To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Diagnostyka i kasowanie błędów

Krzyzak - 24-09-2008, 22:07

Nic nie kupuj - masz diesla i wynalazki o ktorych pisza koledzy bedziesz mogl co najwyzej przywiazac do sznurka i badac nimi glebokosc rzeki, bo do niczego ich nie wykorzystasz.
Oczywiscie te programy sa OK a nawet bardzo, ale tylko do wtrysku beznyny.
Ponadto masz japonski OBD - tzw. JOBD i wiekszosc skanerow sie nie polaczy a nie mowie juz o wiekszej diagnozie.

Chcesz miec porzadnie podjedz - niestety - do dobrego ASO.
I zmien w podpisie na '4D68' a nie G

Owczar - 25-09-2008, 10:20

Już edytowałem podpis ;) No właśnie pisałem do sprzedających na allegro i napisali właśnie to co Ty. Jak uporam się, ze skrzynią to podjadę na diagnostykę i sprawdzenie geometrii. Mam nadzieję, że ten błąd ECU to nic poważnego.

Krzyżak dzięki za odpowiedź.

Serek - 25-09-2008, 13:05

Krzyżak, jak to jest z dieslami i dataloggerami?
q67 - 25-09-2008, 21:46

Panowie , a co powiecie o tym kabelku, bo właśnie ojciec kupił do Golfa taki kabelek. Czy bedzie pasował do mojego galancika 98' 2,0 ? Czy ewentualnie tylko oprogramowanie jakieś inne ? moze jakies rady??

http://moto.allegro.pl/it...a_seat_f_v.html

Krzyzak - 26-09-2008, 09:36

Serek napisał/a:
Krzyżak, jak to jest z dieslami i dataloggerami?

nie dzialaja, bo nie maja sie do czego podlaczyc

Serek - 26-09-2008, 21:30

Nie mam tam żadnego złącza?
P1r4t - 12-10-2009, 11:16

odgrzeje kotleta :)
bylem dzisiaj w takim jednym warsztacie na diagnostyce.. a raczej probie bo sie nie udalo zdiagnozowac.
Warsztat posiada sprzet/oprogramowanie "CDIF/2" niestety galant jaki byl w programie do wyboru byl od 2003r i program nie widzial samochodu.
Ale cos mi sie obilo pozniej o uszy od znajomego ze mozna wybrac inne mitsubishi-chyba colta (okreslony model) i powinny sie widziec program z samochodem.
czy to prawda, a jesli tak to jakie auto z listy wybrac??

robertdg - 12-10-2009, 21:26

Panowie, przepraszam ze pisze OT ale przestrzegam przed kupnem na allegro i tego typu podobnych aukcji kabli i oprogramowania z kablami to aut, wiekszosc nielegalna, bo jakzeby inaczej, albo ktos sprzedaje co nie ma do tego uprawnien, jezeli nie chcecie miec problemow, taniej wyjdzie was podjechanie do ASO, niz pozniejszy monitoring Policji, niestety ten kto sprzedaje ma udostepnic wladzom dane osob ktorym sprzedal w razie oporu, pobiora saobie dane czy to z allegro czy dostawcy (kurier).
mar111cin - 13-10-2009, 10:39

w jaki sposób kabel jest nielegalny?
a oprogramowanie które dołacza na płytce to wersje demo.

swinks_UK - 13-10-2009, 16:26

robertdg napisał/a:
Panowie, przepraszam ze pisze OT ale przestrzegam przed kupnem na allegro i tego typu podobnych aukcji kabli i oprogramowania z kablami to aut, wiekszosc nielegalna, bo jakzeby inaczej, albo ktos sprzedaje co nie ma do tego uprawnien, jezeli nie chcecie miec problemow, taniej wyjdzie was podjechanie do ASO, niz pozniejszy monitoring Policji, niestety ten kto sprzedaje ma udostepnic wladzom dane osob ktorym sprzedal w razie oporu, pobiora saobie dane czy to z allegro czy dostawcy (kurier).

Hm... kolejna wersja mitów i fikcji....
Oprogramowanie typu Evoscan i pochodne jest oprogramowaniem open-source. By korzystać wystarczy zapłacić drobną opłate licencyjną (w przypadku Evoscan), lub w ogóle jest to feeware.
Co do kabli, to są to kable oparte na open-licence np. VAG, lub OpenPort czyli przelotki z łącza szeregowego na USB plus drivery.
Zatem piszemy w tym temacie i kilku innych podobnych o software i hardware, które są nie obwarowane zadnymi ograniczeniami patentowymi, licencyjnymi, czy dystrybucyjnymi.

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to cały zestaw MUT-2, który jest obarczony licencją Mitsubishi, ale kogo stać na wywalenie kilku tysięcy zeta na dzień dobry?

robertdg - 13-10-2009, 17:15

Znam niejeden przypadek gdzie znajomy kupil kabel z progsem do swojego auta, a pozniej wparowala ma policja z nakazem gdyz korzysta z nielegalnego oprogramowania, tlumaczyl mi nawet jeden kolega o co tu chodzi ale jest to dosc mocno zakrecone, chodzi o to ze nawet najdrobniejszy program diagnostyczny wymaga comiesiecznej oplaty, oplaty te sa rzedu od kilkudziesieciu zł do kilkutysiecy, w zaleznosci od stopnia obslugi, jakbym tego nie poznal z doswiadczenia znajomych to bym o tym nie pisal
swinks_UK - 13-10-2009, 20:41

Jak pisałem, w przypadku opisanego sprzętu, którym się posługujemy, jedyne co może być nielegalne to lewa kopia Windowsa... :wink:
Zreszta Evoscan ma być wkrótce też pod Linuxa (Ubuntu i Fedora) więc z ochotą się przesiądę na tą wersję.

[ Dodano: 13-10-2009, 19:43 ]
robertdg napisał/a:
...chodzi o to ze nawet najdrobniejszy program diagnostyczny wymaga comiesiecznej oplaty...l

Więc zaglądnij na strone najpopularniejszego Evoscana, a zrozumiesz że to nieprawda.

[ Dodano: 13-10-2009, 19:53 ]
Zapomniałem dodać, że program Mitsulogger jest na licencji freeware, a więc darmowy.

mar111cin - 14-10-2009, 07:20

taa a jak nie zjesz obiadu to przyjedzie czarna wołga i usuń wszystkie piraty z dysku, bo u sąsiada kuzynki już byli :lol:

PS czym zdiagnozować ABS i climatronica? szczególnie ciekawi mnie czy jest coś do climatronica.

Owczar - 14-10-2009, 09:40

mar111cin, w temacie o climatronicu pisałem o możliwości daignozwoania climatronica, jednak sam na razie nie sprawdzałem ;) a ABS mruga błędy tak samo jak ECU.

[ Dodano: 14-10-2009, 09:42 ]
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=195

P1r4t - 14-10-2009, 11:12

no wlasnie problem z tym ze u mnie abs nie mruga bledow... skrzynia i CE mrugaja tak jak trzeba-tzn ze bledow nie ma, a abs i poduszki ani drgnal, tylko ciagle swieca. postepuje zgodnie z manualem, tzn to trzymanie hamulca, pozniej wciskanie 10razy itd. a do poduszek to trzeba cos innego z kolei wciskac?
No i dlaczego wlasnie nie mruga poduszek ani absu?

i przypomne pytanie moje:
P1r4t napisał/a:
bylem dzisiaj w takim jednym warsztacie na diagnostyce.. a raczej probie bo sie nie udalo zdiagnozowac.
Warsztat posiada sprzet/oprogramowanie "CDIF/2" niestety galant jaki byl w programie do wyboru byl od 2003r i program nie widzial samochodu.
Ale cos mi sie obilo pozniej o uszy od znajomego ze mozna wybrac inne mitsubishi-chyba colta (okreslony model) i powinny sie widziec program z samochodem.
czy to prawda, a jesli tak to jakie auto z listy wybrac??