Carisma - Ogólne - Czujnik w nawiewie na szybę
Brikston - 10-09-2008, 10:35
kristof napisał/a: | tylko że klime mam manualną więc nie wiem na ile C ustawiam |
tu mowa tylko o automatycznych klimach
kristof - 10-09-2008, 11:02
to sorka za mieszanie się w temat..
Anonymous - 12-09-2008, 19:39
Brikston napisał/a: | No tak jest i u mnie, ale tylko z nawiewem frontowym. Symulacja: powiedzmy ze po odpaleniu silnika ustawiam temp na 26 st, wtedy nawiew (jak podbijam temperature do tych 26st - bez trybu auto) zawsze mi sie ustawia jakos sam na dol i szybe albo tylko na dol. Ale mimo tego i tak z kratek frontowych zawsze cos leci, co kazdy pewnie juz zauwazyl.. no i poleci cieple powietrze na wszystkie kratki, nagrzeje auto i po pewnym czasie z kratek frontowych zaczyna leciec zimne, ale z dolnych i na szyba leci nadal cieple. Tylko ze najbardziej odczuwamy to co leci z frontu i dlatego robi sie nam zimno. Dziwne, ale tak jest u mnie. Wtedy zamykam frontowe kratki i jest utrzymywana ciepla temp wewnatrz pojazdu.
Musze jeszcze sprawdzic co sie dzieje jak sam ustawiam kierunek nawiewu np. na sam dol od odpalenia auta... czy wtedy tez caly czas bedzie lecialo cieple na nogi, bo z frontowych kratek na pewno poleci zimne po jakims czasie. |
Rozebrałem dziś środkową konsolę (uuuu, wcale tak łatwo nie wyszła jak jest to opisywane w dziale FAQ) i okazało się, że ta rurka doprowadzająca powietrze z wnętrza auta do czujnika wyskoczyla ze swojego miejsca i do czujnika dochodziło powietrze gdzieś zza konsoli środkowej.
Jak będzie teraz to się zobaczy. Mam nadzieję, że lepiej.
kristof napisał/a: | (...)może być tak że nie wyrabia z dogrzewaniem/ochładzaniem powietrza(...) |
Jeśli tak jest (w co nie wierzę) to wieeeelki minus dla Cari, bo to niedopuszczalne. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji w samochodach z rocznika '9x. Takie klocki to w Trabancie, ale nie w Mitsu.
Anonymous - 10-10-2008, 19:51
Cześć kolego jest o tym cały temat! są nawet fotki które wrzuciłem !
trzeba przelutować czujnik temp z panela klimatronika! sprawa prosta jak już się go wyjmie i dać gdzieś indziej! bo od radia ogrzewa się obudowa i przekłamuje odczyt!
[ Dodano: 10-10-2008, 19:53 ]
A ta rurka mogła ci spaść przy wyjmowaniu
Anonymous - 10-10-2008, 21:34
adipaw napisał/a: | trzeba przelutować czujnik temp z panela klimatronika! |
hmm, to chyba czegoś nie skumałem, bo wydawało mi się, że ten czujnik jest gdzieś za konsolą a ta rurka doprowadza do niego powietrze, a tu wynika, że jest on częścią panelu klimatronika, tak?
adipaw napisał/a: | A ta rurka mogła ci spaść przy wyjmowaniu |
to fakt
wichura1 - 10-10-2008, 23:20
Czujnik temperatury w kabinie jest za kratką, która znajduje się pod przyciskiem zmniejszania obrotów wentylatora i przyciskiem przełączania nawiewu.
Anonymous - 10-10-2008, 23:23
wichura1 napisał/a: | Czujnik temperatury w kabinie jest za kratką, która znajduje się pod przyciskiem zmniejszania obrotów wentylatora i przyciskiem przełączania nawiewu. |
to po "H" ta rurka z tyłu idąca.. no wlaśnie do kąd w takim razie i po co?
Anonymous - 11-10-2008, 13:11
TA RURKA TO ODPROWADZENIE POWIETRZA KTÓRE WPADA PRZEZ KRATKĘ.
co do czujnika to jest w panelu! trzeba wziąć kawałek 2 żyłowego cienkiego kabelka i wstawić między panel a czujnik (u mnie jest tak jak u kolegi który to robił pierwszy ) i dać czujnik przy popielniczce na przykład. U mnie zdało egzamin bo już nie wieje zawsze zimnym!!! (miałem strasznie grzejące się radio)
wichura1 - 11-10-2008, 15:52
W klimie automatycznej są 3 czujniki wspomagające sterowanie. Czujnik temperatury wewnętrznej, czujnik temperatury zewnętrznej, czujnik oświetlenia. Wszystko to jest opisane w instrukcji obsługi Carismy, dostępnej w dziale "Download"
Anonymous - 11-10-2008, 17:36
wichura1 napisał/a: | W klimie automatycznej są 3 czujniki wspomagające sterowanie. Czujnik temperatury wewnętrznej, czujnik temperatury zewnętrznej, czujnik oświetlenia. Wszystko to jest opisane w instrukcji obsługi Carismy, dostępnej w dziale "Download" |
tak ale tylko ten jeden przez grzejące się radio psoci!
|
|
|