To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.6] Pytanie o instalację gazową

stanik - 07-10-2008, 15:04

instalacje warto zalozyc w dobrym warsztacie jak ktos jezdzi srednio duzo lub bardzo duzo. Faktycznie na niedzielne wycieczki to mozna sie zastanawiac (tak jak ja teraz, gdy rocznie zrobilem 8 tys km, wiec taka instalacja jaka musialbym zalozyc, zwracalaby mi sie prawie 3 lata). Jak ja zrobilem w ostatnim tylko roku uzytkowania Cari z instalacja 30 tys km, to zaoszczedzilem kilka tys pln (a i sama instalacja byla tansza). Instalacja w czasie calego okresu uzytkowania zwrocila mi sie kilkakrotnie. Problemow poza dwoma kompletami swiec nie mialem zadnych.
Jakbym traz tez jezdzil 20-30 tys km / rok to bez zastanowienia bym zalozyl instalacje.
Pozdrawiam

MotyF - 07-10-2008, 19:46

Dobra instalacja kosztuje w granicach 2500 (sekwencja, polski stag etc).

robiąc rocznie 10 000 km przy średnim miejskim spalaniu 10l/100km za:

1000 l paliwa zapłacisz - 4400
1000l paliwa zapłacisz 2300

więc rok i prawie się zwraca.

Patrząc z mojej perspektywy czyli 300km miesięcznie (mam blisko do pracyy) musze jeździć 3 lata aby tylko odzyskać kase. Nie licząc droższych przeglądów, regulacji, wymiany (częściej) świec i kabli wys. napięcia. De fakto po 4 latkach byłbym na zero. Jedyny plus to cena sprzedaży takiego auta oraz większe teoretycznie zainteresowanie kupujących.

Złe info - jak masz "zajechany" silnik 2 lata i remont albo nowy motor i gaz się nie wróci.

Wszystko zależy od tego ile jeździć chcesz km na gazie, kiedy chcesz zmienić wóz oraz jaki masz stan autka.

Ogólnie polecam gaz, choć mam w escorcie (GDI nie chce gazu). Ale tylko sekwencja :) W końcu już od 1900 można ją założyc .

Jeżeli ktoś liczy, że cari pali 7l/100km to ma na myśli albo jazdę mieszaną albo trase. Moja cari na trasie i 4,9 bierze na 100 km, a w mieście 13/14 l/100km. I żeby było śmieszniej leje VPower na shell'u. Po to ją kupiłem-dla radości. Gdybym liczył każdą złotówke kupił bym drugą generacje corsy w dieslu (4,5l/100km w mieście jadąc jak emeryt).

Anonymous - 13-10-2008, 15:31

Zawsze będą zwilennicy i przeciwnicy gazu! więc wybór jest ciężki ale trzeba wziąć pod uwaę że nie każdy silnik z naszych carism daje się dobrze gazować! instalacja jak już to tylko sekwencja (zwykła może strzelić a jak gwizdki nie pomogą to trzeba na naprawę wydać niejednokrotnie więcej niż różnica między instalacjami!) i tylko do zwykłych 16V nie do gdi!! bo gdi nie lubią gazu! chyba że się wtrysk w fazie ciekłej założy ale to się nie kalkuluje (około 4 tysmontaż). ja osobiście założyłem gaz w maju i juz zrobiłem ponad 13tys. przy montażu wymienione zostały świeczki. na razie pomykam i jest ok.

[ Dodano: 13-10-2008, 15:37 ]
co do spalania to na moją jazdę (100 km jazdy i 50 w korkach i tak co dzień) pali 9 z małym chaczykiem a wolno nie jeżdże bo żadko jest mniej niż 100-110. a jak wyskoczę gdzieś dalej to aż się przyjemnie tankuje. jakieś 2 mies temu byłem w Suwałkach (jazda szybciej niż 120km/h 2 osoby i klimatronik odpalony) i spalanie 8,6 na setkę! Wrocław-Warszawa 4 osoby bez klimy jazda nocą w okolicach 100km/h spalanie 7,3 na setkę a średnia z wypadu 1280km (wyszków wrocław karpacz szklarska) 8,3 na setkę ! więc aż chce się jeździć. max spalanie jakie odnotowałem kiedykolwiek to lato non stop klimatronik bardzo często na postoju auto chodziło i do tego butowanie 12,5 litra :)

loki7777 - 13-10-2008, 16:45

tylko sekwencja malo nie ksoztuje - dobra. wiec jak ktos jezdzi mniej niz 1000km/ miesiecznie to sie nie oplaca - na krotka mete. Ja jezdze ok 1400km i spala mi ~5,6 bo jezdze jak dziadek:) wiec dla mnie gazowanie nie jest oplacalne
Anonymous - 13-10-2008, 16:58

kilka fotek z montażu

Anonymous - 25-10-2008, 14:18
Temat postu: sekwencja BRC
Posiadam sekwencje firmy BRC kosztowala przejechalem na niej 15.000km i narazie co moge powiedziec...jestem bardzo zadowolony z samej firmy BRC jak i zdecydowania sie na montaz LPG w moim misku :)
jesli jest juz jakis temat to mozecie podzielic sie swoimi danymi o spalaniu...ja posiadam Cari z grudnia 03r silnik 1.6 16V 103KM i moje spalanie wyglada nastepujaco.... -miasto (Poznań-a wiec liczne korki) spalanie okolo 11l na trasie spalanie przy spokojnej jezdzie zmienia sie diamterlanie bo cos kolo 6-7l a w trybie mieszanym to w sumie nie jezdze ale podejrzewam ze tak z 8-9l wezmie...
Pozdrawiam i z mojej strony polecam LPG :D

Charlie - 29-10-2008, 11:09
Temat postu: sekwencja STAG 300
Witam, ja zamontowałem w mojej Carismie z 97r 1.6 16V przy przebiegu 223tyś sekwencje STAG 300 w warsztacie który polecił mi znajomy. Jak narazie to nie przejechałem dużo, może 3tyś km, ale jestem zadowolony. Nie widzę żadnej różnicy pomiędzy jazdą na gazi a benzynie. Jeśli chodzi o spalanie, to wygląda to tak: Średnio mam ok 9 - 9,5l na 100 km przy jeździe na trasie i po mieście. Na trasie jak narazie jadąc do Pragi do której mam 500km wyszło mi spalanie 7,8l/100km przy dość dynamicznej jeździe. Jeśli chodzi o zużycie benzynki, to troche mi schodzi na odpalanie jak często gasze auto i zapalam. No ale tak już jest, i tak się opłaca bardzo :lol:
daroslo - 30-10-2008, 01:32

Witam, ja w swojej Cari zamontowałem sekwencję w takim zestawie:

*sterowanie -Stag 300
*reduktor - Tomasetto AT-9 Alaska
*wtryskiwacze - Valtec (żółte)
*zbiornik w kole - Irene
-spalanie w granicach 9 l/100km (jazda mieszana)
-silnik bez problemów wkręca się do 6800 obr (do odcięcia)
-dynamika bez zarzutów
-żadnej różnicy w jeżdzie na benzynie czy na gazie ( poza pieniędzmi które zostają w portfelu) :wink:
- koszt instalacji 2100 zł

phixius - 30-10-2008, 07:28

Darosło dużo już przejechałeś na tej instalacji?
Bo podobno Valtec już się wycofał z produkcji tych żółtych wtryskiwaczy ze względu na ich awaryjność i reklamacje.

daroslo - 30-10-2008, 23:54

phixius napisał/a:
Darosło dużo już przejechałeś na tej instalacji?
Bo podobno Valtec już się wycofał z produkcji tych żółtych wtryskiwaczy ze względu na ich awaryjność i reklamacje.

Kilka tygodn i temu założyłem, więc nie wiele moge powiedzieć o niej. Jak na razie (odpukać) wszystko cyka jak należy

Anonymous - 31-10-2008, 09:54

dbaj o filtry co max 15 tys wymiana!! a nawet co 10 bo od brudu siadają właśnie wtryski!!
daroslo - 03-11-2008, 10:57

adipaw napisał/a:
dbaj o filtry co max 15 tys wymiana!! a nawet co 10 bo od brudu siadają właśnie wtryski!!

Właśnie, przed założeniem instalacji wymieniłem wszystkie filtry, no i przeregulowałem zaworki.
Po pierwszym tankowaniu zużycie gazu na poziomie 10,2 l/100 kg, jak na układanie się instalacji to myślę nieźle - co Wy na to :?:

Anonymous - 03-11-2008, 11:07

daroslo napisał/a:
adipaw napisał/a:

Właśnie, przed założeniem instalacji wymieniłem wszystkie filtry, no i przeregulowałem zaworki.
Po pierwszym tankowaniu zużycie gazu na poziomie 10,2 l/100 kg, jak na układanie się instalacji to myślę nieźle - co Wy na to :?:

te co wymieniłeś to nie trzeba przy gazie częściej wymieniać!!
MI CHODZIŁO O FILTRY OD GAZU!! jeden na reduktorze a drugi(fazy lotnej) na przewodzie między reduktorem a jistwą wtryskowa!

daroslo - 04-11-2008, 07:24

adipaw napisał/a:
daroslo napisał/a:
adipaw napisał/a:

te co wymieniłeś to nie trzeba przy gazie częściej wymieniać!!
MI CHODZIŁO O FILTRY OD GAZU!! jeden na reduktorze a drugi(fazy lotnej) na przewodzie między reduktorem a jistwą wtryskowa!

Wiem, ale już im się należało, a o filtrach z instalki będę pamiętał
dzięki

biedronp - 12-11-2008, 23:03
Temat postu: smarowanie gniazd zaworowych?
Podepnę się pod ten wątek z tym pytaniem:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=29326

a zwłaszcza jego druga część:

Czakram oferuje BRC Sequent 24 za 2900 + 500 zł (za dodatkowe smarowanie gniazd zaworowych).
Cholera, chyba Mitsu nie ma tak delikatnych silników jak Ford? Czy ktoś z Was (posiadających sekwencję w 1,6) coś może w tej kwestii podpowiedzieć?