[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Strumienica i Dolot (stożek)
Anonymous - 22-09-2008, 21:50
Dokładnie jak pisze Hugo. W CA/CB obroty na wyłączonych odbiornikach oscylują wokół 1000, a przy włączonych - ok. 800-900. Jest to ustawienie optymalne. Przy niższych obrotach obrotach kierownica wpada w mniejsze lub większe wibracje (zależy to m.in. od stanu poduszek silnika). Poza tym po włączeniu świateł silniczek krokowy nie podbija obrotów aż o taką wartość, by dorównać prędkości obrotowej bez włączonych odbiorników.
JayChyl - 23-09-2008, 03:17
UU luuubie mojego Colta. Jak zadbam o niego to taki posłuszny Przemkowi. A jutro idzie na wymianę łączników stabilizatorów bo ma wybite ostro i będzie lubił w zakręty wchodzić pięknie.
Anonymous - 23-09-2008, 14:23
gregorbu napisał/a: | . Przy niższych obrotach obrotach kierownica wpada w mniejsze lub większe wibracje (zależy to m.in. od stanu poduszek silnika). |
Zależy to m. in. od stanu poduszek, a jakie są pozostałe powody takiego stanu ? Bo w moim miśku mam dokladnie taką samą sytuację jaką opisałeś (wolne obroty biegu jałowego - brak obrotomierza więc nie wiem jakie są dokładnie - włączone światła mijania i delikatnie wibracje kierownicy, podczas minimalnego ruchu nią wibracje narastają).
@down;
Dzięki Stary
Anonymous - 23-09-2008, 20:39
rs6biturbo napisał/a: | Zależy to m. in. od stanu poduszek, a jakie są pozostałe powody takiego stanu ? Bo w moim miśku mam dokladnie taką samą sytuację jaką opisałeś (wolne obroty biegu jałowego - brak obrotomierza więc nie wiem jakie są dokładnie - włączone światła mijania i delikatnie wibracje kierownicy, podczas minimalnego ruchu nią wibracje narastają). | Wolne obroty to temat rzeka. Trudno coś wywnioskować na odległość. Wina może leżeć po stronie paliwa (ja miałem wątpliwą przyjemność szukania i wydania mnóstwa kasy na poszukiwania przyczyn, a przyczyna leżała po stronie paliwa), układu zapłonowego (świece, przewody, kopułka, palec, aparat zapłonowy), niewłaściwej regualcji silnika (za niskie wolne obroty, niewłaściwe położenie przepustnicy w pozycji wyjściowej, TPS), uszkodzonego silniczka krokowego, ECU. Jak widzisz, przyczyn może być naprawdę wiele. Ze swojej strony sugerowałbym najpierw zczytanie, na jakim poziomie masz wolne obroty. By to zrobić, możesz wypożyczyć zegary z obrotomierzem, podpiąć auto pod Palmtop z odpowiednim oprogramowaniem lub też podpiąć się do komputera (nie tylko ASO dysponuje oprogramowaniem do Mitsubishi).
JayChyl - 28-09-2008, 20:46
Ja mam obrotomierz w aucie. Obroty na rozgrzanym silniku i włączonymi swiatlami mijania utrzymują się na 900 rpm. Przy zimnym troche wyzsze w granicach 1,5 tyś.
Ogólnie występują lekkie drgania samochodu np kierownicy przy tych 900rpm. Ponizej 900 nie schodzi a obroty falują jedynie przy machnięciu kierownicą (tak jakby przygotowanie do jazdy)
londolut - 28-09-2008, 23:36
JayChyl napisał/a: | obroty falują jedynie przy machnięciu kierownicą (tak jakby przygotowanie do jazdy) | Obroty "falują" bo przy "machnięciu" kierownicą włącza się wspomaganie i krokowy stara się podnieść obroty po obciążeniu silnika pompą wspomagania.
Anonymous - 29-09-2008, 08:20
londolut napisał/a: | JayChyl napisał/a: | obroty falują jedynie przy machnięciu kierownicą (tak jakby przygotowanie do jazdy) | Obroty "falują" bo przy "machnięciu" kierownicą włącza się wspomaganie i krokowy stara się podnieść obroty po obciążeniu silnika pompą wspomagania. | ... i jest to normalna, jak najbardziej prawidłowa reakcja. Świadczy o tym, że silniczek krokowy jest w porządku. Obroty rzędu 1500 na zimnym silniku (np. w zimie) są też jak najbardziej w porządku.
|
|
|