To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] xenony

cns80 - 31-12-2008, 00:17

bostom napisał/a:
Światła zostały wyregulowane tak aby nie oślepiały innych.
Kolejna osoba, która pewnie wytłumaczy mi jak można wyregulować pseudoxenony tak, aby nie oślepiały :roll:

bostom napisał/a:
Może to i nie jest poprawne z punktu widzenia prawa, ale bezpieczeństwo
jakie daje jasne światło xenonów jest nie do przecenienia!
Dopóki oślepiony nie walnie Cię czołowo.

bostom napisał/a:
Wszystkie znaki drogowe, pasy na jezdni, wszystkie elementy odblaskowe są po prostu trzykronie bardziej widoczne!
A w zwyczajnych lampach są nie widoczne ?

bostom napisał/a:
Jak widać istnieje duże ryzyko w postaci ok 300zl straty w przypadku bliższego spotkania z Policją.
Nie tylko. Tak jak pisał arturro w innym temacie mozna też zostać współwinnym kolizji i ponosić 50% kosztów, w tym także rent dla poszkodowanych.

LUDZIE !!! MYŚLCIE CZASEM O CZYMŚ DALSZYM NIŻ CZUBEK WŁASNEGO NOSA !!!
W tym tygodniu musiałem idiotę na pseudoxenonach sprowadzić na pobocze wprost w ręce Policji, bo mimo przestawienia wszystkich lusterek ten matoł oświetlał mi nawet tapicerkę w aucie :evil:

vtec - 31-12-2008, 00:30

biadolicie! :)

jezdzielme do niedawna skoda I superb na xenonie...zrobilem nia duuuuzzoooo kilometrow pewnie ok 50 tys. km. Teraz jezdze coltem CJ i uwazam ze swiatla ma lepsze.....dzieki delikatnemu rozpraszaniu swiatla przez moje lampy (przedliftowe) widze dalej :) Efekt wizualny nie jest wcale taki zly - da sie to przezyc :)

Anonymous - 31-12-2008, 04:07

bostom napisał/a:
xenony miały barwę 8000K, a więc światło rzeczywiście przechodzi lekko na kolor niebieski.

bostom napisał/a:
No i jak można było się spodziewać zostałem zatrzymany z powodu zamontowanego oświetlenia.

można było się spodziewać bo policjanci mają teraz przykaz zatrzymywania świecących na niebiesko do kontroli i sprawdzeniu legalności xenownów...

po nowym roku kup 4300 i ciesz sie spokojną jazdą.

cns80 napisał/a:
Kolejna osoba, która pewnie wytłumaczy mi jak można wyregulować pseudoxenony tak, aby nie oślepiały :roll:

można, sprawdzone osobiście na wielu autach znajomych z palnikami, tylko wymagana jest obowiązkowa wizyta u diagnosty w celu poprawnej regulacji świateł, a potem dbanie o to by lampy nie były brudne.

Anonymous - 31-12-2008, 07:46

bostom napisał/a:
Jednak, mimo to, po nowym roku wracam do
xenonów.

jak spotykam takie samochody z xenonowymi palnikami wpakowane do aut do tego nie przystosowanych wlaczam dlugie i niech sobie uzmyslowia jak ja sie czuje jadac naprzeciwko.

[ Dodano: 31-12-2008, 07:50 ]
Derpin napisał/a:
a potem dbanie o to by lampy nie były brudne.

nie wyobrazam sobie jak mozna dbac o czystosc lamp na trasie? zatrzymujesz sie co chwile? w pogode jesienna to jest masakra. na obwodnicy na odcinku 10km musialbym sie zatrzymywac co chwile(ja jak nie uzyje spryskiwaczy to mam cale zasyfione lampy). Mam spryskiwacze i co 5 spryskanie wlaczaja sie spryskiwacze xenonow, bez nich oslepialbym kierowcow.

vtec - 31-12-2008, 12:32

Derpin napisał/a:
bostom napisał/a:
xenony miały barwę 8000K, a więc światło rzeczywiście przechodzi lekko na kolor niebieski.

bostom napisał/a:
No i jak można było się spodziewać zostałem zatrzymany z powodu zamontowanego oświetlenia.

można było się spodziewać bo policjanci mają teraz przykaz zatrzymywania świecących na niebiesko do kontroli i sprawdzeniu legalności xenownów...

po nowym roku kup 4300 i ciesz sie spokojną jazdą.

cns80 napisał/a:

można, sprawdzone osobiście na wielu autach znajomych z palnikami, tylko wymagana jest obowiązkowa wizyta u diagnosty w celu poprawnej regulacji świateł, a potem dbanie o to by lampy nie były brudne.

w lampach typu H4 nie ustawisz tego dobrze....gdyz tam za snop siwatla odpowiada geometria zarnika / a xenon nie ma zarnika.... ;)

Hugo - 31-12-2008, 14:07

bostom napisał/a:
xenony miały barwę 8000K, a więc światło rzeczywiście przechodzi lekko na kolor niebieski
A nie granatowy? Jak xenony z Allegro to raczej 5-6000 K.
W mojej Maździe mam soczewkowe reflektory z żarówkami H1 i widziałem jak takie lampy świecą na xenonach 6000 K z Allegro. Po prostu genialnie i w żadnym przypadku nie oślepiają (soczewki). Chciałem zamontować te pseudo-xenony (choć już na żarówkach Osram Nightbreaker + 90% światła są po prostu wspaniałe, idealnie białe światło), jednak doszedłem do wniosku, że xenony zalatują nieco wsią w tak starym aucie.

Anonymous - 31-12-2008, 14:16

Hugo napisał/a:
W mojej Maździe mam soczewkowe reflektory z żarówkami H1 i widziałem jak takie lampy świecą na xenonach 6000 K z Allegro. Po prostu genialnie i w żadnym przypadku nie oślepiają (soczewki).

ja widzialem w audi, jak snop sswiatla oswietlal gwiazdy :D

soczewka do xenona jest inna niz do halogena.

Hugo - 01-01-2009, 09:26

deenbe napisał/a:
ja widzialem w audi, jak snop sswiatla oswietlal gwiazdy
A ja pisałem o Maździe. Pozdro
Anonymous - 01-01-2009, 12:45

Hugo napisał/a:
A ja pisałem o Maździe.

ale tez miala soczewki :mrgreen:

Hugo - 01-01-2009, 15:39

deenbe napisał/a:
ale tez miala soczewki
:mrgreen: ale nie świeciły w niebo. Koleś za mną jechał i ani razu mnie nie oślepił.