[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] LPG, silnik gaśnie na luzie
Anonymous - 11-02-2009, 15:08
Odnosnie instalacji gazowych STAG proponuje zajrzec na forum producenta :klik
Mozna sie dowiedziec ciekawych rzeczy a i sa ludzie ktorzy pomoga.
Marcino - 11-02-2009, 15:50
Pisałem tam znimi, konkretni ludzie, potrafia pomoc jak by co.
Mi wyjasnili dlaczego po ostrym butowaniu moze zgasnac.... bo za duze jest cisnienie i potrafi przydusić wtryskiwacze..:)
Anonymous - 11-02-2009, 15:56
Witam!
Ja tez ostatnio załozylem Gaz - wiesz co - to ejst przyczyna tego, ze on sie dusi, bo za duzo dostaje powietrza. muszisz zapchac ten bezpośredni wlot powietrza i wywiercic otwory po boku, ale nie od strony wiatraka od chłodnicy, a od strony nadkola. 3min roboty a usterka jak ręką odjał mija
JaGrab3 - 11-02-2009, 16:37
slonio88, zanim dasz takie rady to najpierw przeczytaj o jaką instalkę chodzi. To o czym piszesz robilo sie w 1 i 2 generacji....tam gdzie byl mixer.
Anonymous - 11-02-2009, 16:50
No tak - rzeczywiscie sorry ! z pracy wrócilem i tak chcialem pomóc - sorry
morosophem - 24-03-2009, 13:26
Miałem to samo przy Vectrze. Gasła mi przy każdym hamowaniu prowadzącym do zatrzymania w momencie wciśnięcia sprzęgła. Wizyta u gazownika i diagnoza: Powietrze z otworu wlotowego z przodu jest wtłaczane a nie zasysane, przez co mieszanka jest za bogata w powietrze. W przydatku petrolu nic się nie dzieje, przy LPG gaśnie. We wcześniejszych generacjach instalacji można fizycznie ograniczyć dopływ powietrza (zatkali mi zaślepką otwór pozostawiając mały otwór). W nowszych - jak w moim Galu V6 nie ma takiej potrzeby bo wszystko ustawia się w kompie. Przynajmniej tak mi to gazownik wytłumaczył.
JaGrab3 - 24-03-2009, 14:37
No bo to jest prawda. Dodam jeszcze ze zatkanie dolotu i wstawienie zwężki to jest łatwizna, dławisz go w powietrze.... gazownicy tak robili, wlasciwie nie wiem czemu. POwinno się poprostu założyć kolanko, które będzie pobierało powietrze nie z przodu, tam gdzie jest pęd powietrza, a np z boku, lub od tyłu strugi powietrza.
Co ciekawe problem taki nie występuje w blosie. Ujeżdzam blosa od 20kkm i każdemu to polece, instalacja 1,2 gen to padaka w porównaniu z takim prościakiem jakim jest gaźnik LPG.
MRLS - 20-06-2009, 19:49
he mialem ten sam problem i inne , duze spalanie male osiagi mozna sobie regulowac na parowniku pokretle zatykalem wlot powietrza i rewelacji nie bedzie , jesli masz wystrzaly to przygoruj sie na wymiane przepustnicy
ja własnie bede zakladał sekwencje bo mam dosc tej lipnej zwykłej instalacji ;/
Miltonix - 14-10-2009, 18:47 Temat postu: [EA2A/W 2.0] Instalacja gazowa przerywa poniżej 2000 obrotów Witam serdecznie!
Jestem nowym posiadaczem Miśka 2,0 benz 136KM 1997r, jest naprawdę świetna fura lecz pojawił mi się dziwny problem. Po założeniu instalacji gazowej - Stag 4, wtryskiwacze Magic Jet, dziwnie się zachowuje, tzn poniżej 2000 obrotów przerywa. Na wolnych obrotach pracuje równo ale jak się startuje to prycha. Dodatkowym objawem jest słabe nagrzewanie się wewnątrz w porównaniu z benzyną. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem.
robertdg - 14-10-2009, 18:55
Masz przebicie albo na fajce albo na cewce, mozna to rozpoznac wyciagajac swiece, jezeli bedzie na niej czarna pionowa kreska (z czasem swieca nabierze koloru miodowego) to najlepiej wymien kompletna fajke z cewka, oraz swiece, mozesz tez sprawdzic w nocy, jezeli bedzie widac przeskakujaca iskre na silniku to wiesz ktora cewka bedzie miala przebicie, slabsze nagrzewanie to jest czesta wada po zalozeniu instalacji gazowej, zalezy jak kto zakladal instalacje, sprawdz poziom plynu chlodzacego.
mario mario - 14-10-2009, 21:09
Przeczytajcie pierwszy post jeszcze raz, a później poszukajcie następnych tego samego autora i wskażcie gdzie kolega pisze o jaką instalację mu chodzi. W którymś z kolejnych postów zaczynacie zarzucać sobie że jeden z drugim doradzacie, a nie wiecie o jaką instalację chodzi. Są koledzy którzy podłączają się do tematu, a wy odpisujecie nie odnosząc się do nikogo tylko piszecie bezosobowo. Czytając ten temat nie wiem kto i komu doradza. Nie wszyscy wklejają odnośniki i robi się bałagan. Osobiście czytając posty załozyciela tenatu, a był to jeden post, tak jak kilku innych kolegów zakładam, że jest to instalacja II gen. i tam jest problem z dławieniem przy nadmiarze powietrza, przerabiałem to w dwóch autach i jestem wręcz pewny tego co piszę. Jeżeli jest to instalacja tzw. sekwencja nie wypowiadam się bo nigdy nie miałem doświadczeń z takową. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
JaGrab3 - 14-10-2009, 22:07
mario mario, nie za bardzo rozumiem o co się pieklisz, temat jest spójny, nawet od razu padły diagnozy co może być przyczyną, dopiero Miltonix się podpiął z innym problemem i dostał na to odpowiedź, po czym ty walnąłeś jakiś wykład i napisałeś taką samą diagnoze co inni wcześniej....
robertdg - 15-10-2009, 08:40
mario mario, orazJaGrab3, moja wypowiedz byla kierowana do Miltonix, gdyz on zalozyl nowy temat, pt Instalacja gazowa przerywa poniżej 2000 obrotów, w trakcie kiedy mu o tym odpisywalem, jego temat zostal doklejony do obecnego tematu, o czym takze wspomnialem piszac do Miltonix ze potrzebne informacje znajduja sie tutaj, ale w zwiazku z przeniesieniem jego tematu do obecnego wyedytowalem swojego posta i usunalem ta informacje. Ponadto moge jeszcze zaznaczyc ze w Dziale Warsztat --> LPG znajdzie sie takze wyczerpujace wypowiedzi w tym temacie
marcinsu14 - 13-11-2016, 11:30 Temat postu: Problem z gazem, gaśnięcie silnika Witam. Mam taki problem że po rozpoczęciu jazdy na zimnym, jak sie już na gaz przełączy to auto potrafi zgasnąć np dojeżdżam do skrzyżowania, hamulec, sprzęgło i auto gaśnie. Dzieje sie tak w przeciągu kilku minut po przełączeniu na gaz. Jak wyłącze gaz i rozgrzeje go całkowicie i przełącze też sie zdarza ale żadko. Dodam że podobny problem występował w mojej cordobie 1.6 z gazem ale tam tylko jeśli przełączyło sie za wcześnie. Problem z galantem nasilił sie z mrozami
Krzyzak - 13-11-2016, 19:35
marcinsu14 napisał/a: | Dzieje sie tak w przeciągu kilku minut po przełączeniu na gaz. | poziom płynu chłodzącego do sprawdzenia
|
|
|