L200 Techniczne od 2006r - 2 pytania (akumulator i olej)
tomekrvf - 29-05-2009, 00:19
griszaa napisał/a: | auto bedzie robić duze kilometry i wymiany beda przypuszczam co ok 10000 tys km |
Plan przeglądów przewiduje wymianę oleju silnikowego co 7500km.
Gene - 29-05-2009, 08:37
tomekrvf napisał/a: | Plan przeglądów przewiduje wymianę oleju silnikowego co 7500km. |
dokladnie
Mozna to olac ale znam takich co robia wymiane i co 5 tysi. Maja wielotysieczne przebiegi na 4D56 a silniki dalej pracuja bezproblemowo.
Ja majac stosunkowo nowy silnik 2.5 TD takze regularnie wymieniam oleum co 7500 i nie zaluje na to grosiwa.
Kibloo - 29-05-2009, 08:56
zasada generalna: im lepszy olej tym dłużej silnik będzie w dobrej kondycji, natomiast zawsze przestrzegaj zaleceń producenta co do klasy i typu oleju. BTW Mobil jest całkiem dobrym olejem.
Koniecznie sprawdź zakres temperatur pracy oleju (czyli jego charakterystykę lepkości/temp.) od tego zależy jak będzie pracował (ochroma silnika) oraz jakie będą opory pracy a co za tym idzie zużycie paliwa...
W tej instrukcji o ile sie nie mylę powinna być tabelka zakresów temperatur pracy poszczególnych olejów.
Pozdrawiam
griszaa - 29-05-2009, 20:34
zakupiłem mobil S 10W40 turbodiesel 8l i tu mam pytanie ile oleju wchodzi to takiej mojej eLki??
wymiana obejmie tez filtr oleju powietrza oraz paliwa
o ile z oleju i paliwa nie bedzie problemu to mam pytanie czy przy wymianie filtra paliwa powienienem coś wiedzieć zeby nie zawalić sprawy jakieś rady itp ..
Kibloo - 30-05-2009, 10:01
Co do oleju, to około 6,5-7l (sprawdź w instrukcji z linku, powinno być tyle samo, bo silnik jest taki sam)
co do filtra paliwa:
uważaj na czujnik zawodnienia filtra (jesli jest- to dwa grube kable dochodzące do filtra), oraz po wymianie żeby go zbyt długo nie kręcić, uzyj pompki na obudowie filtra (oczywiście jeśli jest) coby paliwko dopompować do filtra, moja rada PW do Miczon, on podobnym ganiał, może coś ci podpowie.
życze powodzenia
|
|
|