To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Podgrzewane lusterka

tomusn - 05-01-2009, 14:18

mogą być z Allegro, mam takie - spisują się - dobierz rozmiar
pfx - 05-01-2009, 21:45

Te w oryginalnych lusterkach z fabryki nie różnią się niczym od tych z Allegro, poza tym, że są fabrycznie docięte do rozmiaru lusterka. W przypadku tych z Allegro radzę pomierzyć przed kupnem i kupić nieco mniejsze, a swą rolę spełnią.
Lindinho - 15-01-2009, 14:12

Mam pytanie - czy założenie mat do lusterek nie powoduje konieczności przeprogramowanie komputera? Upraszczając: mam wersję Inform i zastanawiam się jak się będzie zachowywał komputer w momencie gdy założę maty.
pfx - 15-01-2009, 14:30

Komputer steruje tylko przekaźnikiem tylnej szyby. Więc jako taki nie ma pojęcia o prądzie i o obciążeniu obwodu grzania tylnej szyby.
Lindinho - 15-01-2009, 14:55

czy myślicie że założenie mat warto zlecić ASO (i pewnie zapłacić jak za zboże) czy może znacie jakąś firmę w Kuj-Pom która by sobie z tym poradziła? Chodzi mi o porządną instalację, nie jakieś partactwo :P
f04 - 15-01-2009, 21:33

W ASO pewnie będą Ci proponowali orginalne lusterka z podgrzewaniem.
Lindinho - 16-01-2009, 08:08

Pewnie tak. Ale pewnie też nie zdecyduję się ze względu na cenę. Myślę, że za jakiś czas pojawią się używki w dobrej cenie. Alternatywa - założenie mat. Tak czy inaczej z decyzją raczej poczekam do przyszłej zimy.
apikus - 16-01-2009, 08:44

Lindinho napisał/a:
Alternatywa - założenie mat. Tak czy inaczej z decyzją raczej poczekam do przyszłej zimy.

Podaj mi maila to prześlę Ci schemat lusterek, może będzie pomocne. Uważam, że założenie mat (jak jest instalacja, a być powinna) jest proste. Podłączenie kabelków od maty w miejsca 1 i 5 na kostkach E-01 i E04.
Ja zakładałem w Carismie i jestem z tego zadowolony. Pomagają nie tylko w zimie.

mazin - 07-03-2009, 13:55

Mam pytanie do tych, co założyli maty i zdejmowali lusterka. Czy po zdjęciu obudowy tej w środku, zasłaniającej śruby montujące lusterko, jest tam kostka do tweeterów? Chciałbym zamontować bo miejsce najwyraźniej jest, ale nie wiem, czy trzeba rozbierać całe drzwi i ciągnąć kable od głośników na dole drzwi. Na schemacie widać, że wszystko da się zrobić na istniejących kostkach, pytanie tylko czy oszczędzają także na kablach, czy też instalacja jest założona.
I drugie pytanie - jakie tweetery? Na schemacie nie widać żadnej zwrotnicy,więc pewnie w samych tweeterach powinien być jakiś kondensator. Możecie coś polecić? Chodzi mi także o rozmiar głośniczka, bo nie zdejmuję osłony ze względu na temperaturę, żeby jej nie połamać.

mazin - 08-03-2009, 14:29

pfx napisał/a:
kurcze - nie pamiętam - przecież to 2 sek - szarpnij i zobaczysz.

Sprawdziłem i już wiem :-)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=34017

Arek_75 - 11-02-2012, 12:30

Czy wersja amerykańska 2,0 ES ma w wyposażeniu podgrzewane boczne lusterka? Bo w moim Lancerze szyba tylna jest podgrzewana a lusterka niestety nie podgrzewają się :(
jaca71 - 11-02-2012, 16:53

Arek_75 napisał/a:
Czy wersja amerykańska 2,0 ES ma w wyposażeniu podgrzewane boczne lusterka? Bo w moim Lancerze szyba tylna jest podgrzewana a lusterka niestety nie podgrzewają się :(

Nie

krzysztof1904 - 03-11-2012, 20:28
Temat postu: [CY4A 2.0] Wymiana szkieł lusterek zewnętrznych
Witam wszystkich, szukałem tego tematu ale nie znalazłem, dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy. \chciałem wymienić sobie szkła lusterek zewnętrznych na ogrzewane, bo jak się okazało mam tylko elektrycznie sterowane ale nie ogrzewane, z kostki wychodzą tylko 3 kabelki natomiast bezpiecznik z ogrzewania lusterek jest i potrzebna mi jakaś porada, żeby nie skończyło się to kupą szkła i pokaleczonymi rękami, może macie jakiś bezkolizyjny sposób ? Pozdrowionka i sory jeśli gdzieś jest taki temat, a ja go przegapiłem.
robertdg - 03-11-2012, 20:47

Bez wiązki w lusterku jest to trochę żmudnej roboty, wszystko do zronbieni kosztem opłacalności pracy względem przeróbek
krzysztof1904 - 03-11-2012, 22:39

Główna kostka dochodząca do lusterka ma 5 kabelków, tylko zlączka wychodząca do samego lusterka ma 3 kabelki, tak,że wystarczy szkło ogrzewane i 2 kawałki gdzieś po 20 cm kabla od elementu grzejnego do złączki.