[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wymiana uszcelki pod głowica, wycieki spod głow
Tomek - 28-02-2013, 09:51
2pac napisał/a: | Jak często ludziom padają uszczelki pod głowica w 2.5 V6? |
ja na tym forum znam jeden przypadek "padnięcia uszczelki" w V6
od tego co piszesz do uszczelki jeszcze daleka droga
Marcino - 28-02-2013, 11:15
Mam podobne objawy,
U mnie też ucieka płyn, ale co dziwne, jak doleje to za chwile mam zanowu min... Obstawiam albo pompe wody albo nieszczelnność na chłodnicy, albo któryś z węży. Nie miałem okazji się jeszcze za to zabrać, temperatura silnika mi nie skacze do góry, nagrzewnica działa..
komarsnk - 28-02-2013, 17:46
U mnie przyczyną znikającego płynu była minimalna nieszczelność na wężu przy reduktorze. Wszędzie gdzie są plastikowe łączniki/trójniki itp. prędzej czy później zaczyna się pocić.
Fakt faktem dalej mi trochę płynu znika ale już zdecydowanie rzadziej muszę dolewać.
Najdziwniejsze jest to, że znika tylko ten w zbiorniczku - w chłodnicy zawsze jest pod korkiem nawet jak dłuższy czas pojeżdżę z suchym zbiorniczkiem
2pac - 28-02-2013, 18:51
tematy przejrzałem (1,5h czekania do lekarza i się nudziłem)
dzisiaj sprawdziłem pod domem, po przegazowaniu biały dym z rury...
malina_drizzt - 28-02-2013, 19:10
Biały dym z rury przy jeździe na lpg to para wodna, przy obecnych temperaturach i wilgotności powietrza to chyba normalne.
Przecież coś z tej rury musi lecieć.
Ubytki płynu chłodniczego bardzo często związane są z wpięciem instalacji lpg w przewody chłodzenia.
Zimą wszystko się kurczy i pojawiają się drobne nieszczelności, w związku z tym może trochę ubywać.
Sprawdź wszystkie przewody czy gdzieś się nie sączy, ewentualnie dokręć opaski przewodów idących do reduktora.
Ubytki oleju rzędu 100-200ml to jeszcze nie tragedia.
Biorąc pod uwagę fakt jazdy na lpg i drobnych wycieków nie jest źle.
Mój parch zardzewiały w zależności od humoru łyka od 50 do 200ml na 1000km, a końcówka wydechu czyściutka.
A jeśli ktoś twierdzi, że 15-letni samochód nie bierze mu ani grama oleju od wymiany do wymiany 15 tys. km to albo strasznie zamula na drodze albo benzyna zastępuje mu olej.
arturj123 - 28-02-2013, 21:37
Potwierdzam u mnie także kiedyś nieszczelność była na tym trójniku od reduktora do przewodów z płynem chłodniczym.
Para wodna to przecież normalka jadąc na LPG...
Jeśli uważasz, że silnik bierze Ci olej - sprawdź jak wyglądają świece, sprawdź kompresje.
2pac - 30-03-2013, 11:13
ubytek płynu:
od maksimum do minimum - ok. 4 tygodnie / 1.200km
po umyciu silnika środkiem ujawniły się wycieki:
- wyciek z pod korka wlewu
- chyba z pod odmy (jeszcze nie odkręciłem osłony)
potrzebuje dolać teraz płynu do chłodnicy, żeby znowu był maks - czy PetrygoQ z datą ważności do grudnia 2011 zaszkodzi coś skoro i tak jak znajdę nieszczelność planuje wymienić płyn?
Ewcia80 - 23-10-2015, 13:31 Temat postu: Wyciek oleju spod głowicy 2.5 v6 Hejka.Wczoraj jak byłam na kontroli zawieszenia to mechaniki powiedział że mam jakiś niewielki wyciek oleju.Nie jest to wyciek spod dekli zaworowych ani z okolic rozrządu.Czy możliwe że wyciek jest spod głowicy?Głowica nie była nigdy ruszana.Przez 7tys km musiałam dolać 650ml oleju.Czy to dużo?Silnik pracuje bardzo ładnie.Nie ma wahnięć obrotów ani na zimnym ani na ciepłym.Rozwija pełna moc.Czy ktoś sie spotkał że w 2.5 v6 jest wyciek spod głowicy?
adt81 - 23-10-2015, 13:38
W takim razie obstawiam uszczelniacz aparatu zapłonowego. Tam tak fajnie dmucha, że od spodu wygląda jakby spod głowicy ciekło. Zobacz pod aparatem czy nie stoi olej na skrzyni biegów - jeśli tak to do wymiany oring pod aparatem - coś w okolicy 20-stu kilku złotych.
Ewcia80 - 23-10-2015, 13:52
ADT81,a jak to sprawdzić?Czy trzeba coś demontować?Patrzymy od góry czy od dołu na ten aparat?Ten olej u mnie jest nad miską olejową czyli tak jakby z tyłu.Możliwe że tak może aż dolecieć daleko od tego aparatu?
komarsnk - 23-10-2015, 14:02
Ewcia80, wyciek spod głowicy jest w tym silniku rzadko spotykany.
Jeśli mokro jest od strony rozrządu to może cieknąć z uszczelniaczy wałków rozrządu lub wału korbowego. Jeśli od strony skrzyni to tak jak pisał adt81 lub ew. z drugiego banku czyli spod zaślepki głowicy. Jeśli mokro z przodu to albo spod dekla cieknie albo spod chłodniczki oleju (jest pod filtrem oleju). Jeśli mokro jest centralnie z tyłu (od ściany grodziowej) to na 99% cieknie spod tylnego dekla i najczęściej kapie na wydech i śmierdzi
Ewcia80 - 23-10-2015, 14:23
Postaram się opisać sytuacje.Jak widziałam auto od spodu to miskę olejową tę czarną gdzie jest korek spustowy oleju mam przed oczami.Podnoszę głowę do góry i widzę metalową uszcelkę głowicy oraz uszelkę kolektora wydechowego.Najwięcej oleju jest na tej sciance gdZie jest usczelka głowicy.Olej sciekał aż na miskę i pod nią.Czy to jest tylna głowica?Czy tam jest ta zaślepka głowicy?i możliwe że tp jednak od aparatu by tak daleko zaszło?Jakie są objawy jak olej leci przez taką uszczelkę?Są jakieś typowe objawy?Dałam to do umycia i jutro mam pojechać zobaczyć dokładnie skąd cieknie.
[ Dodano: 23-10-2015, 14:24 ]
Obydwa dekle są wymienione niedawno i tam jest na 100% sucho bo sprawdzane
Marcino - 23-10-2015, 14:32
Może uszczelka na kanałach olejowych puściła, jest kompresja ale od grodzi słabe chłodzenie i cieknie. U mnie też tam się poci.
Ewcia80 - 23-10-2015, 14:44
Marcino, z tym o czym mówisz to można normalnie jeździć?Czy żeby wymienić tę usczelkę kanałow olejowych to trzeba demontować głowicę?Czy to sie mozę pogorszyc że będzie coraz większy wyciek?Co robić?
deejay - 23-10-2015, 19:45
Nie ma takiej opcji ze cieknie uszczelka głowicy , jest ona trójwarstwowa i nigdy sie nie spotkałem z takim problemem w V6 . Jesli cieknie od lewej strony to na 99% cieknie z aparatu zapł. ( oring ) do wymiany , jesli cieknie od prawej strony nad alternatorem to do zdemontowania górne osłony rozrządu i weryfikacja wycieków z uszczelniaczy wałków rozrządu.
|
|
|