Carisma - Techniczne - Tarcze hamulcowe
Anonymous - 13-12-2008, 22:55
Robson86 napisał/a: | Za tydzien robie kolejny przeglad w ASO i z ciekawosci zapytalem ile u nich kosztuja tarcze + klocki wiec tarcza to prawie 400zl/sztuke + komplet klockow okolo 670zl
Wiec postanowilem podjechac do Intercaru i facet dobral mi jakis wysoki model ATE za 240 zl para i powiedzial ze lepszych juz nie ma sensu zakladac + dobre klocuszki za 220zl rowniez ATE
Pozdroo |
ASO drugiemu ASO nierowne. Ja kiedys jechalem do ASO z jakas tam robota i przy okazji mialem zmienic tarcze. Z pudla gdzies w garazu mi klocek wypadl i przyjechalem z pudelkiem w ktorym byly 3 klocki - posmialismy sie z chopakami w warsztacie najpierw, zeby drugi raz nie jechac kupilem u nich klocki - na przod ok 100PLN, calkiem spoko byly, miekkie co prawda ale nie piszczaly. To jedno z niewielu ASO ktore ma rozsadne ceny.
Zakladalem ATE ktore kupilem na sieci - hamowaly calkiem ok, chociaz w porownaniu do aktualnych hebli to byly kiepskie
crimi - 14-12-2008, 12:47
damiano napisał/a: | a czy takie ATM Mikoda pasowałyby do Carismy GDI '98 r.? |
Tez planuje je kupic, i do tego klocki z TRW. Przeszukalem troche forum, i ludzie je sobie chwala. Wiec czekam i na twoja recenzje, bo ja bede musial jeszcze troche poczekac na wymiane.
Anonymous - 15-12-2008, 01:12
crimi napisał/a: | damiano napisał/a: | a czy takie ATM Mikoda pasowałyby do Carismy GDI '98 r.? |
Tez planuje je kupic, i do tego klocki z TRW. Przeszukalem troche forum, i ludzie je sobie chwala. Wiec czekam i na twoja recenzje, bo ja bede musial jeszcze troche poczekac na wymiane. |
crimi, ja też teraz nie będę wymieniał hamulców. Wymienię je prawdopodobnie zaraz na wiosnę. Póki co "zaciągam języka" jakie najlepiej wybrać, bo gdy się już zdecyduję na któreś, to będzie szybki zakup i wymiana
Pozdrawiam!
turek61 - 15-12-2008, 08:42
Przy wymianie przegubu zmierzyłem grubość przednich tarcz i wyszło 21mm.Na tarczy jest nabita cyfra 22,09 czy to jest min., które kwalifikuje je do wymiany ?
Anonymous - 16-12-2008, 18:26
Mam do kupienia tarcze speedmax nacinane 100zł komplet. To o ponad połowę taniej jak mikody.
Robson86 - 17-12-2008, 20:54
Ja wlasnie dzis dokonalem zakupkow i kupile 4 dobre (mam nadzieje ze cena przeklada sie na jakosc:) ) tarcze firmy ATE + do tego klocki ferodo premier.
http://forum.mitsumaniaki...p=394137#394137
Tylko zastanawia mnie jedno Czy klocki do Carismy byly od 95roku takie same
Nie bylo przypadkiem jakis zmian bo jesli tak musze jutro szybciutko je zamienic na te aktualne. Jutro mam przeglad w ASO i chce przy okazji zeby mi je wymienili
Pozdroo
mlun - 17-12-2008, 20:59
Inne były. Ty masz po lifcie o ile pamiętam. Tam są chyba jeszcze większe niż w GDI przed liftem. Jak swoje kupowałem to były dwa rodzaje do wyboru właśnie.
Robson86 - 17-12-2008, 21:03
mlun napisał/a: | Inne były. Ty masz po lifcie o ile pamiętam. Tam są chyba jeszcze większe niż w GDI przed liftem. Jak swoje kupowałem to były dwa rodzaje do wyboru właśnie. |
czyli jesli na pudelkach pisze Carisma 1,8 GLS/GLX 06/95-
to znaczy ze te klocki co mi sprzedawca sprzedal sa zle
Kurcze nie wiem co robic Jutro mam przeglad i musze dostarczyc tarcze + klocki... i musza byc pewne bo nie mam czasu jezdzic ( a w zasadzie chodzic bo samochod bedzie w ASO) pozniej za nimi
Kurka....
A facet sie pytal z ktorego roku byla moja Cari i mu dokladnie i wyraznie powiedzialem...
mlun napisał/a: | Ty masz po lifcie o ile pamiętam |
tak tak
mlun, a da sie to jakos sprawdzic?? Np w jakims katalogu wirtualnym czy mam dobre klocki czy zle ?? Z góry wilkie dzieki za pomoc
Z tego co znalazlem to te klocki maja takowe wymiary:
System hamulcowy: TRW
Długość [mm]: 130
Wysokość [mm]: 72,8
Ilość wskaźników zużycia okładzin: 2
Pozdroo
[ Dodano: 17-12-2008, 22:02 ]
juz sobie sam odpowiedzialem na pytanie chyba...
* Do roku prod.: 1997.06
facet mi sprzedal zle klocki
Jutro ide go opierniczyc Nie wiem jak on to zrobi ale ma mi do 12 skombinowac klocki takie o jakie go prosilem...
Zeby czlowiek sam dochodzil do tego w domu
Pozdroo
Piwor - 17-12-2008, 22:42
Robson86, wychodzi smutna prawda niektórych sprzedawców.
Robson86 - 17-12-2008, 22:46
Piwor napisał/a: | Robson86, wychodzi smutna prawda niektórych sprzedawców. |
dokladnie....ale, kupujac w renomowanym sklepie kupuje pewnosc ze nie musze za tym jezdzic,myslec,martwic sie...
przynajmniej tak mi sie wydawalo....
Wystarczylo 20 minut spedzonych w internecie zeby sie wszystkiego dowiedziec...
Najgorsze jest to ze jutro mam rano przeglad samochodu i nie bardzo go moge odwolac bo nastepny termin bede mial w polowie stycznia dopiero...
Nie wiem co mam zrobic teraz na pewno do nich pojade, na pewno ich opiernicze to jest pewne... ale jak skombinowac dobre klocki na teraz (czyli jutro rano) Watpie zeby oni mi je sprowadzili w ciagu 3-4godzin...
Pozdroo
mlun - 17-12-2008, 22:58
U Ciebie chyba jest tarcza 281 mm? Też to przerabiałem u siebie ale wkońcu udało się dobre upolować:P
CO do zamówienia to sądzę że jak rano Ci zamówią to koło południa powinni mieć dostawę. Przynajmniej jak ja chodzę do sklepu to zawsze mówią że po południu napewno będą mieć( tylko to rano chodziłem to około 11-13 im dowozili).
Dowiedz się może jednak uda się coś załatwić.
Robson86 - 17-12-2008, 23:09
mlun napisał/a: | U Ciebie chyba jest tarcza 281 mm? |
dokladnie
mlun napisał/a: | tylko to rano chodziłem to około 11-13 im dowozili). |
mlun, ale by bylo swietnie Czarek jestes chyba jedyna osoba ktora powiedziala ze jest jaka kolwiek szansa cos zalatwic Szczerze nie wiedzialem co robic Jutro w ogole nie mam czasu jezdzic po innych sklepach nawet
ehh mam nadzieje ze damy rade cos wymyslic...
dzieki Czarek
pozdroo
mlun - 18-12-2008, 11:37
Miło mi to słyszeć
Powiedz czy coś załatwiłeś czy jednak nie?
Robson86 - 18-12-2008, 17:57
mlun napisał/a: | Powiedz czy coś załatwiłeś czy jednak nie? |
dzisiaj ptrzed 8 juz czekalem pod sklepem Weszlem z bojowym nastawieniem ale facet nic sie nie odzywal tylko popstrykal cos przy komputerze poszedl na magazyn i przyniosl wlasciwe klocki
Doplacilem pare zlotych i po sprawie
Pare godzinek temu odebralem autko z ASO okute w nowe tarcze i klocki
Pozdroo
Piwor - 18-12-2008, 18:20
Super, że wszystko poszło idealnie. Oby i u mnie jutro poszło równie idealnie.
|
|
|