[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana żarówek H7
Zhan - 21-09-2008, 18:36
minaj napisał/a: | Ja też się nieżle nagimnastykowałem z wymianą tych żarówek.
Jednak nadal mam wrażenie, że są źle zamontowane - nie "wskakują" i nie dolegają idealnie - po zablokowaniu "drucikiem" mają wyraźny luz góra <-> dół, tak jakby nie dolegały prawidowo. Czy Wy też tak macie???? |
u mnie tez tak jest... w sensie, ze zarowki dolegaja niby dobrze ale da sie nimi ruszac w gore i w dol po zablokowaniu drucikiem...
swiatla niby swieca ok (chociaz rozczarowalem sie osramami nightbreaker) ale tez mnie zastanawialo to czy powinny sie ruszac
Anonymous - 21-09-2008, 18:53
Taki minimalny luz to chyba norma. U mnie tez da sie zarowka poruszac gora dol w granicach moze milimetra - dwoch...
tommyc1 - 21-09-2008, 19:23
tak, nightbreaker tez mnie rozczarowal...nie widze specjalnej roznicy
w ogole swiatla mijania w galu to porazka jakas...dziwna sprawa, bo jak sprawdzam ustawienie swiatel na stacjach diagnostycznych, to niby jest ok w aparacie a jak na ulice wyjade, to wyraznie widze ze jakos nisko swieca w porownaniu do aut, ktorymi wczesniej jezdzilem, swiatla sa dziwnie rozproszone,slabe, jazda w ciemnosciach na dluzsza mete to straszna meczarnia (gdy nie mozna drogowych wlaczyc, bo ruch spory)
jest to jak dla mnie poprostu kolejna pozycja na minus w tym samochodzie (po rdzewiejacych blachach i klepiacym silniku)
...no i kupilem te "lepsze" zarowki w nadziei, ze bedzie jakas poprawa, ale niestety ni ma...
czekoladka_1981 - 21-09-2008, 19:25
Devo napisał/a: | Taki minimalny luz to chyba norma. |
One tak mają. Właśnie sprawdzałam na lampie zapasowej, którą mam w domu.
seir - 22-09-2008, 00:25
Dziwne u mnie siedzi napięte wszystko i nawet nie drgnie. Inna sprawa to to, że nieźle wyściskałem ten drucik i dość mocno wpycha żarówkę
Aktualnie mam Phillips'a Nightvision i jest troszke lepiej niż moje poprzednie "zielonkawe" - nie wiem jakej firmy... Fakt, jeździłem Yaris'ką, Almerą, Mondeo i tam światła były fajnie ustawione. W tamtych autach lampy są "wolne" od góry, a w Galancie maska zachodzi na lampę najwyraźniej na tyle znacznie, że pogarsza to widoczność... Dziwne, bo długie (tudzież drogowe) działają świetnie... Można jeszcze troche podregulować światła, żeby siedziały wyżej. Elektrycznie z "kabiny pilota" Ja tak zrobiłem i jadąc przez ciemne uliczki miasta widzę wszystko ok, a jak jest naprawdę ciemno to najczęściej można włączyć długie. W Galancie tak bardzo nie oślepiają - sprawdzałem Najbardziej przeszkadza mi ciemność po bokach, ale to każde auto tak ma w różnym stopniu...
tommyc1 - 22-09-2008, 07:59
drogowe rzeczywiscie sa dobre, ale rzadko moge z nich korzystac...natomiast jak elektrycznie podniesc swiatla mijania? chyba ze poziom "zero" ustawie na "1" bo ja juz mam ustawione max gora na regulacji w kabinie
spown - 29-09-2008, 23:34
A ja mam problem niesamowity Przestała świecić lewa lampa (str kierowcy), wymieniam żarówkę nic, podłączam miernik do wtyczki nic...
Jakieś pomysły? Sugestie?
seir - 30-09-2008, 00:57
Całkowicie, czy tylko mijania? Jak tylko część świateł to sprawdź styki na kostkach przy podłączaniu zasilania pod lampę. Jak nic się nie świeci to prawdopodobnie padło już coś w rozdzielaniu zasilania - ta puszka nad akumulatorem. Może to być też kabel...
PiotrBe - 30-09-2008, 09:28
ja jestem zadowolony z mocy swiatel w galu, naprawde nie wiem czemu uważacie ze są za słabe. Mam porównanie z kilkoma modelami mercedesa, gdzie przednie lampy maja powierzchnie stołu do ping-ponga i naprawdę gal wypada lepiej. Nie mówiąc juz o innych niemieckich wynalazkach jak ople czy vw.
A u mnie żarówka siedzi sztywno - wczoraj zmieniałem więc sprawdzałem. Wcześniej mialem jakies z niebieska poświata jeszcze po niemieckim właścicielu i tez sie rewelacyjnei sprawowały. Założyłem zwykłe żarówki nabyte w cpn-ie i święca równie dobrze jak te poprzednie.
Może czas umyć lampy;)
pzdr
czekoladka_1981 - 30-09-2008, 10:14
PiotrBe napisał/a: | A u mnie żarówka siedzi sztywno |
Tak to prawda! Po ponownym ułożeniu oprawki żarówki H7 i zabezpieczeniem jej blokadą z drucika siedzi dardzo mocno , i nie ma żadnych lekkich luzów.
spown - 30-09-2008, 10:22
seir napisał/a: | Całkowicie, czy tylko mijania? Jak tylko część świateł to sprawdź styki na kostkach przy podłączaniu zasilania pod lampę. Jak nic się nie świeci to prawdopodobnie padło już coś w rozdzielaniu zasilania - ta puszka nad akumulatorem. Może to być też kabel... |
Właśnie tylko mijania. Chciałbym wiedzieć skąd pędzi ten przewód?
PiotrBe - 30-09-2008, 11:56
Spown jak chcesz moge dać Ci na prw nr do znajomego elektryka w Śremie, ja miałem podobny problem w ducato i zrobił mi to bez problemu - mało jeszcze po innym "specjaliście" naprawił.
Powodem niedziałania świateł był ein fennig w skrzynce bezpieczników, który zrobił małe zwarcie.
Mam go na pamiątkę, bo nie chciało mi sie wierzyć;)
PZDR
spown - 30-09-2008, 13:12
Wstyd się przyznać... Ale tak to jest jak się robi o 23 na ciemnym parkingu... Pomyliłem żarówki Wszystko już działa. Dzięki za sugestie!
Sikub - 18-03-2009, 12:22 Temat postu: Wymiana zarowki Witam,
Czy ktos moze mi powiedziec w jaki sposob docisnac ten drucik w oprawce aby usztywnic pozycje zarowki H7 w Galu ? Pytam gdyz juz troche sie z tym mecze i jakos nie idzie ... Tj ta kolo akumulatora. Czy u Was tez ten drucik jest krotszy niz ten w drugiej oprawce ?
Dzieki za pomoc, pozdro
czekoladka_1981 - 18-03-2009, 17:55
przyciśnij > pchanj w kierunku żarówki > poluzuj , jest tam taka blaszka z wyciętym ząbkiem w który to wchodzi koniec sprężynki (zabezpieczenie)
http://www.fotosik.pl/pok...783b0e639f.html
|
|
|