To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Olej silnikowy - teoretycznie

remix - 12-09-2008, 15:43

przy hydraulicznych kasatorach luzu zaworowego stukanie "klawiatury" jest prawdopodobne od niewłaściwego oleju. Zanim zdejmiesz pokrywę i wymienisz kasatory, to wymień olej. Do GDI to musi być coś lepszego. Wybrałbym olej full-syntetic (nie hydrokrakowany - HC) klasy 5w-40, 5w-50 tak na początek.
brodzky - 19-11-2008, 23:07

Remix! Dalem Ci punkt pomogl bo po ok. 3 tys od wymiany popychacze przestaly cykac i silnik przyjemnie mruczy (pasek czasem popiskuje ale to sie wytnie). Zalalem Elf Excellium LDX TBN=10,4mg KOH/g, jedne z najwyzszych jakie znalazlem + informacja producenta: polecane do aut z hydrauliczna kasacja luzu zaworowego.
remix - 25-11-2008, 21:35
Temat postu: hehe
dzięki:)
idas - 30-11-2008, 14:12

Mam pytanie, czy zakupiony podczas pobytu w niemczech po bardzo okazyjnej cenie Castrol GTX magnatec 10W-40 (5 litrów kosztowało mnie około 70 zł:) ) będzie dobry do silnika 4G92 (lancer 1.6 GLXi CBO)? Bo szczerze powiedziawszy jedyny parametr na jaki zwróciłem uwagę podczas zakupu to lepkość (teraz mam zalane shell helix 10W-40).
turek61 - 01-12-2008, 16:23

brodzky napisał/a:
. Zalalem Elf Excellium LDX TBN=10,4mg KOH/g, jedne z najwyzszych jakie znalazlem + informacja producenta: polecane do aut z hydrauliczna kasacja luzu zaworowego

Też go miałem a zmieniłem na Mobil 5W50 i jest jeszcze lepiej :biggrin:

brodzky - 01-12-2008, 16:33

Sorry ale nic nie wniosles do tematu. Bo nawet nie wiem co znaczy lepiej (silnik bez paliwa chodzi? bo mi na Elfie juz nie cyka wiec nie wiem co jest lepiej) ani sie TBNem nie pochwaliles. Co wiecej nie potrafie go znalezc...