screena z bajerami do Carismy, to foto z góry tej strony. Strasznie mi potrzebne bo tam też Outlandery były opisane. |
https://docplayer.org/21586900-Mitsubishi-motors-deutschland-gmbh-mitsubishi-motors-de-zubehoer-sma-ari-c.html
Juiceman - 30-05-2021, 12:19
Panowie dziś wyskoczyły dwa błędy P0303 oraz P0203 i pytanie co to jest?
Tj. Czyjest to jakaś dtandardowa przypadłość gdi czy wystarczy wymiana swiec/kabli albo czegoś innego?
Jakby co to wtryskiwacz wyzionął ducha tj był zarabany syfem po wymianie bajka:)
deejay - 30-05-2021, 20:17
Kod diagnostyczny P0203 OBDII jest ustawiany, gdy ECM wykryje usterkę w obwodzie wtryskiwaczy paliwa numer 3. Ta usterka jest spowodowana tym, że ECM poleca iniektorowi włączenie lub wyłączenie, ale nie obserwuje odpowiedniej zmiany napięcia.
Marcino - 31-05-2021, 09:15
To ona jeszcze żyje...:)
Juiceman - 31-05-2021, 12:36
No jasne Obie żyją - druga w lepszym stanie bo po porządnej konserwacji dwa lata temu xD
Tylko dalej walczę z piszczącym paskiem, wymiana na nowy czy napinanie go pomaga na krótko
deejay napisał/a: | Kod diagnostyczny P0203 OBDII jest ustawiany, gdy ECM wykryje usterkę w obwodzie wtryskiwaczy paliwa numer 3. Ta usterka jest spowodowana tym, że ECM poleca iniektorowi włączenie lub wyłączenie, ale nie obserwuje odpowiedniej zmiany napięcia. |
Tak wiem, tylko chciałem się dowiedzieć czy może to jest taka sama przypadłość jak w SS, że kable było trzeba polutować bo wymiana czegokolwiek innego nie pomagała xD ( może taka przypadłość poliftowych GDI )
Marcino - 31-05-2021, 18:40
Kup porządny pasek. Ponoć u nas na sprężarkach na testerach sprawdzały się Gates.
|
|
|