Space Star Techniczne - [MSS ALL] SKRZYNIA BIEGÓW Hałas na luzie
cns80 - 25-03-2010, 09:52
Manuela napisał/a: | bo jak stoję w miejscu, odgłosu nie ma. | Krzyżak półosi być to może.
Manuela - 15-04-2010, 14:29
Z nowości- wracając z weekendu w MRU hurgot się zrobił okrutny, uzależniony od prędkości, bez względu na to czy na biegu czy na luzie, non stop. To ten sam dźwięk o którym pisze powyżej, tylko już bardzo nieprzyjemny. Na tyle głośny przy 80km/h, że bałam się jechać szybciej- zagłuszał prawie silnik miałam wrażenie że zachwile mi tam coś wyleci na asfalt.... Po 220 km zrobiłam sobie przerwę i... hałas zniknął zupełnie! dojechałam do Warszawy spokojnie (kolejne 220 km- acz dalej 80 km/h- ze strachu ) i nic jedyny pozytyw to zużycie z tej trasy, 4,7
Uprzedzając pytania- biegi wchodzą bez problemu, w kółku nic nie czuć. Hamowanie hamulcami nic tu nie zmieniało. Hamowanie silnikiem o tyle, że hurgot się intensyfikował wprost proporcjonalnie do prędkości. Zaczynał się ok.50 km/h przy 80 dało się jechać, koło 100 - przerażający dość dźwięk. Do obrotów silnika nic się to nie miało (robiłam przegazówki na luzie i stojąc i jadąc), równiż nic do wciskania i wyciskania sprzęgła.
Hałas zaczął wracać w poniedziałek ciuteczkę przy ruszaniu, a dokładniej po zapięciu biegu w momencie dodawania gazu. Teraz, po 3 dniach, jest już wyraźny na 1, 2 i przy mocniejszym depnięciu na 3. W przyszłym tygodniu jesteśmy umówieni u mechanika. Póki co jeżdżę, słucham i wątroba mi gnije. Mam też wrażenie że pokazał się lekki luz na sprzęgle, ale już sama nie wiem co jest a co mi się wydaje.
Macie jakieś pomysły, co to do jasnej Anielki może być ??
cns80 - 15-04-2010, 14:35
Pomysł mam taki jak już Ci wyżej pisałem. I życzę Ci żeby to nie było to o czym rozmawialiśmy na gg
Manuela - 15-04-2010, 14:46
cns Ty mówiłes mi o tylu rzeczach, że cud że to auto jeszcze się rusza
Ja czytam podobne wątki teraz i przeraziła mnie wizja rozsypki dyfra zintegrowanego ze skrzynią oraz wysypanie się igiełek krzyżaka.
Czy ten mechanizm różnicowy jest naprawialny czy zawsze od razu trzeba wysłać w kosmos całą skrzynię?
robertdg - 15-04-2010, 16:10
Pewnie łożyska w skrzyni skończyły swój żywot, zalecam dokładniejsze sprawdzenie auta przez mechanika a ewentualna wymiane tylko i wyłacznie na oryginalne, przy okazji sprawdzić stan zużycia synchronizatorow.
|
|
|