To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Problem ze skrzynią automatyczną

Anonymous - 30-10-2008, 21:07
Temat postu: czy ktos ma moze taki konwerter do sprzedania????
Witam.
Czy ktos ma moze taki konwerter do sprzedania?? bo mieszkam w GB i tutaj nietesty naprawa przekroczylaby wartosc mojego miska :( dlatego tez jezeli nie znajde tej czesci to najprawdopodobniej misiek sie znajdzie na szrocie :( (NIESTETY)

POZDRAWIAM!!

Juiceman - 31-10-2008, 05:06

Chudy spokojnie w temacie skrzyń załatwiam zniżkę w fachowym zakładzie, który naprawia skrzynie i regeneruje konwertery. Zakład sprawdzony współpracuje z innym klubem, od Nas Kmer ma ich konwerter -teraz ja u nich robię. Do końca tygodnia powinniśmy mieć rabat i wszystkie dane firmy na forum - więc proszę wstrzymaj się a uda się ciut taniej ;)
nasper - 31-10-2008, 07:05

w tej samej firmie co Kmer brał konwertery ja też regenerowałem i cena była przystępna i auto juz zrobiło na nim koło 2000km. Pozdrawiam
MisiekK - 20-12-2008, 00:32
Temat postu: Re: czy ktos ma moze taki konwerter do sprzedania????
CHUDY2010 napisał/a:
Witam.
Czy ktos ma moze taki konwerter do sprzedania?? bo mieszkam w GB i tutaj nietesty naprawa przekroczylaby wartosc mojego miska :( dlatego tez jezeli nie znajde tej czesci to najprawdopodobniej misiek sie znajdzie na szrocie :( (NIESTETY)

POZDRAWIAM!!

Konwertery regeneruje kilka firm od 590zł. Jednak może byc konieczność wymiany "wałka" który wystaje ze skrzyni. Ja zamówiłem właśnie całą skrzynię od GDI 2,4 za 1000 brutto i będe dorabiał tulejkę w/g przepisu Bartka.

slowix - 28-10-2010, 21:33

15 Listopada wrocław a dokladniej?????????? :)
Juiceman - 28-10-2010, 21:43

slowix napisał/a:
15 Listopada wrocław a dokladniej?????????? :)

slowix ja tego posta napisałem "Wysłany: 29-10-2008" ;) prawie 2 lata temu hehe ;) Odnośnie spotów patrz w regionie Dolny Śląsk ;)

xXmondziolXx - 02-11-2010, 22:39

panowie u mnie w galu 2002 ze stanów coś się dzieje ze skrzynia automatyczna
objawy wyglądają tak:

na zimnym silniku jak jadę spokojnie szarpie mi samochodem można powiedzieć ze tak jak by się zastanawiał brakowało paliwa delikatne szarpanie ale często

gdy samochód już jest ciepły częstotliwość zmniejsza się prawie do minimum ale czasami da się odczuć robi się to powoli nie bezpieczne ponieważ ja chce przyspieszyć a on robi taki skok i traci moc

proszę o szybka odpowiedz
pozdrawiam

m6riano - 03-11-2010, 01:17

Jaki masz silnik?
Czy to na pewno kwestia skrzyni czy może np. świec,kabli,cewek,fajek,lpg itd.?
Czy na P tez się dławi przy wkręcaniu na obroty?

xXmondziolXx - 03-11-2010, 22:00

bylem u speca powiedział mi ze tarczki mi padają i dodał ze całkowita regeneracja będzie kosztowała magiczne 3200zl co robić ?? jaka skrzynia będzie pasowała do zwykłego 2,4 PB
może kupie jakaś albo ktoś ma do sprzedania dobra skrzynie w rozsądnej cenie

pozdrawiam

robertdg - 03-11-2010, 22:02

xXmondziolXx, zaszczep mu skrzynie manualną ;-)
xXmondziolXx - 03-11-2010, 23:19

powiedz mi tylko jaka będzie pasować do tego silnika manual lub automat

jeśli możecie wypiszcie mi numery tych skrzyń to ja sobie zacznę poszukiwania z góry dziękuje

robertdg - 04-11-2010, 12:27

Manual F5M31

Automat F4A51

Wydaje mi się, że powinna podejśc skrzynia F5M42 z silnika GDI

MisiekK - 05-11-2010, 18:59

Kolego skrzynia od 2,4 GDI tiptronic leży u mnie w ogródku. Spec od automatów (firma MERC z Gdyni) ocenił ją na stan bardzo dobry, wyjąłem z niej potrzebne mi sprzęgło hydrokinetyczne- urwałem wieloklin w moim 2,5V6.
Hugo - 20-12-2010, 11:55

Mam pytanie, bo moja skrzynia automatyczna nie działa do końca poprawnie. Nie pamiętam czy działo się to już przed wymianą oleju, ale jest taki problem, że podczas puszczenia pedału gazu i gdy obroty spadną ponizej 1500, gdy dodam lekko gazu (np. po wejściu w łuk, zmianie kierunku jazdy) auto normalnie wolno przyśpiesza, po czym po kilku sekundach (jednak nie zawsze) dość mocno szarpnie autem i obroty podskoczą o jakieś 400-500 obr. (zmiana biegu na niższy?). Tak jakbym użył kick-downa (choć to nie ma miejsca), ale szarpnięcie jest zbyt "agresywne". Pijąc coś wtedy mamy na 100% plamę na ubraniu :) . Nie byłoby w tym nic dziwnego, że skrzynia zmienia bieg na niższy, ale jest to nieprzyjemnie szarpnięcie, a dodam, że pedał gazu mam wcisnięty cały czas tak samo (ani na mm go nie dociskam do podłogi). Olej w skrzyni nowy Castrol Transmax Z, nowy filtr oleju, olej zmieniony zgodnie z instrukcją umieszczoną na forum, krok po kroku. Stary olej był czarny jak smoła. Na korku spustowym skrzyni było dość duzo opiłków metalu i takiego jakby szlamu. Wszystko wyczyszczone. Mi ten problem wyglada na problem w elektronice, sterowaniu skrzyni, jakimś czujniku itp. Poza tym problemem po spadku obrotów i dodaniu gazu skrzynia pracuje poprawnie, nawet bardzo poprawnie. Płynnie zmienia biegi, pracuje cicho. Tylko ten jeden niuans... Coś poradzicie? Bardzo byłbym wdzieczny również za informację jakie zadania spełniają czujniki umieszczone na automatycznej skrzyni biegów? Są 2 duze wtyczki od przodu skrzyni na górze, jedna mała (chyba 2 pinowa) mniej, wiecej na środku skrzyni pod obudową filtra powietrza (wtyk wpinany z góry) i jedna mała (napewno 2 pinowa) z tyłu skrzyni od góry z wtykiem wpinanym od strony ściany grodziowej. Do czego służą te 2 czujniki, jeden pewnie od świateł cofania (który?), a drugi? Czy powodem takiego zachowania się skrzyni A/T może być nieprawidłowo wyregulowana przepustnica? Będę wdzięczny za wszelkie porady, za które z góry dziękuję.

[ Dodano: 20-12-2010, 18:23 ]
Kurcze, nikt nie wie?

wilukce - 20-12-2010, 19:06

Jeśli skrzynia pracuje według Ciebie dobrze ( poza szarpnięciem ) to przyczyny raczej bym się doszukiwał w czymś innym. Po pierwsze sprawdź czy nie zmienia wtedy biegu na niższy ? Myślę, że da się to jakoś stwierdzić podczas jazdy. Sprawdź jak skrzynia chodzi na L,2,3 R.
Mówisz o przepustnicy. Być może silnik dostaje lewego powietrza i obroty mu skaczą. Zawsze to jest w tym samym momencie poniżej 1500 obrotów ?
Wiele Ci nie pomogłem, ale być może podczas dyskusji przyjdzie Ci coś do głowy :)