Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Skrzynia po remoncie
Anonymous - 08-09-2008, 21:50
Polecam temat założony przeze mnie jakiś czas temu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=25781
Mając takie objawy według mnie wniosek jest jeden: jeździć póki co aż się skrzynia posypie i kupić wtedy kupić używkę na allegro. Wszelkie remonty skrzyni biegów nie dają gwarancji usunięcia tej usterki. Pieniądze mogą się okazać wyrzucone w błoto. Ja z tym objawem kupiłem samochód i od tego momentu przejechałem 4.000 km objaw jaki był tak jest. Nic się nie polepszyło ani pogorszyło
MAłY - 08-09-2008, 23:00
byczeks napisał/a: | Ja z tym objawem kupiłem samochód i od tego momentu przejechałem 4.000 km |
to ja jestem troche lepszy bo z takimi objawami zrobiłem juz nieco ponad 31 tys. ale najbardziej wkurzające dla ucha jest to w zimie do momentu az sie fura zagrzeje.
Anonymous - 09-09-2008, 18:25
Wszystko fajnie, tylko się zastanawiam, czemu mechanior powiedział mi, że wymienił WSZYSTKIE łożyska oraz, że sprzęgło jest ok. Myślę, że powinien wpaść na to, że to łożysko oporowe się odzywa? Uważam, że jak się komuś daje zarobić całkiem niezłą kasę za robotę, to powinien się do niej przyłożyć, ale widocznie jestem naiwny
MAłY - 09-09-2008, 22:06
mówiąc wszystkie pewnie miał na myśli wszystkie łożyska w skrzyni. łożysko oporowe to w sumie jest elementem sprzęgła. I tak naprawde niektórzy sprawdzajac sprzeglo oglądaja tarcze czy nie jest wyjechana i czasami docisk, zapominajac jednak sprawdzic np. czy sprezynki w tarczy nie sa za luzne albo czy łożysko oporowe nie ma zbyt dużego luzu.
Anonymous - 10-09-2008, 00:04
Mam takie same objawy hurgotu od razu po zapalniu mojej cari 1.9td, po awari piątego biegu zdecydowałem się wyciągnąć skrzynie we własnym garażu, naprawiłem i złożyłem zpowrotem moje uwagi:
1.Napeno nie jest to łożysko oprowe-ponieważ kupiłem nowe i jest to samo
2.Napewno nie są to luzy na łożyskach bo ja tkich nie miałem
3.Sprzegło odpada - sprwdzałem
Moim zdaniem jest to wina konstrukcyjna skrzyni oraz słaby olejrozebrałem całą skrzynie przyjrzałem sie i mianowicie hurgotanie ustaje po rozprowadzeniu oleju po skrzyni czyli po jakiś 30sekundach bądż jak ktoś napisał po wciśnięciu sprzęgła -wiadomo skrzynia wtedy nie pracuje, zanim olej wypełni komre V-biegu i wyciszy to hurgotanie musi upłynąć te 30sekund , im olej rzadszy tym szybciej dopłynie im gęstszy np. w zime tym dłużej będziemy odczuwacz to "rzympolenie" Aby zmniejszyć hurgotanie polecem olej ELF przekładniowy Bodajże TRX jeśłi ktoś będzię chciał znać nazwe tego oleju niech pisze poszukam u siebie na komie i odpowiem
MAłY - 15-09-2008, 22:52
ale ciekawe jest jeszcze to; samochód odpalony stoi na luzie, i pchając delikatnie drązek do przodu bez wcisnietego sprzegła, skrzynia wydaje takie same odgłosy co przy odpalaniu bez sprzegła
Anonymous - 15-09-2008, 23:48
MAłY napisał/a: | ale ciekawe jest jeszcze to; samochód odpalony stoi na luzie, i pchając delikatnie drązek do przodu bez wcisnietego sprzegła, skrzynia wydaje takie same odgłosy co przy odpalaniu bez sprzegła |
Dokładnie tak jak piszesz. Miałem tak przed remontem skrzynki, po remoncie jest to samo więc o co kaman?
Anonymous - 16-09-2008, 17:29
byczeks napisał/a: | Polecam temat założony przeze mnie jakiś czas temu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=25781
Mając takie objawy według mnie wniosek jest jeden: jeździć póki co aż się skrzynia posypie i kupić wtedy kupić używkę na allegro. Wszelkie remonty skrzyni biegów nie dają gwarancji usunięcia tej usterki. Pieniądze mogą się okazać wyrzucone w błoto. Ja z tym objawem kupiłem samochód i od tego momentu przejechałem 4.000 km objaw jaki był tak jest. Nic się nie polepszyło ani pogorszyło |
Ja z takim objawem zrobiłem już 28 tyś km. j jak klekotało tak nadal klekocze, jak pisałem wczesniej szkoda kasy wydawać jak nie wiadomo o co dokładnie chodzi.
MAłY - 19-09-2008, 19:29
wojtek84 napisał/a: | Moim zdaniem jest to wina konstrukcyjna skrzyni |
takie cos nie wystepuje tylko w naszych cari. Mój szwagier ma fieste w dieslu i ma to samo. W niektórych wojskowych honkerach tez to wystepuje
GCT - 09-05-2009, 23:47
mialem to samo wymiana lozyska oporowego wyciszyla czesciowo ten halas ale dalej cichutko cos slychac. Nowe lozysko Valeo 57 zl wiec nie drogie.
misibiczi - 11-05-2009, 17:02
Ja również to samo zaobserwowałem u siebie. Mam jednak wrażenie, iż skrzynia hałasuje jedynie na zimno, po zagrzaniu ten objaw ustaje albo cichnie na tyle, że jest niesłyszalny. W czerwcu oddaję skrzynię do naprawy bo mam do wymiany synchronizator trzeciego biegu, więc może coś przy okazji się wyjaśni...
[ Dodano: 08-01-2010, 19:48 ]
Odświeżam nieco zapomniany temat. Otóż tak jak pisałem skrzynia przeszła gruntowny przegląd, w wyniku którego wymieniono synchronizator trzeciego biegu, koszyczek oraz "widełki" czy jakoś tak - nie pamiętam jak w fachowej nomenklaturze to się nazywa, przy okazji wymieniłem również kompletne sprzęgło. Łożyska skrzyni były dobre. Moje obserwację są nastepujące: w okresie letnim wydaje się, że problem nie istnieje, jednak teraz przyszły niskie temperatury i historia się powtarza - skrzynia hałasuje, niewiele wprawdzie ale jednak. W takiej sytuacji do opisanej przypadłości pozostaje nam chyba jedynie się przyzwyczaić
|
|
|