[XX-92]Colt C50 i starsze - Chcę kupić Colta C50
karolgt - 02-09-2008, 02:22
gRuHa89 napisał/a: |
wszystko rozumiem i też uważam, że im większy silnik (bez przesady oczywiście) tym lepiej, ale na forum Civica powiedzieli mi, że jak nie chce mieć problemów z silnikiem to lepiej 1,3, bo wszystkie większe ZAZWYCZAJ są zarżnięte...
|
każdy może być zajechany, co za różnica czy 1,3 czy 2,5, każdy można zajechać chocby na 1 biegu. Wg mnie wlasnie im mniejszy tym mocniej trzeba kręcić więc moze byc bardziej zużyty, to tak jak londolut pisał ze spalaniem.
ale co co tych silników 1,5 - na forum znajdzie się kilka osób pewnie co mają na nich przejechane po 500 tys jak nie wiecej
jak silnik chodzi równo i nie jest mokry, to zajmij sie dokladnym sprawdzeniem blachy, bo to w sumie wazniejsze w samochodach które maja tyle lat.
tomusn - 02-09-2008, 15:25
ja bym brał 1.5 - choć 1.3 łatwiej zagazować, to ustawienie gaźnika to ciężka sprawa.
i jak 1.5 to i wersja GLXi - lepiej wyposażona - "podstawowa" wersję w z wygodami
Krzyzak - 02-09-2008, 21:42
brodzky napisał/a: | Nie zagladam w cenniki ale rozrzad to jakeis 90zl (pasek + jakas rolka) a pompa wody 130zl. Tak pamietam... |
mega drogo, ja placilem
- za pasek japonski Sun - 35 zl
- za napinacz japonski GMB - 38 zl
- za pompe wody GMB - 68 zl
pozostale:
- klocki Ferodo - 80 zl komplet
- chlodnica japonska Koyo - 170 zl
- sprzeglo japonskie Aisin - 280 zl/komplet
- japonski sworzen wahacza 555 - 50 zl
faktem jest, ze moze czesci do wspomnianego golfa beda ciut tansze, ale tez najczesciej wytrzymuja 1/3 tego przebiegu co japonskie...
brodzky - 02-09-2008, 22:20
Krzyzak napisał/a: |
mega drogo, ja placilem |
Byc moze i drogo. Nie mowie ze tyle placilem tylko tyle mi sie wydaje ze placilem. Dwa lata temu...
Krzyzak napisał/a: |
faktem jest, ze moze czesci do wspomnianego golfa beda ciut tansze, ale tez najczesciej wytrzymuja 1/3 tego przebiegu co japonskie... |
No wlasnie nie byly tansze i dlatego uznano mnie za wariata i przestano ze mna rozmawiac ;p
gRuHa89 - 02-09-2008, 23:40
karolgt napisał/a: | zajmij sie dokladnym sprawdzeniem blachy, bo to w sumie wazniejsze w samochodach które maja tyle lat. |
napewno będę sprawdzał, z tego powodu zainteresowałem się Coltem, bo ma ocynk właśnie...
karolgt napisał/a: | każdy może być zajechany, co za różnica czy 1,3 czy 2,5 |
mówie Ci jaka jest tendencja w przypadku Hondy...
josie - 03-09-2008, 01:27
Krzyzak napisał/a: | faktem jest, ze moze czesci do wspomnianego golfa beda ciut tansze, ale tez najczesciej wytrzymuja 1/3 tego przebiegu co japonskie... |
Eeee
Nie ma się co oszukiwać, ale zamienniki tej samej klasy do niemców z racji ich popularności są jednak tańsze.
Golf II Kayaba tył: 96zł
Colt C50 Kayaba tył: 191zł
(oba olej)
Golf tarcza brembo przód went. 82zł
Colt brembo przód went. 237zł
Ceny intercars przed zniżkami.
Co nie zmienia faktu że lepiej jeździło mi się coltem niż golfem którego ma kumpel.
No i nie napisałeś Darek, że podajesz ceny od Japaneze, z którym nie wszyscy potrafią się dogadać żeby zamówić taniej części
gRuHa89 - 05-09-2008, 22:13
są jeszcze jakieś typowe dolegliwości, które można jakoś łatwo podczas oględzin auta wychwycić??
docencik87 - 06-09-2008, 08:51
Poszukaj pęcherzy na dachu, sprawdź czy lakier nie ma odprysków (bo w marskich lubią się robić), oglądnij tylne nadkola, bo to pierwsze co zaczyna rdzewieć.
Sprawdz czy nie ma wycieku spod głowicy cylindrów od strony skrzyni biegów.
Krzyzak - 06-09-2008, 09:55
gRuHa89 napisał/a: | są jeszcze jakieś typowe dolegliwości, które można jakoś łatwo podczas oględzin auta wychwycić?? |
typowki C50:
- luzy na wycieraczkach (szczegolnie od strony kierowcy - potrafi o maske haczyc)
- wypadajace gorne mocowania mc phersona - guma sie odspaja
- pekajace kolektory wydechowe (slychac )
- brak ogrzewania tylnej szyby
- kratownice drzwi i maski sie odspajaja od blach
- rdzewiejace tylne nadkola i czasem okolice tylnej wycieraczki oraz progi na wysokosci zawiasow drzwi
- skrzypiace przeniesienie mechanizmu hamulca glownego
- padaczki aparatu zaplonowego (bardzo rzadko - wlasciwie tylko przy LPG)
- padajace lozysko walka sprzeglowego w skrzyni - terkocze jak...
Hubeeert - 06-09-2008, 16:31
gRuHa89 napisał/a: | ale wszystkie, czy może tylko pewne wersje??
cały łącznie z podwoziem??
ten nie wygląda na ocynkowany (błotnik przy drzwiach): |
Colty były w całości ocynkowane.
Ten samochód ma 20 lat i niewiadomą przeszłość za sobą. Mój zardzewiał przy krawedziach tylnych błotników (ale od środka), próg - lewy (brak zaślepki) i lewy błotnik przód (walony).
gRuHa89 napisał/a: | ale na forum Civica powiedzieli mi, że jak nie chce mieć problemów z silnikiem to lepiej 1,3, bo wszystkie większe ZAZWYCZAJ są zarżnięte... |
Może w Civicach. Zresztą remont 4G15 nie jest bardziej skomplikowany od wyszczania dziury w sniegu. 4G13 to loteria ze względu na gaźnik. Wieksze tzn 4G61 (1.6) i 4G67 (1.8) jak kazda szesnastozaworówka lubią paliwo, w większości były męczone i są kosztowne w naprawach. Za to dają niesamowitą frajdę z jazdy.
gRuHa89 - 06-09-2008, 19:32
No wreszcie zaczęliście się rozkręcać Panowie, bardzo mnie to cieszy
docencik87 napisał/a: | bo w marskich lubią się robić |
w czym??
Krzyzak napisał/a: | - wypadajace gorne mocowania mc phersona - guma sie odspaja |
widać to po otwarciu maski, czy trzeba przez nadkole zerknąć??
resztę skrzętnie zanotowałem
Hubeeert napisał/a: |
Colty były w całości ocynkowane.
Ten samochód ma 20 lat i niewiadomą przeszłość za sobą. Mój zardzewiał przy krawedziach tylnych błotników (ale od środka), próg - lewy (brak zaślepki) i lewy błotnik przód (walony). |
jestem świadomy tego, że autko nie jest nowe i jeśli miało jakieś przygody to będzie rdzewieć
Hubeeert napisał/a: | Zresztą remont 4G15 nie jest bardziej skomplikowany od wyszczania dziury w sniegu. |
rozumiem, że 4G15 to 1,5 z C50 (coraz lepszy jestem w mitsu-cyferkach )
Kolejne pytanko już stricte oględzin autka. Czy znalazłby się ktoś chętny z Wawy lub okolic, żeby pojechać ze mną w przyszłości obejżeć autko? Zawsze przyda się małolatowi jakiś doświadczony klubowicz z wiadrem zimnej wody na otrzeźwienie
Albo dajcie może znać do kogo ewenualnie uderzać, kto jest nieźle ogarnięty w C50...
Krzyzak - 07-09-2008, 00:27
nie widac - musisz podniesc auto na lewarku (przod) jak bedzie odspojony, to po prostu mc pherson wypadnie w dol
w 3miescie moge Ci pomoc w wyborze... w W-wie niestety nie
gRuHa89 - 07-09-2008, 00:45
Krzyzak napisał/a: | nie widac - musisz podniesc auto na lewarku (przod) jak bedzie odspojony, to po prostu mc pherson wypadnie w dol |
czyli on nie trzyma się na NICZYM innym niż wspomniana guma?? jak kształtuje się koszt ewentualnej naprawy takowej usterki??
Krzyzak napisał/a: | w 3miescie moge Ci pomoc w wyborze... |
będę pamiętał
Hugo - 07-09-2008, 10:56
gRuHa89 napisał/a: | jak kształtuje się koszt ewentualnej naprawy takowej usterki?? | Górne mocowanie amortyzatora w Coltach jest drogie. Koszt samej części ok. 200-250 zł.
Krzyzak - 07-09-2008, 16:46
guma i mocowanie ma ksztalt stozka - jak auto stoi, to sie klinuje, ale po podniesieniu niestety wypada
koszt naprawy - mozesz probowac napchac gluta klejacego, ale to niewiele daje - wymienia sie cale mocowanie (ale tu widzialem mnostwo regenerowanych, ktore balbym sie wsadzic) - koszt mocowania od 100 zl za podrobe do 180 za oryginal firmy SKF
wymiana - coz, trzeba miec sciagacz do sprezyn, ale z 50 zl
|
|
|