To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Jaka butla LPG w kolo do Galanta sedan??

jkrzysztof80 - 28-04-2010, 01:20

Ja mam wciśniętą 72l, i gdyby nie tabliczka informacyjna podłoga była by płaska, a tak minimalnie jest uniesiona.
mario mario - 28-04-2010, 09:44

Juiceman, Twoje rozwiązanie jest chyba najrozsądniejsze, z tych schowków i tak się nie korzysta, a na trójkąt, apteczkę czy nawet inne małe klamoty jest tam wiele miejsca. Napisz te wymiary oraz w jaki sposób jest zamocowana twoja butla. Ja od pół roku szykuję się na sekwencję. Fakt jak byłaby kasa to nie zastanawiałbym się i wyłożył 5 000 i założył najlepsze komponenty i po problemie, a tak muszę etapami. Znalazłem gościa, gazownika, który będzie nadzorował moją robotę i firmował swoim podpisem, ale warunek, że wszystkie czynności wykonam u niego w warsztacie pod jego okiem, bo inaczej nie podpisze się pod tym. Koszt nadzoru "duża butla" plus podatek za fakturę. Znajomy i dlatego się zgodził. Szczery człowiek, bo powiedział, ze każdy gazownik posiadający wiedzę w tej dziedzinie potrafi założyć dobrą instalacje, czyli na dobrych komponentach i to w taki sposób, że nic nie widać, ale wtedy czas zakładania wydłuża się co najmniej o jeden dzień, a na lepszych, czyli droższych komponentach mniej się zarabia. Osobiście też tak uważam, wcześniej już pisałem, ze instalacja za którą płacimy 3000 z założeniem, kosztuje 1500 (komponenty) reszta do kieszeni gazownika. Jak co niektórzy z tego forum ja również od około pół roku jestem na innych forach gazowych takich jak forum lpg, gazeo, AC forum i kilku mniejszych na bieżąco sledzę ciekawsze tematy i jak narazie zdecydowałem się na sterownik stag 300, już kupiłem z wiązką i czujnikiem ciśnienia, do 2,5 V6 nie trzeba żadnych plusów i premium, te zawierają opcje pomocne dla gazowników dla zwykłego użytkownika wystarczy zwykły stag 300, dobrze ustawiony i samochody śmigają jak złoto. Tak jak inni potwierdzę ze oprócz sterownika kluczowymi komponentami są reduktor i wtryskiwacze. Ja na tym się zatrzymałem. Na forach, o których wyżej wspomniałem udzielają się gazownicy - monterzy i chwalą to co sami zakładają, ciężko wyłuskać szczere opinie, ale mimo to wiele można dowiedzieć się na temat wad poszczególnych komponentów. Jak wspomniałem jestem na etapie butli, następnie reduktor i wtryski. Butla - wszyscy co mają gala piszą, że mają 630 szeroką jak wspomniałem mierzyłem i u mnie wydaje się wchodzić 620, no i z tą wysokością butli nie wiem. Wtryskiwacze na 99 % Matrixy pojedyncze, HS 211.10 lub 20 w wersji snap-in czyli bezpośrednio w kolektor, montaż wtrysków - nawierty obok benzynowych, czyli w kolektorze rozdzielającym. Bolączką staje się reduktor, tyle się naczytałem opinii, ze klękam jak właśnie za słaby reduktor. Scorpion GT odpowiada na 80%, magic III- zawiesza się i trzeba trochę modyfikować, niektórzy wstawiają sprężynę pod tłok, Zavoli zeta S - hmm średnio opiniowany, jest jeszcze Ares, No i górna półka Prins - 1100 zł ale czuły na nasz brudny gaz, LR maggerato też drogi, a trzeba obsłużyć tylko 163 KM i utrzymać ciśnienie w skrajnych warunkach, nic więcej, niestety w miarę rozsądnej cenie nie ma obecnie dobrego reduktora. Nie chcę zakładać nowego tematu, ale zamierzam informować o każdym postępie w zakładaniu instalacji i załączyć dokumentację fotograficzna. Jak mod zdecyduje to wyłączy moje posty do innego tematu. Pozdrawiam.
KaWu - 28-04-2010, 10:29

mario mario, butla na 200mm wysokosci wchodzi i jest ok bez podcinania plastikow. Juz nie pamietam jakie mialem wymiary musialbym zmiezyc jak bedziesz chcial.
Butla ma 45÷46L pojemnosci.

Juiceman - 28-04-2010, 10:38

Więc tak u mnie jest butla co ma wysokości 270mm średnica 600mm 59l i niby wchodzi do niej 47,2l gazu w rzeczywistości 1-2litry mniej. Obok butli bez problemu wchodzi lewarek i jest jeszcze dużo miejsca na inne duperele. W czarnej półce z tyłu jest sporo miejsca na klucze etc. z przodu tyle co widać na zdjęciu ;)
mario mario - 28-04-2010, 10:43

KaWu, Koło zapasowe powinno wejść o szerkości (patrz wysokość ) 215 tak na ścisk, więc domyślam się, ze 220 też powinno się zmieścić bez docinania półki. Irene podaje, ze dla galanta w kombi pełny zbiornik troidalny to 630x270 na 79 litrów, ewentualnie zwykły zbiornik troidalny 630x270 to 68 litrów, obawiam się, ze 270 nawet po wycięciu półki nie wejdzie, ale taki do 250 wysokości powinien wejść bez problemów. Zobaczymy może ktoś coś napisze o wymiarach pod wyciętą półkę.

[ Dodano: 28-04-2010, 10:48 ]
Juiceman, Tak obstawiałem, ale liczyłem, ze masz tak jak większość podaje 630 szeroką. Jak już pisałem twoja opcja będzie super, tylko muszę upewnić się co do szerokości. Przy butli o szerokości 600 może ona być bardziej dopasowana do podłogi, natomiast przy 630 może pójść o pół lub centymetr do góry, a wtedy wycięcie nic nie da bo pokrywa będzie się wspierała na butli, ale poczekamy zobaczymy.

Juiceman - 28-04-2010, 11:29

Właśnie pomierzyłem ile wynosi przestrzeń między butlą, a czarną półką i jest to ok 4mm.
mario mario - 28-04-2010, 20:57

Juiceman, No to spoko, galanty są takie same, więc i w moim śmiało mogę pakować 270 i rzucić coś wygłuszającego pod butlę, a właśnie jak masz zamocowaną tą butlę? co jest pod nią, czy na gołej blasze? Aha jak z tym wymiarem drugim czyli szerokość, 630 zmieści się?

[ Dodano: 28-04-2010, 21:05 ]
Proponuje przenieść ten temat do działu LPG

mar111cin - 28-04-2010, 21:10

w moim sedanie jest stako 53l pojemności (Wchodzi 42,5) i faktycznie butla jakby troche podnosiła podłoge w bagażniku. Tak że jest sposób żeby wsadzić jakąś tą butle 72l ? bo w sedanie to chyba nierealne? a przydała by się większa, bo tak naprawde to jestem częstym bywalcem na stacji benzynowej :/
mario mario - 28-04-2010, 21:59

mar111cin, Ja będę zadowolony z 68 litrowej ireny, powinno wejść około 58 litrów. Nadal pozostaje problem średnicy butli 630.
Rafal_Szczecin - 28-04-2010, 22:11

ja mam butle 46litrow, wchodzi 39 , nic nie wystaje, podloga plaska tak jak byc powinna :)
Juiceman - 28-04-2010, 22:50

Butla jest na podłodze od razu, ew przy montażu mogli dać 3 gumy. Poproś o fotkę jkrzysztof80 jak u Niego wygląda butla 72l możliwe, że to są wymiary takie jak Ciebie interesują. Jeśli niechcesz trzymać lewarka z tyłu przymocowanego jak w oryginale to na 200 procent tak butla wejdzie.
mario mario - 29-04-2010, 07:56

Rafal_Szczecin, wymiary butli.

[ Dodano: 29-04-2010, 08:07 ]
Sprecyzuję pytanie. Czy butla o wymiarach 630x270 zmieści się do gala kombi po 96, biorąc pod uwagę wycięcie plastikowego schowka oraz czy w tym układzie da się zamontować lewarek w jego oryginalnie przeznaczonym miejscu, z tego co pamiętam to zakładając lewarek przy kole zapasowym 15x60x205 było jeszcze około 3 cm luzu i czy pokrywwa schowka nie będzie uniesiona.

Ponadto prosiłbym o konkretne odpowiedzi w głównym temacie np. butla firmy STAKO, troidalna zwykła (są pełne), wymiary 600x220, pojemność 45/39, gdzie 45 to pojemność całkowita butli, a 39 zatankowanego na max gazu i krótki opis np. schowek nie wycinany, pokrywa schowka leży idealnie, lewarek mieści się idealnie.

Ja osobiście już podjąłem decyzję na 99%, ale takie określenia przydadzą się innym, którzy w przyszłości będą chcieli założyć gaz. Pozdro.

Cezar - 29-04-2010, 09:22

Moja butla ma wymiary 630x220, gazu wchodzi prawie 40l. Wszystko ladnie pasuje, pokrywa lezy normalnie, lewarek i klucze tez sa na swoim miejscu.
KaWu - 29-04-2010, 09:49

mario mario napisał/a:
Nadal pozostaje problem średnicy butli 630.

Wejdzie - sam mam u siebie 630. Lewarek tez sie miesci. Podloga nie docinana - przy wysokosci 200. Jak wezmiesz 270 to na bank nie wejdzie.

mario mario - 29-04-2010, 10:29

O to mi chodziło. dzięki.