[92-96]Colt CA0 - [CAxA] xenony
cns80 - 31-12-2008, 00:17
bostom napisał/a: | Światła zostały wyregulowane tak aby nie oślepiały innych. | Kolejna osoba, która pewnie wytłumaczy mi jak można wyregulować pseudoxenony tak, aby nie oślepiały
bostom napisał/a: | Może to i nie jest poprawne z punktu widzenia prawa, ale bezpieczeństwo
jakie daje jasne światło xenonów jest nie do przecenienia! | Dopóki oślepiony nie walnie Cię czołowo.
bostom napisał/a: | Wszystkie znaki drogowe, pasy na jezdni, wszystkie elementy odblaskowe są po prostu trzykronie bardziej widoczne! | A w zwyczajnych lampach są nie widoczne ?
bostom napisał/a: | Jak widać istnieje duże ryzyko w postaci ok 300zl straty w przypadku bliższego spotkania z Policją. | Nie tylko. Tak jak pisał arturro w innym temacie mozna też zostać współwinnym kolizji i ponosić 50% kosztów, w tym także rent dla poszkodowanych.
LUDZIE !!! MYŚLCIE CZASEM O CZYMŚ DALSZYM NIŻ CZUBEK WŁASNEGO NOSA !!!
W tym tygodniu musiałem idiotę na pseudoxenonach sprowadzić na pobocze wprost w ręce Policji, bo mimo przestawienia wszystkich lusterek ten matoł oświetlał mi nawet tapicerkę w aucie
vtec - 31-12-2008, 00:30
biadolicie!
jezdzielme do niedawna skoda I superb na xenonie...zrobilem nia duuuuzzoooo kilometrow pewnie ok 50 tys. km. Teraz jezdze coltem CJ i uwazam ze swiatla ma lepsze.....dzieki delikatnemu rozpraszaniu swiatla przez moje lampy (przedliftowe) widze dalej Efekt wizualny nie jest wcale taki zly - da sie to przezyc
Anonymous - 31-12-2008, 04:07
bostom napisał/a: | xenony miały barwę 8000K, a więc światło rzeczywiście przechodzi lekko na kolor niebieski. |
bostom napisał/a: | No i jak można było się spodziewać zostałem zatrzymany z powodu zamontowanego oświetlenia. |
można było się spodziewać bo policjanci mają teraz przykaz zatrzymywania świecących na niebiesko do kontroli i sprawdzeniu legalności xenownów...
po nowym roku kup 4300 i ciesz sie spokojną jazdą.
cns80 napisał/a: | Kolejna osoba, która pewnie wytłumaczy mi jak można wyregulować pseudoxenony tak, aby nie oślepiały |
można, sprawdzone osobiście na wielu autach znajomych z palnikami, tylko wymagana jest obowiązkowa wizyta u diagnosty w celu poprawnej regulacji świateł, a potem dbanie o to by lampy nie były brudne.
Anonymous - 31-12-2008, 07:46
bostom napisał/a: | Jednak, mimo to, po nowym roku wracam do
xenonów. |
jak spotykam takie samochody z xenonowymi palnikami wpakowane do aut do tego nie przystosowanych wlaczam dlugie i niech sobie uzmyslowia jak ja sie czuje jadac naprzeciwko.
[ Dodano: 31-12-2008, 07:50 ]
Derpin napisał/a: | a potem dbanie o to by lampy nie były brudne. |
nie wyobrazam sobie jak mozna dbac o czystosc lamp na trasie? zatrzymujesz sie co chwile? w pogode jesienna to jest masakra. na obwodnicy na odcinku 10km musialbym sie zatrzymywac co chwile(ja jak nie uzyje spryskiwaczy to mam cale zasyfione lampy). Mam spryskiwacze i co 5 spryskanie wlaczaja sie spryskiwacze xenonow, bez nich oslepialbym kierowcow.
vtec - 31-12-2008, 12:32
Derpin napisał/a: | bostom napisał/a: | xenony miały barwę 8000K, a więc światło rzeczywiście przechodzi lekko na kolor niebieski. |
bostom napisał/a: | No i jak można było się spodziewać zostałem zatrzymany z powodu zamontowanego oświetlenia. |
można było się spodziewać bo policjanci mają teraz przykaz zatrzymywania świecących na niebiesko do kontroli i sprawdzeniu legalności xenownów...
po nowym roku kup 4300 i ciesz sie spokojną jazdą.
cns80 napisał/a: | Kolejna osoba, która pewnie wytłumaczy mi jak można wyregulować pseudoxenony tak, aby nie oślepiały |
można, sprawdzone osobiście na wielu autach znajomych z palnikami, tylko wymagana jest obowiązkowa wizyta u diagnosty w celu poprawnej regulacji świateł, a potem dbanie o to by lampy nie były brudne. |
w lampach typu H4 nie ustawisz tego dobrze....gdyz tam za snop siwatla odpowiada geometria zarnika / a xenon nie ma zarnika....
Hugo - 31-12-2008, 14:07
bostom napisał/a: | xenony miały barwę 8000K, a więc światło rzeczywiście przechodzi lekko na kolor niebieski | A nie granatowy? Jak xenony z Allegro to raczej 5-6000 K.
W mojej Maździe mam soczewkowe reflektory z żarówkami H1 i widziałem jak takie lampy świecą na xenonach 6000 K z Allegro. Po prostu genialnie i w żadnym przypadku nie oślepiają (soczewki). Chciałem zamontować te pseudo-xenony (choć już na żarówkach Osram Nightbreaker + 90% światła są po prostu wspaniałe, idealnie białe światło), jednak doszedłem do wniosku, że xenony zalatują nieco wsią w tak starym aucie.
Anonymous - 31-12-2008, 14:16
Hugo napisał/a: | W mojej Maździe mam soczewkowe reflektory z żarówkami H1 i widziałem jak takie lampy świecą na xenonach 6000 K z Allegro. Po prostu genialnie i w żadnym przypadku nie oślepiają (soczewki). |
ja widzialem w audi, jak snop sswiatla oswietlal gwiazdy
soczewka do xenona jest inna niz do halogena.
Hugo - 01-01-2009, 09:26
deenbe napisał/a: | ja widzialem w audi, jak snop sswiatla oswietlal gwiazdy | A ja pisałem o Maździe. Pozdro
Anonymous - 01-01-2009, 12:45
Hugo napisał/a: | A ja pisałem o Maździe. |
ale tez miala soczewki
Hugo - 01-01-2009, 15:39
deenbe napisał/a: | ale tez miala soczewki | ale nie świeciły w niebo. Koleś za mną jechał i ani razu mnie nie oślepił.
|
|
|