Problemy techniczne - opony zimowe
sampler - 13-11-2008, 19:39
Nokiany za uwazane za dobre oponki zarowno zimowe jak i letnie. Poszukaj na serwisach typu oponeo.pl ocen opon
saphire - 14-11-2008, 11:30
Też się wahałem nad Nokianami WR G2 ale w testach ADAC'owych wypadły gorzej na mokrym od Goodyar'ów UltraGrip 7+ a na śniegu prawie tak samo więc dlatego też wziąłem teraz te UG7+ i od 2 dni je ujeżdżam.
Anonymous - 17-11-2008, 14:17
zamowilem dunlop winter sport 3d zobaczymy jak bedzie sie spisywac
sruba - 21-11-2008, 11:08
tanio opony można wyrwać tu:
www.oponysklep.pl
Havoc - 21-11-2008, 11:38
Nokiany ponoc nadaja sie w zasadzie na super snieg itd..ale nasza zima jaka jest wiadomo. Wiec co byscie budżetowego polecili do mojego lancera? W planach mam remont silnika i ogolna poprawe stanu wiec nie chcialbym wiele wydawac, a jednak wolalbym do tych 100km na trasie (dojazd do szkoly na week. po E7 70km/dzien) moc sie rozpedzic i miec pewnosc ze nie wyladuje w rowku na prostej drodze
Wspomieliscie cos o oponach zimowych jak najbardziej letnich, tj. bieznik itd nadajacy sie do jazdy w cieple i po blocie/mokrej nawierchni. Jakie oponki takiego typu polecicie?
Anonymous - 21-11-2008, 11:48
na opony.com kupilem 13zl taniej na sztuce;) 42 tydzien 08
sruba - 21-11-2008, 12:35
pewnie zalezy od producenta i od rozmiaru.
dzisiaj zamówiłem sobie Barumy 185/60/14 i są o 11 plnów/szt. tańsze, niż na opony.com
Anonymous - 21-11-2008, 14:14
mialem w colcie barum polaris na sniegu super , ale na mokrym takie sobie
[ Dodano: 21-11-2008, 18:17 ]
przed chwila zmienilem opony i zaczelo wlasnie padac:D
ale wyczucie
Havoc - 22-11-2008, 22:55
No właśnie, zima zaskoczyła :/
Ciężko mi spod bloku odjechać, niestety mam tu szuter skuty już teraz lodem :/ Miasto jest posypane solą i odśnieżone, jakie opony na takie warunki kupić? Doradźcie bo jednak moje zimówki po sezonie letnim, trochę słabo działają
Anonymous - 23-11-2008, 12:21
wczoraj na dunlopach sp winter sport 3d 205/55r16 wyjazd z oblodzonego parkingu nie sprawil mi problemu. nawet trakcja sie nie wlaczyla
Havoc - 23-11-2008, 13:29
Drogie pieroństwo
Muszę myśleć chyba o używkach, bo na lód dobrej opony za 100zł/szt. nie znajdę? Te dunlopy trochę kosztują.
Powiedzcie mi prosze w takim razie czy opona z bieżnikiem 4-5mm nadaje się do jazdy po śniegu? Na co zwracać uwagę przy kupnie używki? Pewien osobnik sprzedaje winter sport M3 za 80zł/szt. ma 2 takie. Ale to są 145/80/R14, nie dosyć że wąskie to jeszcze balony ;]
Czy te by się nadawały? Ogólnie moglibyście spojrzeć co ta osoba sprzedaje? 30km odemnie więc mi bardzo odpowiada.
http://allegro.pl/item486...rt_m2_1szt.html / jest też druga sztuka z 5mm bieżnikiem.
Moja pierwsza zima i za pierona nie wiem co kupić ;] Moje obecne się trzymają całkiem całkiem, ale ten lód jest problemem. Więc myślałem o kupnie dwóch opon na przód tylko. Aby się trzymało i dało wyjechać spod bloku ;] A tył nie lata w zasadzie. Nawet próbowałem jakiś poślizg wywołąć ale sam się prostuje spowrotem.
mlun - 24-11-2008, 12:46
No na lodzie to nie ma dobrej opony. Tylko z kolcami:P
Owczar - 25-11-2008, 13:26
Havoc napisał/a: | Drogie pieroństwo
Muszę myśleć chyba o używkach, bo na lód dobrej opony za 100zł/szt. nie znajdę? Te dunlopy trochę kosztują.
Powiedzcie mi prosze w takim razie czy opona z bieżnikiem 4-5mm nadaje się do jazdy po śniegu? Na co zwracać uwagę przy kupnie używki? Pewien osobnik sprzedaje winter sport M3 za 80zł/szt. ma 2 takie. Ale to są 145/80/R14, nie dosyć że wąskie to jeszcze balony ;]
Czy te by się nadawały? Ogólnie moglibyście spojrzeć co ta osoba sprzedaje? 30km odemnie więc mi bardzo odpowiada.
http://allegro.pl/item486...rt_m2_1szt.html / jest też druga sztuka z 5mm bieżnikiem.
Moja pierwsza zima i za pierona nie wiem co kupić ;] Moje obecne się trzymają całkiem całkiem, ale ten lód jest problemem. Więc myślałem o kupnie dwóch opon na przód tylko. Aby się trzymało i dało wyjechać spod bloku ;] A tył nie lata w zasadzie. Nawet próbowałem jakiś poślizg wywołąć ale sam się prostuje spowrotem. |
Osobiście uważam, że opona zimowa z bieżnikiem 5 mm to troszkę mało. Bo to będzie już niedługo jej koniec. Na lód może się i nada ale na śnieg i błoto pośniegowe to już nie będzie rewelacji. Druga sprawa to zmiana opon na tylko jednej osi. Nie wiem jakie masz z tyłu zimówki, ale do auta bez ABS-u to chyba nie jest dobry pomysł. Na prostej może nie będzie tragedii, ale wyobraź sobie hamowanie na łuku i zblokowanie tylnich kół, co doprowadzi do obrócenia auta. W letnich oponach to nie ma aż takiego znaczenia. Tutaj raczej przód jest ważniejszy. Na suchej nawierzchni nie odczujesz różnicy, ale na mokrej już tak. Co do tej trasy E7, jeśli chcesz dojechać bezpiecznie to jedź wolniej, bo na śliskiej nawierzchni żadne opony Cie nie uratują. Jeśli już decydujesz się na zimówki to znajdź jakieś w naprawdę dobrym stanie i jakieś młode. Bo czasem te ładne z pozory opony okazują się starymi wrakami. Ostatnio u mnie wpracy kolega sprzedawał oponki w ładnym stanie, a że mało jeździł to bieżnik miał chyba 7 mm, tylko że opony po 8 lat. Więcej leżakowały niż jeździły. A czas działa na oponę bardzo niekorzystnie. Pozdro
Anonymous - 26-11-2008, 08:31
No i zamówiłem 4 sztuczki Uniroyal PLus 66 205/65r15 po 247zł szt. brałem jeszcze pod uwagę fulde montero 2 ale więcej pochlebnych opinii miała właśnie Plus66.
|
|
|